HBO - Rechten (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieEnschede
Opleidingsduur4 jaar

Ben jij iemand die graag tot de bodem uitzoekt hoe het recht in elkaar steekt en wil je dat graag in de praktijk brengen? Bij de opleiding HBO - Rechten van Saxion kom je in vier jaar tijd in aanraking met de aspecten van het recht.

De opleiding HBO - Rechten

Afbeelding RechterHet recht speelt een grote rol in onze samenleving. Steeds vaker worden zaken vastgelegd in wetten of een andere regelgeving. Stoffige materie? Absoluut niet! Recht is spannend én heel dynamisch. Als HBO - Rechten student maak je de vertaalslag van het recht naar de praktijk en heb je een passie voor het rechtssysteem in zowel Nederland als in het buitenland. In vier jaar tijd leg je een stevig fundament voor een juridische startfunctie. Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt omdat je breed bent opgeleid voor de juridische wereld.

Wat leer je?

De opleiding HBO - Rechten is veelzijdig en actueel. Je komt niet alleen met het Nederlands recht in aanraking, maar ook met onderwerpen die in de EUREGIO (Nederlands-Duits grensgebied) aan de orde komen. Daarnaast leer je veel over internationaal recht. Je volgt colleges als straf-, privaat- en staatsrecht en krijgt diverse vaardigheidstrainingen, zodat je na het behalen van je diploma direct aan de slag kunt gaan. Gedurende de studie maak je excursies naar het buitenland met een juridisch tintje en krijg je gastcolleges van experts uit het werkveld.

HBO - Rechten in cijfers

Startmoment: september
Theorie: 45%
Praktijk en groepsopdrachten: 50%
Studieloopbaanbegeleiding: 5%
   

Aspecten van het recht

Je hebt een hands-on mentaliteit, maar laat ook graag je hersens kraken. Daarnaast ben je onderzoekend en gedisciplineerd ingesteld. Na de praktijkgerichte juridische opleiding kun je de theorie direct toepassen in de praktijk.

Beroepen in het HBO - Rechten werkveld

Na je studie ligt er een breed scala aan juridische beroepen in het vooruitzicht. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het opstellen of aanpassen van contracten, regelingen en juridische dossiers. Je kunt ook schade verhalen die iemand heeft geleden of een rechtszaak voorbereiden.

Na de studie HBO - Rechten kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als:

 • schadebehandelaar bij een verzekeringsmaatschappij;
 • (internationaal) bedrijvenadviseur bij de Kamer van Koophandel;
 • hbo-jurist bij een rechtbank;
 • of als medewerker faillissementsrecht bij een advocatenbureau.

Bij welke bedrijven kun je werken?

Je werkt als medewerker/adviseur bij bijvoorbeeld gemeenten, provincies of een ministerie, rechtsbijstandsverzekeraars, juridisch adviesbureaus, notariskantoren, advocatenkantoren of bij de rechterlijke macht.

Doorstuderen na de studie HBO - Rechten?

Wil je doorstuderen na de studie HBO - Rechten? Dat kan! Je kunt doorstromen naar de universitaire opleiding Nederlands Recht (de regels betreft de toelating verschillen per universiteit).  Toelatingseisen 2017/2018

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - niet van toepassing

   

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - niet van toepassing

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2018/2019

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - niet van toepassing

   

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
  - het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam  (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
  - het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - niet van toepassing

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek 

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier  meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Annemijn Tonen, 2e jaarsstudent HBO  - Rechten


  Annemijn Tonen, studente HBO-Rechten, Saxion"Vanaf de 2e klas van de havo weet ik al dat ik jurist wil worden. Op de middelbare school heb ik deelgenomen aan een beroependag, waarbij ik heb meegelopen met een advocate. Het werk wat zij deed leek mij enorm divers en dynamisch. Daarnaast vind ik het leuk om mensen te helpen en te adviseren.

  Hoe ik heb gekozen? Ik heb gekozen voor een opleiding die aansluit op mijn interesses. Ik vind lezen, casussen uitpluizen en problemen oplossen erg interessant. Ik heb meeloopdagen en studie try-outs gevolgd. Tijdens de meeloopdag kon ik een dagje meedraaien met een student. Hierna wist ik wat ik kon verwachten van de opleiding. Ik was op zoek naar brede opleiding met voldoende capaciteit om mezelf te ontwikkelen, de opleiding HBO-Rechten past precies in dat plaatje. De opleiding is maatschappelijk en bedrijfsgericht te gelijk, dat spreekt mij erg aan.

