Kunst en Techniek (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieEnschede
Opleidingsduur4 jaar
Studierichtingbinnen opleiding Creative Media & Game Technologies

Student tijdens Computertekenen bij Kunst en Techniek, SaxionBen je creatief en vind je nieuwe technologie en media interessant? Of ben je meer technisch aangelegd en wil je je creatieve kant meer ontwikkelen? Dan is Kunst & Techniek misschien wel jouw ideale studie.

Bij Kunst & Techniek word je namelijk opgeleid tot een allround ontwerper van interactieve media die werkt met de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Breed opgeleide professionals die creativiteit en techniek kunnen combineren zijn namelijk hard nodig in een snel veranderende wereld. Daarom leer je bij Kunst & Techniek een uitgebreide basis aan skills die je je hele leven kunt blijven gebruiken. Bijvoorbeeld conceptueel denken, programmeren, ontwerpen, storytelling in 2D en 3D, marketing, psychologie, interactie design en processing.

Deze vaardigheden leer je toe te passen in bijvoorbeeld virtual reality en interactieve video’s, maar ook in nieuwe middelen die tijdens je studie ontstaan. Zo ben je altijd klaar voor de toekomst!  

Kunst en Techniek is een studierichting binnen de opleiding Creative Media and Game Technologies en valt landelijk onder het domein Creative Technologies.
 

Nieuwsgierig? Bekijk werk van studenten van verschillende jaren op onze portfoliowebsite


Professionele opnamestudio, Kunst en TechniekSaxion vindt het belangrijk dat je je tijdens je opleiding optimaal kunt ontwikkelen. De Academie Creatieve Technologie, waar de studierichting Kunst & Techniek onder valt, biedt volop mogelijkheden voor jou als student. Wil je bijvoorbeeld tijdens je studie naar het buitenland? Dat kan! Saxion zorgt ervoor dat jij je opleiding op jouw manier kunt invullen.

Internationale klas Art and Technology
Bij Kunst en Techniek is er ook de mogelijkheid om je opleiding te volbrengen binnen de internationale klas van Kunst en Techniek: Art and Technology. Je studeert dan samen met studenten van over de hele wereld. Alle lessen en projecten worden in het Engels aangeboden. 

Aanvullende eisen toelating
Voor Kunst en Techniek gelden aanvullende toelatingseisen. Dit houdt in dat je - al dan niet - wordt toegelaten aan de hand van een selecterende procedure. Kijk hier voor meer informatie over de procedure.

Meer informatie
Wil je meer weten? Stuur dan een mailtje naar academiebureau.act@saxion.nl   
Kom naar onze open dagen! Kijk op saxion.nl/opendagen

 

Afgestudeerden Kunst en Techniek Saxion op hun werkplekDe wereld verandert snel. Daarom ben jij nodig. Jij kunt namelijk nieuwe (digitale) media en technologie op creatieve wijze toepassen. Ook kun je multidisciplinair denken en handelen. Daardoor ben je breed inzetbaar en klaar voor de toekomst.

Interactieve media

Als Kunst en Techniek-professional ga je werken in een beroepsdomein dat draait om interactieve media, waarin de gebruiker - de mens - altijd centraal staat. Waar je precies gaat werken ligt vooral aan je eigen visie. Wil je graag in een team voor klanten werken? Dan kun je bijvoorbeeld bij een bureau in de reclame-, web- of filmwereld terecht. Wil je liever zelf ondernemen? Dan kun je een startup oprichten of gaan freelancen.
Ook buiten de creatieve sector is er veel vraag naar mensen die met interactieve media overweg kunnen. Daarom kun je er ook voor kiezen te gaan werken een creatieve rol in andere sectoren, zoals zorg, onderwijs, cultuur en veiligheid.

Creatieve industrie: wereldwijde topsector

En tot slot, omdat de creatieve industrie een wereldwijde topsector is, is jouw beroepsdomein niet beperkt tot Nederland. Een baan in het buitenland behoort zeker tot de mogelijkheden. Met andere woorden: je kiest je eigen toekomst. Wat dat ook is, je gaat het ontdekken tijdens je studie. Het enige dat jij moet doen is er open voor staan.

