Chemie (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieDeventer, Enschede
Opleidingsduur4 jaar

Ben je nieuwsgierig naar de wereld om je heen, hou je van onderzoeken en is scheikunde een van je favoriete vakken? Bij de hbo-opleiding Chemie van Saxion word je opgeleid tot expert in de wereld van de chemie, waarin jij deze drie aspecten kunt toepassen.

De opleiding Chemie

Hbo opleiding ChemieZonder dat je erbij stil staat, heb je elke dag te maken met chemie. Het is de basis van ons leven. Denk aan medicijnen, smaakstoffen in frisdrank, de energie die je gebruikt om te verwarmen en biologisch afbreekbare plastics. Bij de hbo-opleiding Chemie word je klaargestoomd voor de uitdagende functie als chemicus. Je staat aan het begin van productontwikkeling. In het laboratorium worden namelijk altijd de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van nieuwe materialen, het bedenken van duurzame productieroutes en het ontwikkelen van analyseapparatuur. Daarbij ontwikkel en analyseer je materialen waarbij atomen en moleculen centraal staan.

Unieke mogelijkheid Nanotechnology 

Saxion heeft de unieke mogelijkheid om je vanaf het derde jaar te specialiseren in nanotechnologie. Lees meer bij ‘Programma’.

Wat leer je?

Hbo opleiding ChemieGedurende de studie Chemie leer je hoe je een onderzoek opzet, experimenten uitvoert en vervolgens resultaten uitwerkt. Je onderzoekt bijvoorbeeld welke eigenschappen plastics hebben en hoe je het recycleproces kunt verbeteren. Je volgt colleges op het gebied van chemie, analysetechnieken en synthese van stoffen. Door bij elke (praktijk)opdracht een andere functie aan te nemen, kom je erachter welke rol het best bij je past en heb je de mogelijkheid om van de ervaringen van je medestudenten te leren. Je persoonlijke ontwikkeling staat tijdens de opleiding centraal, waarbij je gestimuleerd wordt om zelf contacten met bedrijven te leggen middels excursies en opdrachten.

Chemie in cijfers

Startmoment: september
Theorie: 45%
Praktijk en groepsopdrachten: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 15%

Na het succesvol afronden van je opleiding draag je de internationaal erkende titel Bachelor of Science (BSc) en kun je alle kanten op. Zo kun je aan het werk in de chemische industrie, maar ook bij nanotechnologische bedrijven.

Beroepen voor chemische specialisten

Student aan het werk in laboratorium ChemieMet een diploma op zak zijn er genoeg mogelijkheden in het werkveld, zoals binnen de organische chemie, analytische chemie en nanotechnologie. Je kunt ook aan de slag in de wereld van voeding, life sciences, farmacie of duurzaamheid. Kortom, het werk is zeer gevarieerd: van het identificeren van pesticiden op sla tot het oplossen van een analyseprobleem in een fabriek of het werken aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke verf harsen.

Na de studie Chemie is er veel werk te vinden voor goed opgeleide chemici. Zo kun je aan de slag als bijvoorbeeld:

 • medewerker van een onderzoekslaboratorium;
 • productontwikkelaar;
 • Safety, Health & Environment medewerker;
 • analytisch chemicus;
 • organisch chemicus;
 • laboratoriummanager;
 • kwaliteitscoördinator;
 • of ontwikkelaar analytische apparatuur.

 

Bij welke bedrijven kun je werken?

Het werkterrein van de ingenieur Chemie is zeer breed. Zo kun je als chemicus aan de slag bij diverse organisatie, waaronder:

 • chemische bedrijven: Elementis, Apollo Vredestein, Sabic, DSM;
 • nanotechnologische bedrijven: MESA+, Surfix, Micronit, Medspray; 
 • levensmiddelenindustrie: Unilever, Grolsch; 
 • onderzoeksinstellingen en adviesbureaus: Universiteit Twente, TNO;
 • watertechnologische bedrijven: Pentair, MPS Aqua.

 

Doorstuderen na de hbo-opleiding Chemie?

