Technische Bedrijfskunde (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieDeventer, Enschede
Opleidingsduur4 jaar

Keuzegids 2018 topopleidingszegelAls adviseur én projectmanager kritisch kijken naar bedrijfsprocessen om deze vervolgens te optimaliseren. Dat leer je tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde. Een brede opleiding op het snijvlak van management en techniek. Iets voor jou?

De opleiding Technische Bedrijfskunde

Als technische bedrijfskundige help je bedrijven met het innoveren, verbeteren en managen van bedrijfsprocessen. Je houdt je bezig met onderwerpen als procesoptimalisatie, supply chain management, kwaliteitsbeheersing, veranderkunde en strategievorming. Want processen kunnen altijd sneller, slimmer en effectiever. Je herkent de knelpunten, geeft advies tot verbetering en neemt de lead om samen met collega’s van andere afdelingen nieuwe product- en procesinnovaties te realiseren. Je realiseert niet alleen slimme kostenbesparingen maar denkt ook mee over de toekomst van technische bedrijven. Hiervoor heb je een flinke dosis inzicht en communicatieve vaardigheden nodig.

In het kort

• Unieke combinatie tussen technologie en management 
• Veel actuele praktijkopdrachten 
• Samenwerken met mensen uit verschillende vakgebieden

Wat leer je?

Technische Bedrijfskunde is een brede en veelzijdige opleiding. Je combineert kennis uit verschillende disciplines zoals organisatiekunde, technologie, marketing en bedrijfseconomie. Je gebruikt je brede kennis om bedrijven een stap verder te helpen. Ben jij een generalist met gevoel voor technologie en communicatie? Dan is de opleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou.

Technische Bedrijfskunde in cijfers

Startmoment: september
Theorie: 50%
Praktijk en groepsopdrachten: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 10%

Technisch hbo-diploma op zak? Haal in 1 jaar je diploma Technische Bedrijfskunde!

Met de kopopleiding Commercieel-Technische Bedrijfskunde (BK5) kun je je verder ontwikkelen op het gebied van marketing, commercie en bedrijfskunde. Deze 1-jarige voltijd studieroute is bedoeld voor studenten die een technische opleiding op hbo-niveau hebben afgesloten. Na afronding krijg je hetzelfde getuigschrift als dat van de reguliere 4-jarige opleiding Technische Bedrijfskunde. 

>> Lees meer over Commercieel-Technische Bedrijfskunde (BK5)

 

Technische Bedrijfskunde op de locatie Deventer is een topopleiding, geselecteerd door de Keuzegids.

Met je technisch inzicht en actuele bedrijfskundige kennis help je bedrijven met het innoveren, verbeteren en managen van de organisatie en haar processen. In de regio is het arbeidsmarktperspectief voor de opleiding Technische Bedrijfskunde momenteel heel positief. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.

Beroepen voor technisch bedrijfskundigen

Bedrijven zijn continu op zoek naar manieren om processen te verbeteren. Met jouw inzichten en kennis kun je daarom bij veel bedrijven aan de slag. Lokaal, landelijk of internationaal. Als generalist ben je breed inzetbaar in met name de maakindustrie. Je werkt bijvoorbeeld binnen vakgebieden als procesmanagement, organisatiekunde en kwaliteitsmanagement.

Na de studie Technische Bedrijfskunde kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als:

 • productiemanager bij een groothandel, zoals in bloemen of zuivel;
 • consultant procesoptimalisatie bij een logistiek dienstverlener, zoals DB Schenker;
 • supply chain analist bij een ziekenhuis;
 • of als bedrijfskundig adviseur bij adviesbureau.

 

Bij welke bedrijven kun je werken?

Je gaat aan de slag in de technische branche, waaronder de industriële productie, logistiek en supply chain management. Ook kun je werken in de dienstensector bij ziekenhuizen en (technische) adviesbureaus. Denk hierbij aan werkgevers als HP Valves, Wouter Witzel, Cogas, Grolsch, Apollo Vredestein, Benchmark, Nefit, Auping en Gazelle.

Doorstuderen na de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde

Als je na je bachelor wilt doorstuderen, is een master het logische vervolg. Tijdens de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde kun je al het premastertraject van de Universiteit Twente volgen. Zo kun je na je bachelor direct starten met je master. Handig!  Toelatingseisen 2017/2018

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Om te kunnen beginnen met de opleiding Technische Bedrijfskunde, moet je aan de toelatingseisen van de betreffende opleiding voldoen. Bekijk welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding. 

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Wiskunde A of Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Wiskunde A of Wiskunde B
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - Wiskunde A of,
  - Wiskunde B

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B en
  - toets Natuurkunde

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Natuurkunde en
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer:     088 - 019 3773
  - Enschede:     088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2018/2019

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Om te kunnen beginnen met de opleiding Technische Bedrijfskunde, moet je aan de toelatingseisen van de betreffende opleiding voldoen. Bekijk welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding. 