Na afronding van de opleiding Kunst en Techniek krijg je de titel Bachelor of Science.  Toelatingseisen 2016/2017

  Als je je voor een hoger beroepsopleiding wilt inschrijven, moet je rekening houden met een aantal spelregels. Je moet je uiterlijk op 1 mei via Studielink aanmelden. 
  De studierichting Kunst en Techniek valt onder de opleiding Creative Media & Game Technologies. Voor de studierichting Kunst en Techniek gelden aanvullende toelatingseisen waardoor de intakeactiviteiten afwijken van de meeste opleidingen. Bij Kunst & Techniek vindt een selectie plaats door middel van een intakeprocedure. Deze intake resulteert uiteindelijk in een bindend advies: toelating of afwijzing. Voor meer informatie over deze intake, zie 'Overige toelatingsbepalingen' onderaan deze pagina.
   

  Kijk hieronder welke vooropleiding, welk profiel en welke vakken je verder nodig hebt om toegelaten te kunnen worden tot deze studierichting.Om te kunnen beginnen met de studierichting Kunst en Techniek, moet je aan de toelatingseisen van de betreffende studierichting voldoen. Bekijk welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de studierichting.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2016-2017. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel.

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan de toelatingseisen en je dus ‘deficiënt bent’ voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten dien je een deficiëntietoets af te leggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een diploma havo of vwo met gewenst profiel en je toont aan dat je de volgende vakken in de vrije ruimte of als extra vak met voldoende resultaat hebt gevolgd:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, kun je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toelating te verkrijgen:
  - niet van toepassing

  Toelating mbo

  Saxion hanteert niet de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers'

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Bekijk de opleidingen uit de mbo-domeinen en de opleidingen van Saxion uit de hbo-sectoren die onder de regeling 'nadere toelatingseisen' vallen.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - niet van toepassing

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2016, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het ‘21+onderzoek’. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - Nederlands tekstanalyse en samenvatting
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Wiskunde A of Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek, het 21+onderzoek en het NT2onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die je, indien noodzakelijk, na aanmelding voor de opleiding wordt toegezonden, inclusief een deelnameformulier voor een deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  Je toelating start met het aanmelden voor 1 mei voor de studierichting Kunst en Techniek (valt officieel onder Creative Media and Game Technologies) bij Saxion, locatie Enschede. Dit doe je via StudieLink. Na aanmelding ontvang je het bericht dat er aanvullende eisen zijn en krijg je meer inhoudelijke informatie over de intakeprocedure en de opdrachten.

  1. De vragenlijst
  Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intakedag op Saxion. Ter voorbereiding op deze dag, vul je thuis een vragenlijst in. Vragen op het gebied van creativiteit en techniek en je verwachtingen van de studie komen aan de orde. De ingevulde vragenlijst neem je mee naar de intakedag.
  2. De aanvullende opdracht
  Een precieze opdrachtomschrijving ontvang je na de inschrijving via Studielink. De aanvullende opdracht doet een beroep op je technische inzicht en je creatieve denkvermogen. Je voert de opdracht thuis uit en neemt het mee naar je adviesgesprek op de intakedag. Hier krijg je de kans jouw visie en overwegingen te verantwoorden. We nodigen je altijd uit voor het gesprek. Het gaat bij de thuisopdracht niet alleen om het resultaat. We kijken vooral naar de wijze waarop je de opdracht hebt aangepakt en uitgevoerd.
  3. Adviesgesprek en groepsopdracht
  Je wordt ontvangen door een docent of student van de opleiding die jou begeleid naar de plek waar het gesprek zal plaatsvinden. Een docent neemt samen met jou de vragenlijst en aanvullende opdracht, die je thuis hebt gemaakt, door. Tijdens het gesprek kun je vragen stellen en extra informatie over jezelf delen. Voor of na dit gesprek werk je samen met andere aspirant studenten aan een kleine groepsopdracht.
  Eigen werk?
  Heb je al een portfolio opgebouwd met eigen werk? Neem dit dan mee naar het intakegesprek. Het hebben van een portfolio is uiteraard geen vereiste!

