FAQ studeren in deeltijd

Veelgestelde vragen 

STUDIEKEUZE

Studeren in deeltijd betekent studeren naast je baan. In deeltijd werk je aan beroepsproducten, het is belangrijk dat je dus beschikt over een relevante werkomgeving. Dit kan in de vorm van een baan, stage of werkomgeving waar je opdrachten op hbo-niveau kunt uitvoeren. Je volgt één middag /avond of dag in de week college (afhankelijk van je opleiding). Bij voltijd volg je overdag colleges en hoef je niet over een relevante werkomgeving te beschikken. Je besteed meer tijd bij Saxion (op locatie) in tegenstelling tot deeltijd waar je veel thuis of in je werkomgeving moet doen. Deeltijdopleidingen zijn bedoeld voor professionals die zich naast hun baan verder willen ontwikkelen of willen omscholen. 

Als je twijfelt en het verschil wil weten tussen bepaalde opleidingen, heb je verschillende mogelijkheden om te ontdekken welke opleiding het beste bij je past: 

  • Lees op de opleidingspagina’s alles over studie-inhoud en de toekomstmogelijkheden van de opleidingen die jij op het oog hebt. 

  • Meld je aan voor een meeloopdag. Tijdens een meeloopdag ga je op locatie met een eerstejaarsstudent op pad en ervaar je hoe het is om een deeltijd Saxion-student te zijn. Tijdens de meeloopdag volg je échte lessen. Dit kan soms wat abstract aanvoelen, maar zo kom je er wel achter hoe het écht is om bij Saxion te studeren. Je proeft de sfeer in de klas, maar kan ook in gesprek gaan met de deeltijdstudenten.

  • Meld je aan voor Studieadvies op maat! Tijdens dit persoonlijke gesprek met een studiecoach kijken we samen of de studie van jouw keuze bij jou past en kun je vragen stellen over de inhoud, de toelatingseisen en de loopbaanmogelijkheden. 

Wanneer je een Studieadvies op maat hebt aangevraagd wordt er binnen vijf werkdagen na de aanvraag telefonisch contact met je opgenomen. Is dit niet het geval, bel dan naar de front office van Saxion Parttime School (088-0191919) of stuur een e-mail naar spsstudieadvies@saxion.nl.  

Inschrijving

Voor deeltijd Ad-, Bachelor en Masteropleidingen waarmee je in februari wil starten, dien je je voor 15 januari in te schrijven. Let op! Er zijn enkele uitzonderingen, kijk daarom altijd op de opleidingspagina voor de juiste data.  

Naast februari kun je bij een groot deel van onze deeltijdopleidingen in september starten. In dat geval dien je je voor 15 augustus in te schrijven. 

Voor cursussen, post-hbo opleidingen en modulen zijn er verschillende startmomenten. Kijk daarvoor op de cursuspagina. 

Houd wanneer je je inschrijft voor een opleiding goed je e-mailinbox in de gaten. Hier ontvang je inloggegevens én een bevestiging direct na voltooiing van de inschrijving. Heb je niks ontvangen? Kijk dan eerst in je spam-inbox en neem eventueel contact op met het Servicepoint van Saxion. 

Houd wanneer je je inschrijft voor een opleiding goed je e-mailinbox in de gaten. Hier ontvang je je inloggegevens én een bevestiging direct na voltooiing van de inschrijving. Heb je niks ontvangen? Kijk dan eerst in je spam-inbox en neem eventueel contact op met het Servicepoint van Saxion. 

Toelating en vrijstellingen 

Je bent toelaatbaar bij een deeltijd Ad- of bacheloropleiding als je een mbo-opleiding op niveau 4 hebt afgerond. Heb je niet het juiste diploma maar ben je 21 jaar of ouder bij de startdatum van de opleiding? Dan kun je meedoen aan het 21+ onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een capaciteitenonderzoek en een onderzoek Nederlands. Bij sommige opleidingen moet je ook een deficiëntieonderzoek doen. Kijk op de opleidingspagina van jouw favoriete opleiding onder het kopje 'Toelating' of dit het geval is.  

