Opleiding Podotherapie (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieEnschede
Opleidingsduur4 jaar

Wil je graag mensen helpen én werken met moderne technologische apparatuur? Die combinatie vind je bij de opleiding Podotherapie. 

Als podotherapeut onderzoek jij patiënten met (pijn)klachten aan voet, enkel, knie, heup of lage rug, veroorzaakt door, bijvoorbeeld, een afwijkende stand van de voet of looppatroon. Ook help je reumapatiënten om beter te bewegen en patiënten met suikerziekte (diabetes) om wonden aan de voeten te verminderen en te voorkomen. 

Podotherapeutisch onderzoek

Als podotherapeut neem je nog echt de tijd voor je patiënt. Zo duurt een podotherapeutisch onderzoek al gauw drie kwartier tot een uur. Je onderzoekt de voet(en), observeert de lichaamshouding en looppatroon, verricht metingen, maakt een 3D-scan van de voet en kunt zo tot op de millimeter nauwkeurig een model laten maken en brengt alles digitaal in kaart. Zo leg jij de puzzel en kom je tot de juiste diagnose.

Paramedische behandeling

Afhankelijk van de uitkomst bespreek je met de patiënt de mogelijkheden voor een paramedische behandeling, verwijs je door naar andere paramedici of geef je gericht advies. Met specialistische, op maat gemaakte therapeutische zolen kun je vaak al veel bereiken. Je kunt als podotherapeut de zolen zelf maken of ze 3D laten printen. Soms behandel je huid- en nagelaandoeningen of leg je tape aan. Maar ook (wond)behandeling, helpen met oefeningen en het aanleren van een betere houding kunnen een oplossing zijn.

Baankans

Er is in het hele land veel vraag naar podotherapeuten. Er zijn maar twee opleidingen in ons land; met jouw baankansen zit het dus meer dan goed. Je kunt werken in een podotherapiepraktijk, gezondheidscentrum of ziekenhuis, maar ook je eigen praktijk beginnen of gaan werken binnen de topsport. Veel podotherapiepraktijken onderscheiden zich door zich te richten op een bepaald segment. Bijvoorbeeld kinderpodotherapie, sportpodotherapie of diabetespodotherapie. Hoe mooi is dat als een kind, sporter of diabetespatiënt met jouw hulp weer vrij en zonder pijn kan bewegen!

Zie jij jezelf al werken als podotherapeut? Volgens ons een supermooi beroep, waaruit je veel voldoening haalt.
 

Podotherapie in cijfers:
Startdatum:
Theorie:
Praktijk en groepsopdrachten:
Studieloopbaanbegeleiding:
september
30%
50%
20%

Podotherapie is een jong beroep dat volop in ontwikkeling is, dus er liggen genoeg mogelijkheden om nieuwe dingen te bedenken, te ontwikkelen en je te specialiseren.

Nadat je bent afgestudeerd, heb je een goede kans op een baan. De vraag naar podotherapeuten neemt nog elk jaar toe: niet alleen in de regio Twente, maar in heel Nederland. Je kunt dus je eigen praktijk starten of in loondienst gaan werken bij een ziekenhuis, gezondheidscentrum, revalidatiecentrum, verpleeghuis, sportclub of particuliere praktijk.

Doorgroeimogelijkheden

Na je opleiding tot podotherapeut kun je ook doorstuderen. Dat kun je doen door specifieke post-HBO opleidingen te volgen zoals 'Sport & Diabetes', maar ook door het volgen van een masteropleiding in Nederland of daar buiten. Voorbeelden hiervan zijn de Master Arbeid & Gezondheid, Master Health Care & Social Work en Podiatric Medicine/Surgery.  Toelatingseisen 2017/2018

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - niet van toepassing

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - niet van toepassing

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2018/2019

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - niet van toepassing

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
  - het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
  - het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - niet van toepassing

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek 

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

   

  Yvette de Greef | Student

  Foto Yvette de Greef''Het leukste van de opleiding is het zoeken naar een oplossing voor de klacht van de patiënt.''

  "Toen ik me ging oriënteren naar de verschillende opleidingen kwam ik bij Saxion de opleiding podotherapie tegen. Ik had hier nog niet eerder van gehoord, maar de opleiding sprak me gelijk aan. Het werken met patiënten in combinatie met theorie- en praktijkvakken, het slijpen van mooie zolen of het creatief bezig zijn met het maken van een nagelbeugel past goed bij mij. De opleiding podotherapie is een kleinschalige opleiding. Hierdoor zijn de klassen klein en vormen de studenten een hechte groep. Het contact met de docenten is daardoor ook erg goed. Het leukste van de opleiding is het zoeken naar een oplossing voor de klacht van de patiënt door middel van een uitgebreid onderzoek.''