Na de hbo-opleiding Chemie is het mogelijk om door te stromen naar een universiteit om je mastergraad te halen. Denk hierbij aan de masteropleiding Applied Nanotechnology van Saxion of Chemistry, Molecular Life Sciences of Sustainable Energy Technology.  Toelatingseisen 2017/2018

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Nee
  Cultuur en Maatschappij (CM)Nee
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Nee
  Cultuur en Maatschappij (CM)Nee
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - niet van toepassing

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Wiskunde B en
  - toets Scheikunde

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Wiskunde B en
  - toets Scheikunde

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2018/2019

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Nee
  Cultuur en Maatschappij (CM)Nee
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Nee
  Cultuur en Maatschappij (CM)Nee
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - niet van toepassing

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
  - het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam  (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
  - het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Wiskunde B en
  - toets Scheikunde

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek 
  - toets Wiskunde B en
  - toets Scheikunde

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Pieter Ravensbergen, vierdejaarsstudent Chemie

  Pieter Ravensbergen, student Chemie Saxion"Momenteel zit ik in het vierde jaar van de opleiding Chemie. Ik vind de praktijk het allermooiste. De theorie die je gaandeweg leert mag je in verschillende projecten en practica toepassen. En daar leer je het meeste van. Voor mij was het ook een belangrijke reden om voor deze opleiding te kiezen. Binnen de opleiding volg ik de studieroute Nanotechnology. Dit is een jonge tak van de Chemie, waarin nog heel veel onderzoek wordt gedaan. Bij Nanotechnology richt je je op alles wat zeer klein is. Zo heb ik in mijn Living Technology-project onderzoek gedaan naar het inbrengen van gouden nanodeeltjes, met een grootte van 13 nanometer, in teflon. Om een indicatie te geven, als je de dikte van een haar deelt door 10.000, dan heb je ongeveer één nanometer! Alleen al bij de gedachte dat ik op z'n kleine schaal kan werken, beginnen mijn vingers te jeuken om aan het werk te gaan."

   

   

  Andrea Vereijken, vierdejaarsstudente Chemie

  "Als vierdejaars heb ik al veel projecten achter de rug. In mijn eerste jaar heeft onze projectgroep Polyvinylalcohol (plastic) gemaakt en bewerkt. Daarna zijn we bezig geweest met het recyclen van glowsticks. We hebben ook in ijzertabletjes, die je slikt bij tekort in je lichaam, het gehalte ijzer onderzocht. Ook heb ik met polypyrrool (organisch polymeer) katoen en polyester bewerkt om de kwaliteit en eigenschappen ervan te verbeteren.

  In mijn derde jaar heb ik de minor Fysieke Veiligheid gedaan. Die gaat over brand- en waterveiligheid, maar ook over gevaarlijke risicobronnen zoals tankstations en chemische stoffen met lage drempelwaardes. Daardoor heb ik veel geleerd over een heel andere kant van chemie, want het zou toch mooi zijn als je kunt voorkomen dat een heel boorplatform in vlammen op gaat? Voor de gemeente Apeldoorn hebben we toen advies uitgebracht over twee gevaarlijke punten in de binnenstad, een LPG tankstation en het spoor.
  Als Living-Technology project, nu Saxion Smart Solutions, heb ik samen met studenten Werktuigbouwkunde en HBO-ICT onderzocht hoe je cement zo kunt bewerken dat je er 3D-structuren mee kunt printen. Wist je trouwens dat we bij Saxion behalve plastic, ook metaal- en zandstructuren ge3D-print worden?
  Ik heb mezelf verdiept in Safety, Health en Environment en merk nu al dat bedrijven daarin geïnteresseerd zijn. Dat opent veel deuren. Elk bedrijf met gevaarlijke stoffen, een fabriek, blijkbaar zelfs de gemeente, of een lab, heeft veiligheidsregels waar aan moet worden voldaan. Zo loop ik op dit moment stage bij Apollo Vredestein. Hier onderzoek ik de menging van harsen en rubbers. Dat moet leiden tot een betere grip van autobanden."

   

  Maria Nieuwerth had te weinig te doen bij Chemie en volgt het Honours Programme naast haar opleiding