  Bindend advies
  Na het doorlopen van de intakedag wordt de uitkomst schriftelijk medegedeeld. De toelatingscommissie legt bij jouw beoordeling vooral de nadruk op creativiteit, originaliteit, technische affiniteit, sociale en communicatieve vaardigheden, voorkennis van het vakgebied en de manier waarop je jezelf presenteert tijdens de intakedag en het adviesgesprek.
  Op basis van de vragenlijst, de opdrachten en het adviesgesprek met de docent wordt geconcludeerd of jij een geschikte kandidaat bent. Besluit de toelatingscommissie dat jij niet geschikt bent, dan is in de uitslag aangegeven op welk onderdeel dat is. Het advies is bindend en er kan niet over gecorrespondeerd worden

  Heb je vragen over de intakeprocedure? Neem dan contact op met Academie Creatieve Technologie via communication.act@saxion.nl

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 0570 - 603773
  - Enschede: 053 - 4871808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2017/2018

  Als je je voor een hoger beroepsopleiding wilt inschrijven, moet je rekening houden met een aantal spelregels. Je moet je uiterlijk op 1 mei via Studielink aanmelden. 
  De studierichting Kunst en Techniek valt onder de opleiding Creative Media & Game Technologies. Voor de studierichting Kunst en Techniek gelden aanvullende toelatingseisen waardoor de intakeactiviteiten afwijken van de meeste opleidingen. Bij Kunst & Techniek vindt een selectie plaats door middel van een intakeprocedure. Deze intake resulteert uiteindelijk in een bindend advies: toelating of afwijzing. Voor meer informatie over deze intake, zie 'Overige toelatingsbepalingen' onderaan deze pagina.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Wiskunde A of Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - Wiskunde A of Wiskunde B

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - Wiskunde A of Wiskunde B

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderzoek Nederlands 
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Wiskunde A of Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  Je toelating start met het aanmelden uiterlijk op 1 mei voor de studierichting Kunst en Techniek (valt officieel onder Creative Media and Game Technologies) bij Saxion, locatie Enschede. Dit doe je via StudieLink. Na aanmelding ontvang je het bericht dat er aanvullende eisen zijn en krijg je meer inhoudelijke informatie over de intakeprocedure en de opdrachten.

  1. De vragenlijst
  Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intakedag op Saxion. Ter voorbereiding op deze dag, vul je thuis een vragenlijst in. Vragen op het gebied van creativiteit en techniek en je verwachtingen van de studie komen aan de orde. De ingevulde vragenlijst neem je mee naar de intakedag.
  2. De aanvullende opdracht
  Een precieze opdrachtomschrijving ontvang je na de inschrijving via Studielink. De aanvullende opdracht doet een beroep op je technische inzicht en je creatieve denkvermogen. Je voert de opdracht thuis uit en neemt het mee naar je adviesgesprek op de intakedag. Hier krijg je de kans jouw visie en overwegingen te verantwoorden. We nodigen je altijd uit voor het gesprek. Het gaat bij de thuisopdracht niet alleen om het resultaat. We kijken vooral naar de wijze waarop je de opdracht hebt aangepakt en uitgevoerd.
  3. Adviesgesprek en groepsopdracht
  Je wordt ontvangen door een docent of student van de opleiding die jou begeleid naar de plek waar het gesprek zal plaatsvinden. Een docent neemt samen met jou de vragenlijst en aanvullende opdracht, die je thuis hebt gemaakt, door. Tijdens het gesprek kun je vragen stellen en extra informatie over jezelf delen. Voor of na dit gesprek werk je samen met andere aspirant studenten aan een kleine groepsopdracht.
  Eigen werk?
  Heb je al een portfolio opgebouwd met eigen werk? Neem dit dan mee naar het intakegesprek. Het hebben van een portfolio is uiteraard geen vereiste!

  Bindend advies
  Na het doorlopen van de intakedag wordt de uitkomst schriftelijk medegedeeld. De toelatingscommissie legt bij jouw beoordeling vooral de nadruk op creativiteit, originaliteit, technische affiniteit, sociale en communicatieve vaardigheden, voorkennis van het vakgebied en de manier waarop je jezelf presenteert tijdens de intakedag en het adviesgesprek.
  Op basis van de vragenlijst, de opdrachten en het adviesgesprek met de docent wordt geconcludeerd of jij een geschikte kandidaat bent. Besluit de toelatingscommissie dat jij niet geschikt bent, dan is in de uitslag aangegeven op welk onderdeel dat is. Het advies is bindend en er kan niet over gecorrespondeerd worden

  Heb je vragen over de intakeprocedure? Neem dan contact op met Academie Creatieve Technologie via communication.act@saxion.nl

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Logo YouTubeBekijk video's op het YouTube-kanaal van Kunst en Techniek bij Saxion

   

   

  Aafke Schreurs ontwikkelt interactieve installatie voor afstuderen Kunst en Techniek

  Aafke Schreurs, afgestudeerd bij Kunst en Techniek, SaxionVoor haar afstudeeropdracht bij Kunst en Techniek ontwikkelde Aafke Schreurs een interactieve installatie waarin actuele data over de drukte in de stad worden omgezet naar geluid. Het doel hiervan was om bezoekers van de stad op een speelse manier bewust te maken van open data. Deze afstudeeropdracht werd uitgevoerd in het kader van project Brid.ge. In dit project onderzoekt het lectoraat Media, Technologie & Design van Saxion toepassingen van smart city-technologie in de binnenstad.