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Wiskunde A of Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Wiskunde A of Wiskunde B
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - Wiskunde A of,
  - Wiskunde B

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
  - het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam  (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
  - het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B en
  - toets Natuurkunde

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek 
  - toets Natuurkunde en
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier  meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

   

  Peter Bouknegt over de opleiding Technische Bedrijfskunde
   
  Toffe opleiding: "Technische Bedrijfskunde" (Girlscene.nl)

  Een lezeres vertelt op Girlscene.nl over de opleiding Technische Bedrijfskunde van Saxion: "Slechts 10% van de studenten is vrouw! Ik vind dit erg jammer en ik denk dat veel meiden dan ook een vooroordeel hebben over dat de opleiding ontzettend technisch is. Maar dat valt reuze mee. Bij de opleiding leer je alle kanten van het bedrijfsleven kennen, met het doel om later in een ‘technische’ omgeving te werken. Je kunt hierbij denken aan marketing, inkoop, verkoop, logistiek of productie. Aan het eind van je studie heb je overal redelijke kennis van. Ik hoop dat er meer meiden gaan nadenken over deze studie." Lees verder op de site van Girlscene

   
  Aniek Vriezekolk, eerstejaarsstudent Technische Bedrijfskunde

  “Ik ben net gestart in het eerste jaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde. We hebben net de opening gehad van ons eerste project. Daarvoor moeten we een interne en externe analyse doen van een bedrijf. We gaan de bedrijfsprocessen en het management onderzoeken, het eerste kwartiel intern en het tweede extern. Natuurlijk gaan we het bedrijf ook bezoeken, dat doen we in week 3. Ik ben me nu eerst aan het inschrijven voor dit project. Daarna gaan we onderzoeken welke informatie en literatuur we kunnen gebruiken, hoe we in onze groep gaan samenwerken, wie wat gaat doen, wie wanneer voorzitter of notulist is etc."

   
  Dennis Schulkes, derdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde

  “In het tweede jaar heb ik stage gelopen bij Aebi Schmidt Nederland in Holten, één van de grootste strooimachine-producenten ter wereld. Mijn stageopdracht richtte zich op het uitdenken van een efficiënte assemblagelijn en inrichting van onderdelen, gereedschappen en stellingen aan de lijn. Ik heb hiervoor de methode lijn balanceren gebruikt waarmee je de werklast zo optimaal mogelijk kunt verdelen over de verschillende stappen op de assemblagelijn. Ook heb ik een ontwerp gemaakt van een efficiënte inrichting van onderdelen, gereedschappen en stellingen aan de lijn.

  Bij Aebi Schmidt heb ik verschillende processen en type assemblagelijn-ontwerpen leren kennen en meer inzicht gekregen in het werkveld. Ook ben ik beter geworden in het plannen, uitvoeren en afronden van taken en heb ik geleerd om samen te werken met collega’s."

  Over de opleiding Technische Bedrijfskunde  
  “Ik vind het leuk dat de opleiding zo praktijkgericht is. De meeste projecten zijn gekoppeld aan bedrijven en je loopt twee keer een half jaar stage. Daarnaast worden in de lessen regelmatig praktijkvoorbeelden aangehaald waardoor de theorie veel beter blijft hangen.

  De afwisseling in vakken maakt de studie veelzijdig en interessant. Zo krijg je onder andere bedrijfseconomische, technologische en organisatorische vakken. En doordat je breed wordt opgeleid weet je van veel aspecten binnen en buiten bedrijven iets af. Mijn favoriete vak is Procesmanagement. De kennis die ik heb opgedaan over procesontwerp en procesoptimalisatie kwam goed van pas tijdens mijn stage!”

  Wat maakt de opleiding Technische Bedrijfskunde van Saxion bijzonder?

  • Goede begeleiding van docenten
  • Praktijkgericht
  • Veel afwisseling

  Stage in Engeland
  Dennis heeft na zijn stage in Holten onderzoek gedaan in Engeland bij een zusteronderneming van Aebi Schmidt. Dit deed hij in het derde jaar van zijn studie voor de minor Sustainable International Business. Lees meer over zijn onderzoek naar de duurzaamheid van zoutstrooiers en veegmachines

   
  Niels Korterik, process improvement manager bij Ben&Jerry's (Unilever)

  "Als process improvement manager probeer ik de grootste verspillingen in de Ben & Jerry’s fabriek weg te nemen. Zo kunnen we producten tegen zo laag mogelijke productiekosten realiseren. Die verspillingen zitten bijvoorbeeld in logistieke processen of een productielijn. Aan de andere kant richt ik me ook op groei. Bijvoorbeeld door een groeiplan te maken voor het productieproces. Het leukste aan mijn baan is dat ik het werk van andere mensen makkelijker maak. Als een machinelijn stilstaat of een vrachtwagen te laat is – verspillingen - levert dat veel ergernis en stress op bij medewerkers. Ik probeer deze problemen bij de kern op te lossen. De besparingen die ik doe leveren veel geld op dus ik werk ook nog eens direct mee aan het netto bedrijfsresultaat.

  Tijdens mijn opleiding Technische Bedrijfskunde bij Saxion heb ik geleerd om naar het bedrijf als geheel te kijken. Een planningsafdeling heeft bijvoorbeeld direct verband met een productieafdeling. Alle disciplines moeten samenwerken om operational excellence te bereiken. Ik heb er veel profijt van gehad dat de opleiding op die manier ingestoken is. Ik koos voor Saxion vanwege de korte lijnen met het bedrijfsleven. Dat heeft de opleiding zeker waargemaakt. Mijn medestudenten en ik deden veel praktijkcases voor echte opdrachtgevers. Dat was erg leuk en leerzaam."

   
  Studenten Technische Bedrijfskunde hebben deelgenomen aan een uitwisselingsproject met de Lomonosov Moscow State University

  Het project 'Entrepreuneurship and Business Engineering', waar zij aan werkten, was een samenwerking met het World Trade Center Twente en de grootste innovatiecentra van Rusland (GerenationS) en Nederland (Kennispark Twente). De studenten hebben in gemengde groepen gewerkt aan een Entreestrategie voor een innovatief product op een buitenlandse markt. Hierbij hebben ze de bedrijven 4Silence (innovatieve verkeerslawaaireductie) in Enschede geholpen met plannen om in Rusland actief de markt op te gaan. Vanuit Rusland zijn de bedrijven SolarNanoPrint (spraybare flexibele zonnecellen) en NanoServe (schoonmaken van leidingen d.m.v. bacteriën) geholpen met het maken van plannen om in West-Europa hun activiteiten uit te breiden.

   

  Bij de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde volg je commerciële, bedrijfskundige en technische colleges om in het werkveld invloed uit te oefenen op de toekomst van bedrijven. Ook verbind je praktijk en theorie via projecten en stages.

  Eerste jaar

  Je maakt kennis met een breed scala aan vakgebieden. Zo doe je veel inhoudelijke basiskennis op van zowel technische als bedrijfskundige vakken. Daarnaast ontwikkel je onderzoeksvaardigheden en werk je samen met medestudenten aan projecten.

  Je volgt het eerste jaar drie projecten waarin je jouw kennis en vaardigheden in de praktijk brengt. Het project interne en externe omgeving is er één van. In dit project maak je voor een externe opdrachtgever twee analyses. Een interne analyse van bedrijfsprocessen en een externe analyse van omgevingsfactoren.

  Vakken

  • Inleiding bedrijfskunde
  • Kosten
  • Marketing
  • Marketinginstrumenten
  • Organisatiediagnose en -ontwerp
  • Productontwerp
  • Procesontwerp
  • Arbo en veiligheid
  • Milieuaspecten van bedrijven
  • Engels
  • Duits (zowel taal als cultuur)
  • Communicatie
  • Computervaardigheden (Excel en Access)
  • Lineair programmeren
  • Onderzoeksvaardigheden

   

  Tweede jaar

  In het tweede jaar ga je dieper in op het in kaart brengen en verbeteren van processen. Onderzoeksvaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Internationale ambities? Tijdens het project 'International Trade' geef je een advies over het verplaatsen van het productieproces naar het buitenland. Na een halfjaar ga je op stage. Als je wilt kun je deze in het buitenland volgen!

  Vakken

  • Procesmanagement
  • Internationaal economische betrekkingen
  • Integrale bedrijfskunde
  • Operations management
  • Engels
  • Duits (zowel taal als cultuur)
  • Onderzoeksvaardigheden
  • Projectmanagement
  • Kritisch denken

   

  Derde en vierde jaar

  In het derde jaar kies je een minor. Specialiseer je bijvoorbeeld in sustainable international business of supply chain management. Je volgt een halfjaar de minor van je keuze. Na dit halfjaar werk je aan je managementvaardigheden. Je volgt een aantal vakken en speelt een managementgame waarin jouw groep de strijd aangaat met medestudenten.

  In het laatste jaar loop je een halfjaar stage en werk je een halfjaar aan je afstudeerproject. Zowel in je stage als afstudeeropdracht ga je aan de slag met een vraagstuk van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een advies over de hoge voorraadkosten van een bedrijf. Of het verbeteren van een productielijn of de samenwerking tussen bedrijven in een keten.

  Vakken

  • Technologiemanagement
  • Innovatiemanagement
  • Managementvaardigheden en leiderschap
  • Strategieontwikkeling
  • Verandermanagement

   

   

   

  Is de opleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Technische Bedrijfskunde kan dat op twee manieren: door een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.

  Meeloopdag

  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een student en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Na aanmelding krijg je automatisch een ontvangstbevestiging in je mailbox. Vervolgens een uitnodiging. Let op: we merken dat de mail vaak in je spambox terecht komt. Check dat dus even!

  Proeflessendag

  [PLD-PLACEHOLDER]

  Studie try-out

  Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out van Technische Bedrijfskunde. Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 3 tot 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

  Meer weten en inschrijven voor Studie try-outs

  Hulp nodig met kiezen?

  Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.

  Wiskunde bijspijkeren?