Het is daarnaast voor een groot deel van de Ad- en bacheloropleidingen van belang dat je een relevante praktijkomgeving hebt. 

Met een mbo-diploma ben je niet toelaatbaar voor onze masteropleidingen. Hiervoor dien je te beschikken over een afgeronde hbo bachelor of wo bachelor. Deze bachelor dient wel aan te sluiten op het vakgebied van de master. Voor een aantal masters geldt dat je eerst werkervaring nodig hebt, alvorens je kan beginnen met de master. Werk jij dus al in een bepaald vakgebied en wil jij jezelf verdiepen dan kan je een master in deeltijd volgen naast je werk. Zo kan je het geleerde direct toepassen in de praktijk. 

Nee, je het hebt geen pre-master nodig voor het volgen van een hbo master. 

Wanneer je een afgeronde hbo bachelor of wo bachelor hebt, kan je een master volgen. Deze bachelor dient wel aan te sluiten op het vakgebied van de master. Voor een aantal masters geldt dat je eerst werkervaring nodig hebt, alvorens je kan beginnen met de master. Werk jij dus al in een bepaald vakgebied en wil jij jezelf verdiepen dan kan je een master in deeltijd volgen naast je werk. Zo kan je het geleerde direct toepassen in de praktijk. 

Heb je niet het juiste diploma, maar ben je 21 jaar of ouder bij de startdatum van de Ad- of bacheloropleiding? Dan kun je meedoen aan het 21+ onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een capaciteitenonderzoek en een onderzoek Nederlands. Bij sommige opleidingen moet je ook een deficiëntieonderzoek doen. Of dat zo is, lees je op de toelatingspagina van elke opleiding. Onze toelatingsonderzoeken zijn vier keer per jaar. Aan de ronde in december kun je alleen meedoen als je in februari start met de opleiding. Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van het aantal onderdelen waaraan je meedoet. Wil jij weten wanneer er weer een toelatingstoets wordt aangeboden? Bekijk dan het overzicht
 
Als je nog niet toelaatbaar bent als student kan je voor een groot deel van onze Ad- en bacheloropleidingen wel modulen volgen, welke stapelbaar zijn tot een Ad- of bachelor diploma. Voor masteropleidingen is het niet mogelijk om deel te nemen aan het 21+ onderzoek.  

Dit kan alleen als je je inschrijft voor 1 mei (om in september te beginnen) of 15 januari (om in februari te beginnen). Schrijf je eerst via Studielink uit bij de opleiding waarmee je wilt stoppen. Meld je daarna via Studielink aan bij de opleiding die je wilt volgen bij Saxion. Let op! Er zijn enkele uitzonderingen m.b.t. de inschrijfdata, kijk daarom altijd op de opleidingspagina voor de juiste data. 

Mocht je (nog) niet voldoen aan de wettelijke toelaatbaarheid dan kun je voor een groot deel van onze Ad- en bacheloropleiding je als cursist aanmelden voor losse modules van de opleiding. Dit kan tot twee weken voor de start van de module. Je komt dan gewoon bij reguliere studenten in de groep. Wanneer je alle modulen uit het propedeusejaar met een voldoende behaald, ben je als student toelaatbaar tot de postpropedeutische fase van de bacheloropleiding. 

Naast het aanmelden voor losse modules is het ook mogelijk om via een 21+ onderzoek en/of deficiëntietoetsen toegelaten te worden voor Ad- en bacheloropleidingen. 

De opleidingsduur is afhankelijk van jou zelf en je relevante werkervaring en/of eerder behaalde opleidingen. Het is mogelijk om een deeltijdopleiding in je eigen tempo te volgen, zodat je studie goed aansluit op je werk- en thuissituatie. Je kiest er dus zelf voor om de opleiding sneller of juist langer dan in vier jaar te doen. 