  Lees meer over de afstudeeropdracht van Aafke Schreurs op de website ACTMedialab.nl

  Bekijk de persoonlijke website en het portfolio van Aafke Schreurs

   

   

  Babet Brouwer: "Ik houd van de grafische kant en het conceptmatige denken"

  Babet Brouwer, studente Kunst en Techniek, Saxion“Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd tijdens het project Smart Cities. We kregen de opdracht om gegevens over Enschede zichtbaar te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het via schermen of een app visueel maken van het aantal beschikbare parkeerplaatsen in de stad. Elke projectgroep had een eigen opdrachtgever. Voor die van ons, een design lampenwinkel in de binnenstad, hebben wij de sfeer van bepaalde plekken in de stad en de emoties van mensen die daar rondlopen in een installatie
  verwerkt. Die ziet eruit als een design lamp, een zuil in de vorm van een driehoek. In onze projectgroep had iedereen zijn of haar rol. Ik houd van de grafische kant en het conceptmatige denken, dus dat heb ik op me genomen. Daarnaast was ik ook de projectleider, erg leerzaam. Met de uiteindelijke expositie -installaties op verschillende plekken in de stad- konden we echt laten zien wat we leren tijdens onze opleiding.”

   

  Studenten maken film voor Thales met robot uit de 3D-printer 

  Op 1 juli 2016 werd de rode loper uitgelegd voor negen studenten, waaronder studenten Kunst en Techniek, van de Academie Creatieve Technologie. Via zelfstudie maakten zij zich het filmen eigen en kwamen door twee jaar werk tot een visual effectsproductie van welgeteld drie minuten met de titel I-M. Echter, nationale en internationale filmstudio’s hebben - door het tonen van hun portfolio op een visuel effectsbeurs in Stuttgart (FMX) – belangstelling voor de studenten. Sommigen zijn zelfs al bij een studio terechtgekomen.

   

  Bekijk de film I-M op de website van Thales

  Lees meer over het project I-M in het persbericht d.d. 1 juli 2016

   

  Lucas Munninghoff filmt op de Filipijnen emotionele documentaire over migratie 

  Lucas Munninghoff, student Kunst & Techniek, SaxionLucas Munninghoff kwam via Facebook in contact met Marieke Ekenhorst. Voor haar studie aan de Universiteit Utrecht ging zij een documentaire maken over het migratieprobleem van de Filipijnen. Voor het filmen en de technische kant van de zaak zocht zij nog iemand. Daar reageerde Lucas op. Het kostte hem wel een jaar van zijn studie Kunst & Techniek, maar dat was volgens Lucas geen verloren jaar. "Ik heb het niet willen missen. Die vijf weken durende reis naar de Filipijnen en wat we daar hebben meegemaakt..... Dat is allemaal zeer waardevol. Bovendien staat een dergelijk project heel mooi op je CV", zegt Lucas tegen de journalist van Dagblad Tubantia die zijn verhaal optekende.

   

  Lees meer over Lucas' ervaringen en zijn de documentaire in het artikel 'Emotionele film over migratie' in Dagblad Tubantia d.d. 2 juli 2016

   

  Kunst en Techniek: een brede basis

  Opnamestudio studierichting Kunst & Techniek SaxionVormgeven, programmeren, video’s produceren, psychologie, werken met sensoren, marketing, fotografie: het komt allemaal aan de orde bij Kunst en Techniek. Daarnaast krijg je les in onderwerpen als onderzoek, experiment, prototyping en iteratief werken, samenwerken, klantgericht werken en ondernemen.

  Dat klinkt uitgebreid. En dat is het ook, bewust zelfs. Het is een breed programma voor studenten met een brede interesse die graag experimenteren en samenwerken met anderen.

  Op deze manier leer je alles dat je nodig hebt als maker van interactieve media. Vanuit die basis kun je je kunnen specialiseren in één of meerdere disciplines. Wat dat is? Dat bepaal je zelf natuurlijk!

