
Wil je iets laten bewegen of heel nauwkeurig positioneren zoals dat bij robots gebeurt? Kies dan voor de hbo-opleiding Mechatronica van Saxion in Enschede. Daar leer je wat daarbij komt kijken en hoe je zoiets ontwerpt.
Gedurende de hbo-opleiding Mechatronica leer je onder andere mechatronische systemen te ontwerpen en realiseren. Je ontwerpt, bouwt en programmeert bewegende producten en houdt tegelijkertijd rekening met mechanica, elektronica en besturingstechniek. Hierdoor vergaar je ook kennis van andere opleidingen zoals Werktuigbouwkunde, Technische Informatica en Elektrotechniek. Toepassingen die voortvloeien uit Mechatronica zijn onder andere slimme hulpmiddelen voor in de zorg (zowel thuis als in het ziekenhuis) maar ook snelle productiemachines en robots voor de chipsindustrie. De speerpunten van de opleiding zijn Robotica en Vision. Vision staat voor beeldanalyse- en verwerking en omvat de interactie van robotica met mensen en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan autonoom rijdende auto’s en robotarmen.
Je krijgt les op het gebied van mechanica, elektronica en informatica en werkt in teams aan diverse projecten. In deze projecten leer je de kennis en vaardigheden uit de lessen toe te passen op een product of systeem. Daarnaast zijn ook klantgesprekken voeren en projectmanagement belangrijke onderdelen van de opleiding Mechatronica.
Ben je gek op techniek en nieuwsgierig? Wie weet ontwerp jij dan straks een nieuwe robot die je huis stofzuigt of een chirurg helpt bij een operatie.
Saxion is de enige hogeschool in Oost-Nederland die deze opleiding aanbiedt. Samen met Fontys (Eindhoven en Venlo), Avans (Breda) en de Haagse Hogeschool (Delft) is Saxion uniek met de opleiding Mechatronica. Daarnaast is Saxion de eerste en enige hogeschool die hbo-opleiding Mechatronica in deeltijd aanbiedt. Het is zelfs mogelijk om modules te volgen in plaats van de vierjarige opleiding. Meer informatie over de deeltijdopleiding Mechatronica
De opleiding Mechatronica heeft een studievereniging met de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen en Chemische Technologie: studievereniging Archimedes.
Startmoment: September
Theorie: 45%
Praktijk en groepsopdrachten: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 15%
Na het succesvol afronden van de hbo-opleiding Mechatronica draag je de titel Bachelor of Science en kun je alle kanten op. Zo kun je aan het werk bij bijvoorbeeld ingenieursbureaus, automatiseringsbedrijven en machinefabrieken, of in de halfgeleiderindustrie.
Als mechatronisch ingenieur ontwerp en optimaliseer je producten en machines. Dit kan onder andere in de automobielindustrie en de halfgeleiderindustrie. Maar ook in de zorg, waarbij je bijvoorbeeld producten of machines ontwerpt voor revalidatieprocessen en eenvoudige operaties. Daarnaast kun je aan de slag bij diverse mechatronicabedrijven, zoals Demcon, IMS, Norma, Viro Engineering en Thales.
Jij bent als mechatronisch ingenieur dé persoon die nieuwe producten bedenkt, ontwerpt, bouwt en test. Denk hierbij aan verschillende functies, zoals:
Na het behalen van je diploma zijn er verschillende vervolgstudies mogelijk. Zo kun je kiezen voor BK5, een eenjarige kopopleiding commercieel-technische bedrijfskunde die je kunt volgen bij Saxion, of doorstuderen aan de universiteit. De Universiteit van Twente biedt enkele masters aan die goed aansluiten op de opleiding Mechatronica bij Saxion, namelijk: Embedded Systems, Robotics and Mechatronics of Biomedical Engineering.
Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.
Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.
Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).
Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.
Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:
Havo profiel | Toelaatbaar |
---|---|
Natuur en Techniek (NT) | Ja |
Natuur en Gezondheid (NG) | Ja, met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie |
Economie en Maatschappij (EM) | Nee |
Cultuur en Maatschappij (CM) | Nee |
Vwo profiel | Toelaatbaar |
Natuur en Techniek (NT) | Ja |
Natuur en Gezondheid (NG) | Ja, met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie |
Economie en Maatschappij (EM) | Ja, met Natuurkunde |
Cultuur en Maatschappij (CM) | Nee |
Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
- toets Natuurkunde
Voor het vak Natuur, Leven & Technologie wordt geen deficiëntietoets aangeboden.
Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.
Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.
Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.
Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.
Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
- certificaat Staatsexamen programma II;
- certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
- certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.
Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
- toets Natuurkunde en
- toets Wiskunde B
Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
- onderdeel Nederlands
- capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
- toets Natuurkunde en
- toets Wiskunde B
De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.
- niet van toepassing
Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
- Deventer: 088 - 019 3773
- Enschede: 088 - 019 1808
De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.
Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.
Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.
Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).
Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.
Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:
Havo profiel | Toelaatbaar |
---|---|
Natuur en Techniek (NT) | Ja |
Natuur en Gezondheid (NG) | Ja, met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie |
Economie en Maatschappij (EM) | Nee |
Cultuur en Maatschappij (CM) | Nee |
Vwo profiel | Toelaatbaar |
Natuur en Techniek (NT) | Ja |
Natuur en Gezondheid (NG) | Ja, met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie |
Economie en Maatschappij (EM) | Ja, met Natuurkunde |
Cultuur en Maatschappij (CM) | Nee |
Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
- toets Natuurkunde
Voor het vak Natuur, Leven & Technologie wordt geen deficiëntietoets aangeboden.
Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.
Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.
Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.
Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.
Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
- diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
- het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
- het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.
Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
- toets Natuurkunde en
- toets Wiskunde B
Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
- onderdeel Nederlands
- capaciteitenonderzoek
- toets Natuurkunde en
- toets Wiskunde B
De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.
- niet van toepassing
Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
- Deventer: 088 - 019 3773
- Enschede: 088 - 019 1808
De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.
Patrick Pieters werkt in Valencia, Spanje aan neurodoping |
|
Studenten Mechatronica en Werktuigbouwkunde winnen Young Professional Award 2016 met project Box Folding Device |
Bekijk de YouTube-film over het ontwerpproces van de Box Folding Device die de studenten maakten
|
Stijn Lohuis, oud-student Mechatronica |
Wat mij vooral aanspreekt is de project-gebaseerde aanpak, met het probleem van de klant als basis. In groepsverband werk je dan aan het opstellen van de eisen, het maken van concepten en het bouwen van een prototype. In zo’n project kun je de kennis van de vakken dus direct toepassen. Een voorbeeld van een typisch mechatronisch project is mijn afstudeeropdracht bij internationaal ingenieursbureau VIRO in Hengelo. Hier heb ik een ‘robotisch oog’ ontwikkeld dat sneller en behendiger is dan het menselijk oog. Dit systeem zou toegepast kunnen worden in de ontwikkeling van menselijke robots. In dit project kwam elke discipline van een mechatronisch systeem min of meer aan bod; van het analyseren van krachtsimulaties tot het kiezen van de elektrische componenten op basis van kosten en baten. Door het kiezen van deze opleiding beperk je je niet tot één discipline, zelf kom je er snel achter wat je het leukst vindt en met het toenemende banenaanbod kun je in elk technisch vakgebied aan de slag." |
Sjoerd Idema, derdejaarsstudent Mechatronica |
Ik heb deze studie gekozen omdat ik op zoek was naar een technische studie waar wel factoren van mechanica en elektro inzaten, maar niet enkel uit een van deze twee factoren zou bestaan. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in robots en vond dat de werktuigbouwkunde of elektrotechniek studie niet de ideale route was om uiteindelijk bij deze robots uit te komen. Toen ik van Mechatronica hoorde, ben ik zo snel mogelijk bij een open dag gaan kijken. En uit de informatie die ik daar kreeg, bleek dat dit de ideale studie voor mij was!" |
Max Snippe, afgestudeerd Mechatronicastudent aan het werk bij het lectoraat Mechatronica |
|
Mechatronicastudenten maken 'SegPack' van Ikea-rugzak |
Met de rijdende rugtas mèt navigatie rijd je snel van A naar B en heb je ook nog eens een mooie opbergplek voor al je spullen. Een alles-in-één oplossing dus, die tussen 6 en 12 km/uur kan rijden. |
Het studieprogramma van de hbo-opleiding Mechatronica is veelzijdig. Je gaat aan de slag met de basistechnieken, werkt met medestudenten aan diverse projecten en loopt in het derde jaar stage.
Eerste en tweede jaar |
In de eerste twee jaren leer je tijdens projecten hoe je mechatronische apparaten en producten ontwerpt, bouwt en programmeert. Je werkt in teams en hebt contacten met het bedrijfsleven. Om het gedrag van mechatronische systemen te leren begrijpen, krijg je theorie op het gebied van elektrotechniek, besturingstechniek en werktuigbouwkunde. Vakken eerste jaar
Vakken tweede jaar
|
Derde jaar |
In het derde jaar ga je op stage en werk je samen met medestudenten aan een Living Technology project. Hierin leer je om samen te werken met studenten uit andere disciplines, zoals Werktuigbouwkunde, Technische Natuurkunde en Industrieel Product Ontwerpen. Precies zoals je in het werkveld later ook zal doen. |
Vierde jaar |
In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor naar keuze. De opleiding Mechatronica biedt de minor Robotics and Vision aan. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. |
Voor de opleiding Mechatronica heb je een laptop nodig die aan bepaalde eisen voldoet. Dit heeft onder andere te maken met de grafische programma’s die wij gebruiken, zoals Solid Works.
Denk er bij het aanschaf van je laptop aan dat hij voldoet aan de volgende systeemvereisten:
Is de opleiding Mechatronica iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.
Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Mechatronica kan dat op twee manieren: door een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.
Tijdens een meeloopdag loop je mee met een student en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.
Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
[MLD-PLACEHOLDER]
Na aanmelding krijg je automatisch een ontvangstbevestiging in je mailbox. Vervolgens een uitnodiging. Let op: we merken dat de mail vaak in je spambox terecht komt. Check dat dus even!
[PLD-PLACEHOLDER]
Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out. De studie try-out van Mechatronica is samen met de opleidingen Elektrotechniek, Technische Informatica en Technische Natuurkunde.
Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.
Meld je aan voor de Studie try-outs:
Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.