Veel professionals hebben zich door de jaren heen ontwikkeld in hun werk. Vaak door opgedane werkervaring, soms ook door een of meerdere cursussen, of een niet afgemaakte hbo-opleiding. Waardevolle kennis of ervaring die soms een voorsprong in jouw (toekomstige) studietraject kan opleveren. Valideren van jouw werk- en leerervaring. Bij ons kan dat op verschillende manieren, waaronder met het valideringstraject dat we hier speciaal voor ontwikkeld hebben. 

Als professional heb je je door de jaren heen waarschijnlijk ontwikkeld in je werk. Niet alleen door de werkervaring die je hebt opgedaan, maar ook door cursussen of een niet afgemaakte hbo-opleiding. Waardevolle kennis of ervaring die je wellicht een voorsprong in jouw (toekomstige) studietraject kan opleveren. Valideren van jouw werk- en leerervaring.  

Bij ons kan dat op verschillende manieren, waaronder met het Valideringstraject dat we hier speciaal voor ontwikkeld hebben. Het valideringstraject is mogelijk voor een deel van onze deeltijdopleidingen. Voor een overzicht van de opleidingen waarvoor dit mogelijk is zie de vraag: Wanneer is het valideringstraject interessant voor mij?

Een valideringstraject geeft je de mogelijkheid om, op basis van je relevante werkervaring, vrijstelling te krijgen voor delen van de door jou gekozen opleiding. Dit valideringstraject is mogelijk voor een deel van onze deeltijdopleidingen. Voor een overzicht van de opleidingen waarvoor dit mogelijk is zie de vraag: Wanneer is het valideringstraject interessant voor mij? 

Tijdens een valideringstraject vul jij, onder begeleiding, een digitaal portfolio met bewijsstukken van jouw kennis en ervaring (o.a. beroepsproducten, certificaten en reflecties). Op basis van het portfolio en een afrondend gesprek met vakinhoudelijke beoordelaars kan je delen van de opleiding aantonen. Dit wordt vastgelegd in een rapportage. Deze rapportage bied je aan bij de examencommissie voor vrijstellingen. Zo kun je versneld je hbo-diploma behalen. Voor de valideringstrajecten werken we samen met erkende EVC-aanbieders, waaronder Libereaux. Het valideringstraject doorloop je voor je start met de opleiding.   

  • Als je recente werkervaring hebt in de richting van de opleiding die je wil volgen én  

  • Ruime werkervaring op hbo-niveau hebt én 

  • Minimaal een half jaar van de opleiding ‘aantonen’ met bewijsstukken.  

Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het valideringstraject iets voor jou!   

Je kunt starten met een valideringstraject voor een van de volgende bacheloropleidingen:  

  • Bedrijfseconomie

  • Bedrijfskunde  

  • Bestuurskunde  

  • Commerciële Economie  

  • Facility Management  

  • Hbo Rechten  

  • Hbo Verpleegkunde  

  • Hotelmanagement  

  • Human Resource Management  

  • Integrale Veiligheidskunde  

  • Ondernemerschap & Retailmanagement  

  • Security Management  

  • Sociaal Juridische Dienstverlening  

  • Social Work  

  • Toegepaste Psychologie  

  • Tourism Management  

In de toekomst is dit ook mogelijk voor deeltijdopleidingen Electrotechniek, Hbo ICT, Mechatronica, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde mogelijk. Wanneer hier meer over bekend is vermelden wij dit op onze website. Informeer tijdens het Studieadvies op Maat-gesprek naar de andere mogelijkheden om jouw werkervaring in te zetten binnen de opleiding of bekijk de informatie bij vraag 4.  

Wil je versneld het scholingsprogramma GGZ-agoog of Jeugd- en gezinsprofessional afronden en je certificaat halen? Dan kan valideren ook een goede optie voor jou zijn. Meld je dan aan voor een gesprek en informeer naar de mogelijkheden.  

Wil je starten met een van onze Associate degrees (Ad’s) en wil je hiervoor jouw werkervaring laten valideren? Neem dan contact op met Lynn Buschers: 088 – 019 5817 of mail naar valideren.sps@saxion.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.  