   

  Niek Kremer | Student 3e jaar

  Foto Niek Kremer''Podotherapie is een echte praktijkgerichte opleiding.''

  ''Wat ik zo leuk vind aan de opleiding Podotherapie is de afwisseling tussen theorie en praktijk. Theoretische vakken zoals anatomie, fysiologie en biomechanica hebben mij veel kennis opgeleverd. Wat ik heb geleerd pas ik toe in de praktijk. Zo maakte ik tijdens een stage zolen die mensen meer steun bieden in schoenen en ortheses die je tussen de tenen kunt dragen. Podotherapie is een echte praktijkgerichte opleiding en biedt mij veel uitdaging!''

   

  Tijdens de opleiding Podotherapie werk je veel (samen) in teams met andere studenten. Je gaat bij iedere probleemstelling/ziektebeeld en thema op zoek naar relevante informatie en theorie en past dit toe in het dagelijks handelen als podotherapeut.

  Persoonlijk opleidingsplan

  Als student ben je grotendeels zelf verantwoordelijk voor de inrichting van je studie. Je stelt voor een bepaalde periode steeds een persoonlijk opleidingsplan samen, waarbij je uit gaat van je eigen kwaliteiten en interesses. Gedurende je studie is dit plan steeds de leidraad. Dat betekent dus veel vrijheid, maar vraagt ook een grote mate van zelfstandigheid, initiatief en inzet!

  Onderwerpen per leerjaar

  De opleiding Podotherapie duurt vier jaar. Ieder leerjaar behandel je andere onderwerpen en doe je kennis op over het vakgebied van een podotherapeut.
   

  Eerste jaar

  Dit jaar is heel breed van opzet. Je leert veel theorie, zoals de vakken anatomie, pathologie, fysiologie en pscyhologie. Ook loop je al een paar uur stage. Je begint met eenvoudig onderzoek en behandelingen (zoals het vervaardigen van zolen) en algemene eelt-, likdoorn- en nagelproblemen. 
   

  Tweede jaar

  In het tweede jaar wordt er meer gewerkt aan de hand van ziektebeelden: 

  • Wat kun je verwachten bij deze ziektebeelden?
  • Hoe kun je die ziektebeelden het beste behandelen? 

  Daarnaast verdiep je je in het zelfstandig ondernemerschap en leer je hoe het in een eigen praktijk in z’n werk gaat en wat daar bij komt kijken. In het tweede jaar zijn er veel buitenschoolse activiteiten zoals stage, een excursie naar de snijzaal en een laboratorium. Ook loop je stage en heb je praktijkles in de eigen praktijk van de opleiding: de Voet & Poli

   

  Derde & vierde jaar

  Deze jaren staan in het teken van het voorbereiden op het werken als podotherapeut:

  • Het derde jaar bestaat uit het volgen van een minor en een binnenschoolsdeel, waarbij je themagewijs verdieping krijgt van leerjaren 1 en 2.
  • Het vierde jaar bestaat uit twee grote periodes van stage (fulltime) en daarnaast voer je een praktijkgericht (wetenschappelijk) onderzoek uit.

  Onderwijsthema's

  • Sport en manueel
  • Kinderen en ouderen
  • Diabetus mellitus
  • Reumatische aandoeningen
  • Locoregionale anesthesie.

  Podotherapie bij Saxion is voor jou de juiste keuze, omdat:

  • De opleiding kleinschalig is, waardoor je veel persoonlijke aandacht krijgt;
  • Jij in charge bent: voor een groot deel bepaal je zelf de indeling van je studie;
  • Het de enige opleiding Podotherapie van Noordoost-Nederland is;
  • Je in het tweede- en derde jaar echte patiënten gaat behandelen in de praktijk van jouw opleiding: de Voet & Poli;
  • Je direct vanaf het eerste jaar stage loopt;
  • Je in het tweede jaar meedoet aan een internationaal uitwisselingsproject van een aantal dagen.

  Is Podotherapie iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Podotherapie kan dat op twee manieren: door een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.

  Meeloopdag
  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een eerstejaarsstudent en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je voor 1 mei aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Studie try-out
  Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out van Podotherapie. Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 3 tot 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

  Meld je aan voor de Studie try-outs:

  Hulp nodig met kiezen?
  Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.