  Maria Nieuwerth, studente Chemie, in het Chemielab bij Saxion“Ik heb vwo gedaan en 2 jaar Technische Geneeskunde op de universiteit. In het eerste jaar van mijn opleiding Chemie vond ik dat ik te weinig te doen had voor mijn studie. Daarom ben ik een aantal commissies voor de studievereniging en de HOI-commissie gaan doen. Ook werk ik af en toe nog bij de tandartsenpraktijk als tandartsassistente/administratief medewerkster en daarnaast doe ik  vrijwilligerswerk bij het project Ervaringsmaatjes van SIZ. In eerste instantie dacht ik er halverwege het jaar over extra vakken te volgen, maar toen kwam de voorlichting over het Top Talent Programma van Saxion. Ik heb voor het Honours Programme gekozen omdat dat een verbredend programma. Dat past beter bij mij dan een verdiepend programma, omdat verdieping vooral solistisch is en verbreding meer met mensen. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om buiten het vakgebied chemie kennis op te doen. Ik heb gekozen voor het programma Natural Leadership. Hierbij ga je dieper in op projectmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Dit is precies het stuk dat ik mis in de opleiding Chemie: hoe gaan we met elkaar om en het grotere plaatje van projectmanagement. Naar mijn idee wordt er wel een beetje aandacht besteed aan groepswerk, maar wordt er weinig aandacht besteed aan elke individuele persoon in een groep, hoe je problemen voor kan zijn en op kunt lossen wanneer deze zich voordoen. Ook het grotere plaatje van projectmanagemen komt niet aan bod. Ik denk dat het zeker in ons vakgebied en toekomstige banen steeds meer richting projecten gaat in plaats van vaste banen. Dan is het wel belangrijk dat je hiervan op zijn minst een klein beetje kennis hebt. Daarnaast wordt bij SLB vaak wel een opdracht gegeven die je moet uitvoeren voor je persoonlijke ontwikkeling, maar wordt daar verder niet echt op ingegaan. Bij het Honours Programme Natural Leadership ga je daar wel verder op in. Hierdoor krijg je meer inzicht in wie je bent, waar je competenties/talenten liggen en waarom iemand is zoals hij/zij is. Ook merk je meer waarom een bepaalde test of oefening nuttig is om te doen.”

  “Dit verbredende programma past trouwens ook mooi in de Living Technology-gedachte van Saxion. Zeker als je je bedenkt dat de arbeidsmarkt steeds meer flexibele mensen vraagt, die niet alleen gespitst zijn op hun eigen expertise, maar ook een neus hebben voor andere vakgebieden. Je gaat om met personen uit een geheel ander vakgebied, waardoor je een hele andere kijk op een bepaalde vraagstuk zal krijgen. Daardoor kunnen nieuwe oplossingen ontstaan.”

  “Wat ik na mijn studie wil doen? Geen idee, maar gelukkig krijg je in het Honours Programme ook hulp bij de zoektocht naar je passie!”

   

  Hans Oude Groote Beverborg, 3ejaarsstudent Chemie deed onderzoek naar beschermende laag voor zwembaden

  “Ik zit in het 3e jaar van de Opleiding Chemie en heb dus al verschillende projecten uitgevoerd. Elk project was weer een nieuwe ervaring. Zo heb ik in het laatste project in opdracht van een bedrijf onderzocht wat de invloed is van zwembadwater op polyurethaan. Polyurethaan is een kunststof die goed gebruikt kan worden als coating voor meerdere objecten. Het bedrijf  wilde weten of het mogelijk is polyurethaan te gebruiken als beschermende laag in zwembaden. Ik heb dit onderzoek volledig in het laboratorium van Saxion uitgewerkt. Wat eruit bleek is dat polyurethaan niet bestand is tegen de chlooratomen. Daarom gaat het bedrijf in een volgend onderzoek  een nieuw soort polyurethaan ontwikkelen, dat wel bestand is tegen chloor. Tijdens dit onderzoek en ook in de eerdere projecten heb ik geleerd individueel te werken, maar in de opleiding hebben we ook allerlei gezamenlijke projecten. Die spreken mij het meeste aan en hierdoor heb ik ook ontdekt dat ik graag met mensen samenwerk. Mede om die reden ben ik bestuurslid geworden van de studievereniging Oxytoc. Zo kan ik mij ook op dat vlak nog meer ontwikkelen.”
   

   

   

  Gedurende het programma van de studie Chemie specialiseer je je als chemicus in de richting die het beste bij jou past. Je begint breed en eindigt als expert in bijvoorbeeld Analytische Chemie, Duurzame Chemie, Nanotechnology of Crime Science.