Op het moment dat na het intakegesprek blijkt dat het valideringstraject geschikt voor jou is (verwachting dat je een minimaal een half jaar van de opleiding kan aantonen), kun je officieel starten met het valideringstraject bij de EVC-aanbieder, zoals Libereaux. Bij Libereaux zijn deze kosten € 1.995 (excl. btw voor individuele trajecten) en voor groepen vanaf 2 personen € 1.795 (excl. btw, p.p.).  

Het Studieadvies op maat-gesprek bij de opleiding en het intakegesprek bij de EVC-aanbieder zijn vrijblijvend. In sommige gevallen zijn er kosten verbonden aan een intakegesprek, als je niet doorgaat met het valideringstraject (het intakegesprek is bij de prijs van het valideringstraject inbegrepen).   

Het totale traject duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. De duur hangt o.a. af van de snelheid waarmee je jouw e-portfolio kunt vullen. Je kunt op elk moment starten met het valideringstraject, maar wanneer je bijvoorbeeld in februari wilt starten met een deeltijdopleiding, is het handig om in september met het valideringstraject te beginnen.   

Inschrijven voor de opleiding doe je nadat je het valideringstraject hebt afgerond. Dit betekent niet dat je moet wachten met studeren: tijdens het traject kun je al wél starten met losse modulen waarvan je zeker weet dat je die moet volgen tijdens de opleiding.  

Bekijk onze website saxion.nl/valideren voor meer informatie over het valideringstraject. 

Voor de overige FAQ vragen over validering kijk op saxion.nl/valideren. 

Kosten en financiering 

Aan elke opleiding zijn kosten verbonden. De overheid stelt elk jaar het collegegeld vast voor de opleidingen. Deze kun je vinden bij de tarieven voor het studiejaar 2020-2021 of op de opleidingspagina’s. 

Als je wil weten welk type collegegeld jij moet betalen, kun je je aanmelden via www.studielink.nl en daar je vooropleiding invullen. Aan de hand van jouw diploma wordt gekeken welk type collegegeld je moet betalen. 

Als je een opleiding in deeltijd volgt, hebt je geen recht op studiefinanciering. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om je studie te bekostigen. Denk hierbij aan het levenlanglerenkrediet of aan scholingsvouchers. Ook zijn studiekosten soms aftrekbaar van de inkomstenbelasting.  

Er zijn tal van mogelijkheden om jouw deeltijdstudie (deels) te bekostigen: 

Levenlanglerenkrediet 
Wil je een opleiding gaan volgen, ben je jonger dan 55 jaar, maar heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Vanaf het studiejaar 2017-2018 kun je onder bepaalde voorwaarden geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Dit heet het ‘Levenlanglerenkrediet’. Dit betekent dat je tegen gunstige voorwaarden het les- of collegegeld kunt lenen, als je een opleiding in het mbo of het hoger onderwijs gaat volgen. De regeling gaat in vanaf 1 augustus voor mbo en 1 september 2017 voor hbo en universiteit. Je kunt het aanvragen via Mijn DUO. 

Belastingvoordeel 
Betaal je je studie zelf? Dan kunnen de studiekosten soms aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Onder studiekosten vallen bijvoorbeeld het collegegeld, studieboeken en studiebenodigdheden. Jouw opleiding kan daardoor een stuk voordeliger uitpakken. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst

Bijdrage werkgever
Veel werkgevers zien het belang van scholing voor hun medewerkers in. Hopelijk geldt dat ook voor jouw werkgever. Het kan dus zijn dat hij of zij jouw studie wil (helpen) betalen. Zeker als jouw bedrijf of organisatie direct belang heeft bij jouw scholing is een bijdrage van werkgeverskant heel redelijk. Heb je studieplannen? Bespreek die dan eens met je werkgever. En wijs hem of haar op de mogelijkheden! 

