Studenten stellen elkaar vragen

Proefstuderen

Heb jij een opleiding op het oog die je leuk lijkt? Heel goed! Maar…misschien wil je nét even wat meer te weten komen voordat je je echt gaat inschrijven. Ook dat kan. Kom online proefstuderen bij Saxion!

Enschede student S22-06-206.jpg

Aanmelden voor proefstuderen

Weten wanneer jij kan komen proefstuderen bij een opleiding? Vul in de zoeker hieronder een opleiding in en je krijgt uitleg, exacte data en tijdstippen van de proefstudeer mogelijkheden!

Proefstuderen bij jouw favoriete opleiding?

Online proefstuderen

Momenteel kan je helaas niet langskomen in onze gebouwen. En ja, dat vinden wij ook heel jammer. Maar niet getreurd, studenten en docenten kunnen je natuurlijk ook online laten zien wat jij kunt verwachten van jouw favoriete opleiding. Best handig eigenlijk, want je doet gewoon vanuit huis mee! 

Nog niet overtuigd? Hieronder geven we drie redenen waarom proefstuderen je helpt bij het maken een studiekeuze die bij jou past.

Meisje lacht in camera tijdens overleg

3 redenen om te komen proefstuderen

Dit blijft toch wel een van de lastigste onderdelen van het kiezen van een opleiding: hoe is het nou écht om deze studie te doen? Is jouw beeld van de opleiding eigenlijk wel realistisch? En ja, je komt er maar op één manier achter: doen! Natuurlijk kan dat niet helemaal, maar tijdens het proefstuderen kom je er dicht bij in de buurt!

Je krijgt speciale hoorcolleges, lessen en opdrachten tijdens het proefstuderen. Zo ontdek je of je de lesstof en de manier van studeren leuk vindt. Plus, je doet dit samen met huidige studenten van de opleiding. Zo kijk je ook mee met een typische dag van een student. Een duidelijker beeld krijg je niet!

Open dag 1.jpg

Belangrijker dan je denkt: je maakt alvast kennis met de docenten. Misschien was je al bij een open dag en heb je een docent gesproken. Zo niet, dan kom je er zeker een tegen tijdens het proefstuderen! 

Stel jezelf de vragen: Hoe zijn de lessen? Past dit type onderwijs bij je? Zie ik mezelf dit doen?  

En heel belangrijk: aan docenten kun je gelijk alle vragen stellen die je nog hebt! Hieronder geven we je tips en voorbeelden van vragen die goed zijn om te stellen tijdens het proefstuderen. You got this! :-)

Open dag 2.jpg

Eerlijk is eerlijk, er is veel veranderd de afgelopen tijd en waarschijnlijk zal je meer online studeren. Misschien vraag je je af hoe dit gaat en wat je kan verwachten. En hoe houd je bijvoorbeeld contact en krijg je een leuke sfeer met je studiegenoten?

Tijdens het proefstuderen zie je niet alleen hoe online colleges er in de praktijk aan toe gaan, je leert ook gelijk wat mensen van de opleiding kennen. En je kan natuurlijk de beste tips en trucs om te socializen vragen aan huidige studenten! Win-win.

meisje staat bij openbaar gebouw en lacht in de camera

Tips bij proefstuderen

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg jij er nou voor dat je na een dag proefstuderen écht meer weet over je favoriete opleiding? Gouden tip: stel goede vragen! Hieronder wat voorbeelden om je op weg te helpen:

  • Welk soort vakken krijg ik en wat houden deze vakken in?
  • Hoe vaak ben ik op school en hoeveel studeer je online?
  • Hoe ziet de begeleiding bij deze studie eruit?
  • Hoe is de overgang van de middelbare school naar deze hbo-opleiding?
  • Hoe is de sfeer binnen de opleiding?
meisje in de schoolbanken

Vragen over het proefstuderen?

Neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum!