Accountancy (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieDeventer, Enschede
Opleidingsduur4 jaar

Je bent nieuwsgierig naar het verhaal achter de winstcijfers en je zoekt zaken het liefst tot in de details uit. Bij de hbo-opleiding Accountancy van Saxion in Deventer of Enschede leer je financiële administraties te interpreteren.

De opleiding Accountancy

Een ondernemer kan niet zonder een accountant. Als accountant controleer, analyseer en adviseer je op financieel gebied en zorg je voor eenAfbeelding zakenoverleg kloppende administratie. Gaat het financieel niet goed op een afdeling? Dan ga je erover in gesprek met verschillende beroepsgroepen: van directeur tot inkoper. De opleiding Accountancy stoomt je klaar voor het uitdagende beroep accountant. In het eerste anderhalf jaar werk je samen met de studenten van de opleidingen Bedrijfseconomie en Fiscaal Recht en Economie. Daarna maak je een definitieve keuze en ga je je specialiseren als accountant.

Accountancy van Saxion is uitgeroepen tot Beste Accountancy-opleiding van Nederland (Elsevier, 2014 en 2015).

Wat leer je?

Bij de hbo-opleiding Accountancy leer je hoe je de financiële huishouding van bedrijven en organisaties op orde houdt. Je gaat aan de slag met inkomstenbelasting, jaarrekeningen en investeringen en krijgt inzicht in de wetgevingen bij vakken als juridische vaardigheden en vermogensrecht. De studie is kleinschalig, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht: zo werk je in kleine groepen aan praktijkopdrachten en heb je laagdrempelig contact met docenten.

Accountancy in cijfers

   
Startmoment: september
Theorie: 65%
Praktijk en groepsopdrachten: 30%
Studieloopbaanbegeleiding: 5%

 

Je stelt jaarrekeningen op en ziet er tegelijkertijd op toe dat de wet- en regelgeving wordt nageleefd. Ook geef je advies op basis van financiële gegevens en laat je zien hoe bedrijven met deze gegevens om kunnen gaan.

Beroepen in het Accountancy-werkveld

Zodra je bent afgestudeerd, kun je bijvoorbeeld aan de slag als assistent-accountant. In dat geval werk je in een team van (assistent-)accountants dat wordt aangestuurd door een ervaren collega. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. Wil je doorgroeien binnen een accountantskantoor? Dan is het noodzakelijk om door te studeren voor accountants-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA).

Je kunt gaan werken als:

 • assistent-accountant bij een belastingadviesbureau;
 • financieel analist bij een accountantskantoor;
 • bedrijfsconsultant bij een belastingadviseur;
 • of als controller bij een grote organisatie zoals een hogeschool.

 

Bij welke bedrijven kun je werken?

In eerste instantie word je bij de hbo-studie Accountancy opgeleid voor een functie bij een accountantsorganisatie. Je kunt ook aan de slag bij de overheid of in het bedrijfsleven.

Doorstuderen na de hbo-opleiding Accountancy

Als je je bachelor hebt gehaald, ben je nog niet uitgestudeerd. Als accountant leer je altijd verder, vaak naast je eerste baan. Er zijn twee doorstudeermogelijkheden:

 • je specialiseert je tot accountants-administratieconsulent (AA)
 • of je kiest voor een functie als registeraccountant (RA).

Voor AA volg je een post-opleiding bij Saxion. Als je voor RA kiest, ben je langer bezig en volg je een masteropleiding bij bijvoorbeeld Nyenrode.
   Toelatingseisen 2017/2018

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Management&Organisatie en Wiskunde A of Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie,
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie en
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Economie of toets Management&Organisatie en toets Wiskunde A of Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2018/2019

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Management&Organisatie en Wiskunde A of Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie,
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
  - het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
  - het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie en
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek 
  - toets Economie of toets Management&Organisatie en toets Wiskunde A of Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Foto Ruben Bumkens"Inmiddels heb ik al een paar jaar werkervaring en ben ik nog steeds overtuigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Door mijn affiniteit met cijfers en de grote mogelijkheden op de arbeidsmarkt, heb ik gekozen voor accountancy. Voor velen geen aansprekende studie, misschien omdat er onvoldoende bekend is over de veelzijdigheid en afwisseling in het beroep. Je zit echt niet de hele dag op kantoor cijfertjes te bekijken! Integendeel, je bent meer bij de klanten en hebt daar een controlerende en adviserende taak.