Het kan zijn dat jouw werkgever jouw studie wil (helpen) betalen. Als deze het grootste deel van de opleidingskosten op zich neemt, zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Daarnaast stimuleert de overheid dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen door middel van subsidies. Hierover vind je meer op de website van de Rijksoverheid.

Er is een onderscheid tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. Hoeveel (instellings)collegegeld je moet betalen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het collegegeld kan bovendien per deeltijdopleiding verschillen. Bekijk ons aanbod van deeltijdopleidingen en lees op de opleidingspagina wat de kosten zijn van de studie naar jouw keuze.  

Naast het collegegeld is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten voor bijvoorbeeld boeken en andere studiematerialen. De richtprijs voor de boeken per jaar per opleiding is tussen de €600,- en €900,-. Dit is in jaar 3 en 4 aanzienlijk minder aangezien hier de relevante praktijkomgeving / stage /minor en het afstuderen onder vallen.  

Naast de boeken zijn er bij enkele opleidingen nog kosten voor online programma’s of andere materiaal. Dit staat weergegeven onder het kopje ‘kosten’ bij de desbetreffende opleiding. Een goede laptop of tablet is ook noodzakelijk omdat we met een online leeromgeving werken waar je zowel tijdens de les, thuis en op je werkplek mee moet kunnen werken. 

Dat kan! Stem dit af met jouw contactpersoon binnen Saxion. Zij kunnen jou voorzien van de gegevens die je nodig hebt om dit te bewerkstelligen.  

Werk, privé en studeren

Een druk privéleven combineren met je werk en daarnaast ook nog eens studeren? Dat vraagt om een slimme aanpak van jouw kant, maar ook van ons als hogeschool. Wij zorgen voor flexibel en persoonlijk onderwijs en hebben daarnaast onze studenten om tips gevraagd zodat jij je studie kunt combineren met je werk en privéleven. Bekijk de tips! 

Bij de meeste Ad- en bacheloropleidingen in deeltijd heb je een relevante praktijkomgeving nodig: een organisatie waar je beroepsproducten voor de opleiding kunt maken, bijvoorbeeld je huidige baan, maar dit kan ook in de vorm van een stage of vrijwilligerswerk. Op deze manier pas je de theorie direct toe in de praktijk en kun je vanuit jouw praktijkomgeving vraagstukken inbrengen. De eisen aan een werkplek zijn per opleiding verschillend maar je moet altijd opdrachten op hbo-niveau kunnen uitvoeren.  

Of er voor jouw opleiding een relevante praktijkomgeving nodig is kun je zien op de opleidingspagina. Weten of jouw praktijkomgeving voldoende relevant is voor jouw opleiding, daarover krijg je advies tijdens het Studieadvies op maat.  

Voorbeelden van een relevante praktijkomgeving zijn: 

  • Een baan in het werkveld van de opleiding, waarin werken en leren op hbo-niveau mogelijk is en waar je opdrachten en beroepsproducten kunt maken 

  • Een werkgever die jou de mogelijkheid biedt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken 

  • Vrijwilligerswerk bij een relevante organisatie, die je de mogelijkheid biedt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken 

  • Een bedrijf waarmee je duidelijke afspraken hebt gemaakt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken 

  • Een plek met collega’s van minimaal hbo-werk- en denkniveau, die te consulteren zijn op onderwerpen die relevant zijn voor jouw studie 

Het vinden van een relevante werkplek is je eigen verantwoordelijkheid. Als je nog geen relevante praktijkomgeving hebt, kun je door middel van een gesprek met een van onze studiecoaches tips krijgen bij het zoeken van een geschikte praktijkomgeving. Dit zodat je ook kan starten met de opleiding wanneer je je wilt omscholen of op zoek bent naar een baan.  

Aan het aantal uur dat je werkzaam moet zijn naast je studie zit geen harde eis.  

Als je een deeltijdopleiding volgt bij Saxion, is de gemiddelde studiebelasting ca. 20 uur per week. Dit is per opleiding verschillend, kijk daarom op de opleidingspagina’s en lees hoeveel uur de studiebelasting inhoudt.  