  Eerste en tweede jaar

  In de eerste twee jaren van je opleiding staan de thema’s techniek, design en contentproductie centraal. Je leert hoe de wereld van Kunst en Techniek in elkaar zit en je legt de brede basis voor de rest van je opleiding. Je volgt werkcolleges, hoorcolleges, je maakt individuele opdrachten en je werkt in groepen aan projecten.

  Al in het eerste jaar werk je zoveel mogelijk met opdrachten en vraagstukken uit de praktijk. Je bent altijd bezig met het bedenken, vormgeven en ontwikkelen van interactieve boodschappen voor een specifieke gebruiker. Daarbij ga je veel nieuwe dingen zien en maken. Je gaat experimenteren, fouten maken en daarvan leren.

  Onderwerpen die je deze twee jaren kunt verwachten zijn bijvoorbeeld grafisch ontwerp, videoproductie, webtechnologie, 3D-animatie, creative teamwork, interaction design, programmeren en innovatie & trends.

  Vanaf het begin krijg je ondersteuning van je studieloopbaanbegeleider. Jouw producties en werkstukken verzamel je in je portfolio.

  Derde en vierde jaar

  
In het derde jaar ga je op stage en maak je kennis met de praktijk. In welke vakrichting dat is, bepaal je zelf. Daarna volg je een minor. Hierbij mag je zelf kiezen welke minor je gaat volgen. Je kunt je verbreden of verdiepen in het gebied waar jouw interesse ligt.

  In het laatste jaar van je opleiding ga je je verder specialiseren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor conceptontwikkeling, ontwerp of productie van interactieve media.

  Ten slotte ga je afstuderen. Tijdens het afstuderen bedenk, ontwerp en ontwikkel je voor een organisatie een (interactieve) oplossing voor hun vraagstuk. Bij welk bedrijf je dit gaat doen, mag je natuurlijk ook zelf kiezen.

  Heb je internationale ambities? De studieroute Kunst en Techniek kun je bij Saxion ook volledig in het Engels volgen (Art and Technology).

  Algemene informatie
  Voor mbo-ers is er geen verkort doorstroomprogramma voor Kunst en Techniek. 
  Je kunt instromen met een mbo diploma niveau 4. Je volgt dan het reguliere lesprogramma van vier jaar. 

  Wat is er anders op het hbo in vergelijking met het mbo? 
  Op het mbo ben je bijvoorbeeld gewend projecten uit te voeren waarin het 'hoe' centraal staat, praktijkgericht dus. In het hbo wordt in een opdracht ook gevraagd naar het 'waarom', en ligt de nadruk meer op theorie. Afgebakende projecten tegenover complexe projecten.

  Je moet leren analyseren en leren verklaren waarom dingen gebeuren. Een hbo-studie vraagt ook meer van je taalvaardigheid en zelfstandigheid. Een ander belangrijk verschil is de hoeveelheid lesstof die je moet beheersen en het hogere tempo waarin je deze lesstof eigen moet maken. Voor Kunst & Techniek dien je eerst een toelating te doen, door middel van een motivatie en een intakegesprek. 

  Meer informatie over doorstroom van mbo naar hbo vind je hier

  Is Kunst en Techniek iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding. Of je zoekt contact met studenten van de opleiding, bijvoorbeeld via IntoSaxion.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Kunst en Techniek kan dat op drie manieren: door een proeflessendag, een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.

  Proeflessendag
  Tijdens de proeflessendag krijg je een aantal verschillende lessen met andere toekomstige studenten, waardoor je een goed beeld krijgt van je opleiding. Je proeft de sfeer op Saxion, maar je maakt ook kennis met de manier waarop docenten lesgeven. Vraag je je af wat je precies gaat leren of wat je moet weten voordat je aan de opleiding begint? Daar kom je achter tijdens een proeflessendag! Bij de Proeflessendagen van de opleiding Kunst en Techniek bootsen we een lesdag na. Je volgt representatieve vakken, zoals Techniek, Photoshop en Reclame.  

  Kies een proeflessendag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [PLD-PLACEHOLDER]

  Meeloopdag
  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een eerstejaarsstudent en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Studie try-out
  Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out van Kunst en Techniek. Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 3 tot 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

  Meer weten en inschrijven voor Studie try-outs

  Aanmelden
  Na aanmelding krijg je automatich een ontvangstbevestiging in je mailbox. Vervolgens een uitnodiging. Let op: we merken dat de mail vaak in je spambox terecht komt. Check dat dus even!

  Hulp nodig met kiezen?
  Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.

  Download meer informatie