  De eerste twee jaar waren we met name op Saxion te vinden waar we lessen volgden en opdrachten maakten. Tijdens mijn stage in het derde jaar viel alles op zijn plek doordat ik  de theorie toepaste in de praktijk. De docenten zijn geweldig! Ze hebben veel moeite gedaan om mij klaar te stomen voor het werk, al werd dit niet altijd zo ervaren tijdens de studie… Ik heb op alle fronten goede ervaringen gehad en ben blij met waar ik nu sta."
  Ruben Bumkens | afgestudeerd, assistent-accountant bij Berk NV

  De hbo-opleiding Accountancy is praktijkgericht: vanaf het eerste jaar werk je in groepsverband aan opdrachten uit het werkveld.

  Eerste jaar

  In het eerste jaar werk je aan projecten en opdrachten uit de praktijk. De opdrachten worden ondersteund met een flinke dosis theorie. Zo volg je colleges als bedrijfsanalyse, kosten-batenanalyse en bedrijfsadministratie.

  Tweede jaar

  In het tweede jaar verdiep je je verder in de studie. De colleges blijven praktijkgericht en bij één opdracht ga je ook echt aan de slag voor een externe opdrachtgever, zoals een accountantskantoor of een bank.

  Top Talent Programma
  Wil je verdieping op je studie of wil je verder studeren na het hbo? Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt er de kans om jouw talenten verder te ontwikkelen zodat je een eenvoudige en soepele overgang ervaart van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info op onze Top Talent Programma.

  Derde en vierde jaar

  De eerste helft van het derde jaar staat in het teken van de voorbereiding op de stage. De stage vindt vervolgens plaats in het binnen- of buitenland. In het vierde jaar leg je een pittig, landelijk tentamen af dat verplicht is voor alle accountants: de Overall-toets. Daarnaast ga je aan de slag met je onderzoeks- en adviesopdracht. Hiermee sluit je je opleiding af.

  Past deze studie bij jou? Meld je aan voor een meeloopdag of proeflessendag en stel al je vragen. Ga voor aanmelden naar het tabblad Oriëntatie.

  Gastcolleges

  Tijdens de opleiding worden er verschillende gastcolleges gegeven. Deze colleges zijn praktijkgericht en geven je een goed beeld van het werkveld waar je in aan de slag kunt gaan.

  Een goed voorbeeld is het gastcollege dat gegeven wordt door de FIOD. Twee fiscaal rechercheurs vertellen je alles over hun werk bij de FIOD. Zij gaan eerst in gesprek met jullie over de opvattingen over zwartwerken, de taakopvatting van de accountants en hoe eerlijk de fiscalist kan en moet zijn. Daarna worden er een aantal spraakmakende cases besproken, zoals de schandalen bij Euro-commerce en SBM-Offshore. Het werk van de twee rechercheurs spreekt tot de verbeelding: het opsporen van fraudes, op poten zetten van onderzoek, deelname aan invallen, verhoren en het uitrechercheren van fraudes. In het tweede deel van het college ga je zelf aan de slag. Jullie krijgen de opdracht een fraude te onderzoeken aan de hand van een verdachte factuur, het transcript van een telefoontap en een casusbeschrijving. Ook wordt er een verhoor afgenomen door twee studenten. Het is een zinvol en boeiend gastcollege waarbij de verschillende opleidingsvakken bij elkaar komen in de praktijk.

   

   

   

   

   

  Is Accountancy iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Accountancy kan dat op drie manieren: door een proeflessendag, een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.

  Proeflessendag
  Afbeelding Vier studenten voor het Saxion Tijdens de proeflessendag krijg je een aantal verschillende lessen met andere toekomstige studenten, waardoor je een goed beeld krijgt van je opleiding. Je proeft de sfeer op Saxion, maar je maakt ook kennis met de manier waarop docenten lesgeven. Vraag je je af wat je precies gaat leren of wat je moet weten voordat je aan de opleiding begint? Daar kom je achter tijdens een proeflessendag!

  Kies een proeflessendag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [PLD-PLACEHOLDER]

  Meeloopdag
  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een eerstejaarsstudent en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Studie try-out
  Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out van Accountancy. Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 3 tot 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

  De inschrijving voor de studie try-outs sluit eind oktober. Schrijf je dus op tijd in!

  Meld je aan voor de Studie try-out:

  Hulp nodig met kiezen?
  Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.