Praktische info 

Onze locaties in Enschede en Deventer zijn zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarom raden wij je aan om daarmee naar ons te reizen. Kom je met eigen vervoer, let er dan op dat de parkeeradressen soms anders zijn dan onze bezoekadressen.

Parkeren Enschede

Onze stadscampus ligt op loopafstand van het centrale NS-station van Enschede, maar mocht je met de auto komen, kun je gratis parkeren. Dit kan op onze parkeerplaats aan de Kortenaerstraat, aan de achterkant van ons hoofdgebouw, zie ook deze plattegrond. Vervolgens kun je via de Tromplaan naar de hoofdingang lopen, zoals aangegeven met de stippellijn. 

Parkeren Deventer

Onze vestiging ligt op loopafstand van het centrale NS-station van Deventer, maar mocht je met de auto komen, kun je gratis parkeren bij Saxion. Navigeer daarvoor naar de Berkelweg en rijd door de open slagboom onze parkeerplaats op (zie deze kaart). Let op: bij het Q-park P+R Handelskade is het betaald parkeren.

Soorten onderwijs

Een deeltijd Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding waarbij je wat je leert, meteen kunt toepassen in de praktijk. Mocht je na twee jaar studeren de smaak te pakken hebben, dan kun je gemakkelijk doorstromen naar een verwante hbo-bachelor. Na het succesvol afronden van je Associate degree opleiding ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma.

Een deeltijd bachelor opleiding duurt vier jaar. Bij het behalen van alle studiepunten (240 EC) wordt een door de Nederlandse overheid officieel erkend getuigschrift uitgereikt en mag je de titel 'Bachelor' voeren.

Een hbo-master is praktijkgericht. Je bent bezig met zowel het uitdenken van nieuwe mogelijkheden, als het toepasbaar maken. Dat is het grote verschil met de puur theoretische, universitaire master. Na het afronden van je professionele master bij Saxion behaal je een (internationaal) erkende graad als MA, MBA of MSc, net als bij een universitaire master.

Een cursus is een vrij te volgen onderdeel binnen Saxion. Er zijn vele soorten cursussen bij Saxion. Zo hebben we cursussen van 2 dagen maar ook van meerdere weken. De duur en kosten staan per cursus beschreven. Bij de meeste cursussen ontvang je een certificaat na afronding met voldoende resultaat. Wil je weten of dit voor de cursus waar jij interesse in hebt ook zo is? Kijk dan op de betreffende cursus pagina onder certificering. 

Modules zijn een onderdeel van een deeltijd associate degree of bacheloropleiding. De modules duren 10 weken en zijn stapelbaar tot een hbo-diploma. Je kunt als student je inschrijven voor de gehele opleiding en volgt dan een diplomagericht traject van een geaccrediteerde bachelor of associate degree

Als cursist kun je er ook voor kiezen één of meer modulen te volgen uit een van de diplomagericht trajecten. Je sluit dan aan bij de modules die studenten volgen.  Je volgt dus dezelfde module, dezelfde les en je krijgt dezelfde ondersteuning. En: je maakt dezelfde toets. Als je die toets behaalt, krijg je daarvoor een (Saxion) certificaat. Dat bewijst het deelnemen aan en het succesvol afronden van de module uit een hbo-opleiding. Dat is goed voor je CV en voor je werkgever.

Je kunt daarmee bovendien vrijstelling krijgen als je daarna besluit je in te schrijven als student voor de gehele bachelor of associate degree. Wil of kan je nog niet starten met een volledige deeltijd bachelor of associate degree opleiding dan is het volgen van ‘losse’ modulen als cursist een mooie mogelijkheid. Ook als je je wil verdiepen in een bepaald thema.   

Ja, dit is mogelijk. Je volgt als cursist dan een module uit een diplomagericht traject. Een module duurt 10 weken. Je sluit aan bij de modules die studenten uit een diplomagericht traject (Ad, Ba) ook volgen. Je volgt dus dezelfde module, dezelfde les en je krijgt dezelfde ondersteuning. En: je maakt dezelfde toets. Als je die toets behaalt, krijg je daarvoor een (Saxion) certificaat. Dat bewijst het deelnemen aan en het succesvol afronden van de module uit een hbo-opleiding. Dat is goed voor je CV en voor je werkgever. En je kunt daarmee bovendien vrijstelling krijgen als je daarna besluit je in te schrijven als student voor de gehele bachelor of Associate degree.

Een post-hbo opleiding (post-bachelor en post-initieel hebben dezelfde betekenis) is bedoeld voor hbo-opgeleide professionals die zich verder willen ontwikkelen of specialiseren in hun vakgebied. Ook mensen die aantoonbaar over hbo werk- en denkniveau beschikken, komen voor deze vorm van bij- en nascholing in aanmerking. 

Start van je studie 

Op saxion.nl/startersinformatie vind je alle informatie die je nodig hebt voor het starten van jouw studie. Direct na ontvangst van je aanmelding voor een opleiding bij Saxion wordt er voor jou een Saxion-account aangemaakt. Je inlognaam en wachtwoord ontvang je per e-mail op je privé e-mailadres en je nieuwe saxion e-mailadres. 

Na de ontvangst van je inlognaam kun je inloggen op MijnSaxion.nl. Hier vind je alle programma’s die je nodig hebt voor jouw studie bij Saxion, zoals je roosters, informatie over toetsen, mededelingen vanuit Blackboard en informatie over je opleiding.  

Tijdens de vakanties worden er geen colleges aangeboden en hanteren we gewijzigde openingstijden. Een overzicht van alle vakanties vind je op onze website.  

De meeste opleidingen beginnen in september. Voor deeltijdopleidingen waarmee je in september wil starten, dien je je voor 15 augustus in te schrijven. Wil je in februari starten dan dien je je voor 15 januari in te schrijven.  

Er zijn opleidingen met afwijkende startdata, kijk daarom altijd op de opleidingspagina. 

Vaak kun je in de maand juli al de boekenlijst voor het komende studiejaar downloaden via saxion.nl/startersinformatie. Om goed voorbereid te kunnen starten met je opleiding is het belangrijk dat je de studieboeken op tijd bestelt. Op Studystore.nl kun je je boeken gemakkelijk en snel bestellen.  

Geeft jouw opleiding aan welke boeken je in welke periode nodig hebt? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een gedeelte te bestellen. Geef je opleiding dit niet aan? Dan kun je het beste alle boeken tegelijk bestellen aan het begin van het studiejaar. 

Bij Studystore kun je behalve nieuwe studieboeken ook tweedehandsboeken kopen. Daarnaast kun je proberen om op Marktplaats aan tweedehands boeken te komen. Check hierbij wel altijd de ISBN-nummers. Is het ISBN van het tweedehandsboek hetzelfde als dat van het nieuwe boek? Dan kun je het zonder problemen gebruiken. Verschilt het ISBN-nummer? Dan kan de inhoud van het tweedehandsboek anders of verouderd zijn. Uiteraard mag je een e-book bestellen, als deze beschikbaar is. 

Bij al onze opleidingen adviseren we om een goede laptop of tablet aan te schaffen. Dit is noodzakelijk omdat we met een online leeromgeving werken waar je zowel tijdens de les, thuis en op je werkplek mee moet kunnen werken. Overige vereisten aan de laptop kunnen per opleiding verschillen. Neem contact op met het Servicepoint als je wil weten aan welke eisen jouw laptop moet voldoen voor een bepaalde opleiding. 

Coronavirus: het laatste nieuws en FAQ's

De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan snel. De ontwikkelingen en maatregelen leiden vanzelfsprekend tot vragen over hoe hier binnen Saxion mee om te gaan. Je leest alle berichtgeving over het coronavirus op onze speciaal ingerichte pagina.  

Heb je een vraag?

Neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum. We proberen jouw vragen direct te beantwoorden. Of we brengen jou in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.