  Eerste jaar

  Studenten Chemie aan het werk in het laboratoriumIn het eerste jaar leg je dezelfde basis als de studenten van de opleiding Chemische Technologie. Je leert er de basisvaardigheden in wiskunde, scheikunde en biologie. Theorievakken, projecten en practica worden afgewisseld en gedurende praktijklessen leer je onder andere veilig werken in een laboratorium. In het eerste jaar heb je twee grote halfjaarlijkse onderzoeksprojecten, waarbij je samen met je groep een onderwerp kiest en uitwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van glow in the dark sticks of het bepalen van cafeïnegehalte in gebrande koffiebonen.

  Tweede jaar

  Het tweede jaar staat in het teken van verbreding en verdieping van je chemische kennis. Er zijn vier thema's in het tweede jaar: Biobased Materials, Chemical Fingerprinting, Nanotechnology en Urban Mining.  
  Je werkt tijdens projecten bijvoorbeeld aan het terugwinnen van metalen uit oude batterijen, het maken van biodiesel uit houtafval of het scheiden van verschillende type vezels uit kleding om deze vervolgens te kunnen recyclen.

  Derde en vierde jaar

  In het derde jaar staat de kennismaking met het beroepenveld van chemie centraal. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf zoals bijvoorbeeld MPS Aqua, Universiteit Twente/MESA+, Grolsch of Ten Cate. Daarnaast volg je een minor naar keuze, bijvoorbeeld de minor Crime Science.

  In het vierde jaar werk je in een team aan een groot multidisciplinair onderzoeksproject bij het project Living Technology. De onderzoeksopdracht komt altijd vanuit de industrie of vanuit een lectoraat/onderzoekspartner. Vervolgens studeer je af: je voert een onderzoek uit bij een chemisch bedrijf, onderzoeksinstituut, adviesbureau of de overheid. Na het succesvol verdedigen van je scriptie, mag jij jezelf Bachelor of Science noemen.

  Nanotechnology

  Vanaf het derde jaar kun je je binnen Chemie specialiseren in nanotechnologie. Een unieke mogelijkheid in Nederland. Nanotechnologie is de techniek van de toekomst en in combinatie met chemie ga je bijvoorbeeld aan de slag met het ontwikkelen van een lab-on-a-chip voor darmonderzoeken, de ontwikkeling van een monolaag voor de selectieve detectie van eiwitten of het gebruik van AFM voor de vroegtijdige detectie van ontstekingen.

  Internationale mogelijkheden

  Binnen de opleiding Chemie zijn er tal van mogelijkheden om ervaring op te doen in het buitenland. Je kunt zowel stagelopen als afstuderen in het buitenland. Zo is er een aantal studenten met stage- of afstudeeropdrachten in bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en China. Ook je minor of je Living Technology-project kun je invullen door een half jaar aan een universiteit in een ander land te studeren.

  Let op! Het automatisch toegangsrecht voor mbo4 studenten binnen het hbo is per studiejaar 2015-2016 vervallen. Meer informatie over toegangsrechten mbo vind je hier

  Algemene informatie over instroom opleiding Chemie

  De normale studieduur voor de opleiding Chemie is 4 jaar, maar als je een mbo-getuigschrift in de juiste richting hebt, kun je een verkort programma volgen (3 jaar).
  Ook als je in het bezit bent van een vwo-diploma met het juiste profiel kun je na overleg in aanmerking komen voor een verkorte leerroute.

  Aansluiting mbo-hbo

  De volgende 4 jarige mbo-vooropleidingen sluiten goed aan op de opleiding Chemie: 

  • Chemisch-fysisch analist
  • Analist Technisch Onderwijs Assistent (TOA).

  Meer informatie doorstroom 

  Heb je vragen over de overstap van mbo naar hbo? Neem dan contact op met dhr. Schreuter: e.p.w.schreuter@saxion.nl  

  Wil je nog meer te weten komen over instroom vanuit het mbo? Klik dan hier!

  Is de opleiding Chemie iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Chemie kan dat door middel van een meeloopdag of een studie try-out. Op dit moment staan er helaas geen proeflessendagen op de agenda.

  Meeloopdag

  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een eerstejaarsstudent en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Na aanmelding krijg je automatisch een ontvangstbevestiging in je mailbox, vervolgens een uitnodiging. Let op: we merken dat de mail vaak in je spambox terecht komt. Check dat dus even!

  Proeflessendag

  [PLD-PLACEHOLDER]

  Studie try-out

  Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out van de opleiding Chemie. Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 3 tot 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

  Meld je aan voor de Studie try-outs:

  Hulp nodig met kiezen?

  Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.

  Wiskunde bijspijkeren?