  Het studeren bij Saxion bevalt mij heel goed. De docenten kunnen de stof duidelijk uitleggen, omdat zij allerlei banden hebben met de beroepspraktijk. Ze hebben allemaal een andere kijk op het recht.  Studiegenoten zijn ondertussen vrienden geworden, de sfeer in de klas en binnen de opleiding is goed. Ik ben ook lid van de studievereniging Cementi. Die biedt verschillende interessante lezingen aan die passen binnen de opleiding en organiseren leuke feestjes waardoor je Enschede en je studiegenoten beter leert kennen!

  In het begin moest ik erg wennen aan de manier van leren, maar ik ben erachter gekomen dat ik goed moet plannen en per vak moet bekijken wat de studielast is. Daarnaast weet ik nu dat het noodzakelijk is om meer met de wettenbundel te werken en dat ik niet alles uit mijn hoofd moet leren. Mijn wettenbundel is inmiddels mijn beste vriend!

  Mijn leukste ervaring tijdens mijn studie was het rechtbankbezoek met mijn klas. Er werden toen verschillende zaken behandeld, waardoor ik heb kunnen zien hoe het recht werkt in de praktijk.

  Na het behalen van mijn diploma wil ik graag doorstuderen aan de universiteit. De richtingen ICT Recht en internationaal recht lijken mij interessant.  Ik wil later graag werken bij een grote organisatie, het lijkt mij gaaf om het bedrijfsleven in te gaan. Ik zou later graag advies willen geven over juridische kwesties, procederen of als consultant optreden voor bedrijven."

  HBO - Rechten is heel beroepsgericht: alles wat je leert is direct toe te passen in de praktijk. Daarnaast wordt er niet alleen gekeken naar wat je weet, maar ook naar wat je kunt en op welke manier je dat tot uitdrukking brengt.

  Eerste jaar

  Tijdens dit jaar krijg je een goed beeld van het juridisch werkveld. Je gaat aan de slag met opdrachten uit de praktijk en op excursie naar Den Haag. Je legt de juridische basis voor je toekomstige beroep waarbij je kennis maakt met diverse rechtsgebieden zoals staatsrecht, strafrecht, bestuursrecht, personen- en familierecht. Ook krijg je les op het gebied van het internationaal recht.

  Vakken

  Kennismaken met het recht:
  • De juridische gereedschapskist
  • Taal voor recht
  Recht en overheid:
  • Algemeen bestuursrecht
  • Strafrecht
  Recht en burger:
  • Verbintenissenrecht
  • Juridisch argumenteren
  Recht en bedrijf:
  • Recht voor de ondernemer
  • Project: Bedrijf in oprichting

   


  Tweede jaar

  In het tweede studiejaar maak je kennis met verschillende stromingen binnen het recht. Elk kwartiel vertegenwoordigt een ander thema: bedrijfsjuridisch, bestuursjuridisch, algemeen juridisch en sociaal-juridisch. Je volgt colleges als Europees recht, erfrecht en faillissementsrecht en gaat op excursie naar Brussel, waar je onder andere het Europees Parlement bezoekt.

  Vakken

  • Project Burger en Schulden
  • Arbeids- en sociaalzekerheidsrecht voor de werknemer
  • Professionele gespreksvoering
  • Inbreuk op eigendom
  • Goederenrecht
  • Project Erfrecht
  • Bijzonder bestuursrecht op decentraal niveau
  • Bijzonder bestuursrecht binnen het sociaal domein
  • Huurrecht
  • Recht en bestuur I
  • Handhavings- en sanctierecht
  • Netwerken en organiseren
  • Recht en bestuur II
  • Studentenrechtbank
  • Burgerlijk procesrecht
  • Project Werken als bestuursjurist
  • Studieloopbaanontwikkeling

  Top Talent Programma

  Wil je verdieping op je studie of wil je verder studeren na het hbo? Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt er de kans om jouw talenten verder te ontwikkelen zodat je een eenvoudige en soepele overgang ervaart van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info op onze Top Talent Programma.

  Derde en vierde jaar

  Bij de opleiding HBO - Rechten is er ruimte voor jouw persoonlijke keuze. In het derde jaar kies je voor een stage die aansluit bij je eigen interesses. Je hebt de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. Na je stage ga je weer een half jaar naar school en verdiep je je verder in het recht. In de loop van het derde studiejaar maak je een keuze voor een minor en ga je op excursie naar Berlijn.

  In het laatste jaar volg je een minor en ga je vervolgens aan de slag met een  afstudeeropdracht bij een bedrijf of organisatie. Een half jaar lang voer je zelfstandig een onderzoek uit.

  Past deze studie bij jou? Meld je aan voor een meeloopdag of proeflessendag en stel al je vragen.

  Is HBO - Rechten iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor HBO - Rechten kan dat op twee manieren: een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.

  MeeloopdagStudenten voor Saxion
  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een eerstejaarsstudent en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Hulp nodig?
  Heb je vragen over de meeloopdag? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.