Nanotechnology (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieEnschede
Opleidingsduur4 jaar
Studieroutebinnen de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde

Meewerken aan de ontwikkeling van een waterafstotende coating, waardoor auto’s in de toekomst geen ruitenwissers meer nodig hebben? Of bijdragen aan het ontwerp van een sensor onder een drone die wietplantages opspoort? Bij de studieroute Nanotechnology van Saxion ga jij met dergelijke projecten aan de slag!

De studieroute Nanotechnology

Studenten Nanotechnology achter microscoopEén op de tien patiënten in Nederlandse ziekenhuizen krijgt een infectie. Dit komt neer op 65.000 mensen per jaar. De gevolgen van deze infecties variëren van pijnklachten en ziektes tot angst en invaliditeit. Als nanotechnoloog ga je op zoek naar een oplossing voor dit soort problemen: zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe textiel de groei van bacteriën kan remmen en creëer je met nanomaterialen het washandje, beddengoed en doktersjas van de toekomst.

Kiezen voor de route Nanotechnology

Je kiest Nanotechnology vanuit verschillende opleidingen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde. Je volgt eerst twee jaar de opleiding van je keuze en specialiseert je vanaf het derde leerjaar in de wereld van de nanotechnologie.

Wat leer je?

Studenten Nanotechnology in nanolab achter microscoopGedurende de studieroute Nanotechnology van Saxion leer je werken met hele kleine structuren en deeltjes, zoals enkele atomen of moleculen. Door speciale technieken toe te passen, kun je deze manipuleren om nieuwe materialen en systemen te ontwikkelen en te verbeteren. De hoor- en werkcolleges die je volgt gaan onder andere over chip fabrication, nanomaterials en nano practical course. Ook werk je aan diverse projecten waarbij technische kennis, inventiviteit en creativiteit een must zijn.

Studievereniging studieroute Nanotechnology: SV WATT

De studieroute Nanotechnology heeft een actieve studievereniging WATT.

Nanotechnology in cijfers

Startmoment: september
Theorie: 45%
Praktijk en groepsopdrachten: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 15%

Jij bent straks een kenner als het gaat om kleine deeltjes en kunt aan de slag gaan in de uitdagende wereld van nanotechnologie. Je ontvangt het diploma van de bacheloropleiding die je de eerste twee jaar volgt met de aantekening 'Nanotechnology'. Op je kaartje mag je de titel Bachelor of Science zetten.

Beroepen voor nanotechnologen

Na je studie Nanotechnology kun je als onderzoeker aan de slag bij een onderzoeksinstituut (zoals MESA+) of als ontwikkelaar werken aan nanotechnologische toepassingen in nieuwe producten. Ook kun je met je kennis nieuwe producten en technieken introduceren in een bedrijf of medisch laboratorium. Andere mogelijke functies zijn:

 • nanotechnoloog;
 • product development ingenieur;
 • project ingenieur;
 • proces-ingenieur (voor batch- en massa- fabricage);
 • of R&D ingenieur.

 

Bij welke bedrijven kun je werken?

Als nanotechnoloog kun je aan de slag bij bedrijven als MESA+, Micronit, Bronkhorst, Philips, Lionix en Phoenix.

Bronkhorst ontwikkelt zogeheten flow (stroom) meters, waarmee je heel nauwkeurig de stroomsnelheid en samenstelling van gassen en vloeistoffen meet. Deze meters worden gebruikt in bijvoorbeeld een medisch of industrieel laboratorium. Micronit en Lionix maken chips met behulp van nano- en microsysteemtechnologieën voor de toepassing in bijvoorbeeld de biochemische en farmaceutische industrie. Denk hierbij aan DNA- en eiwitanalyse en geminiaturiseerde chemische reacties.

Doorstuderen na de studieroute Nanotechnology?

Doorsturen na het afronden van de studieroute Nanotechnology? Dat kan! Je kunt doorstromen naar de nieuwe Master of Applied Nanotechnology van Saxion (start september 2016).

Toelating Nanotechnology voor havo- en vwo-leerlingen

De studieroute Nanotechnology start in het 3e jaar van je opleiding (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie (Crime Science), Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde), dus gelden voor jou de toelatingseisen van de betreffende opleiding die je in het eerste jaar hebt gekozen. Ook neem je daar na aanmelding deel aan de verplichte intake/studiekeuzecheck. In het 3e jaar kun je doorstromen naar de studieroute Nanotechnology. 

Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met het gewenste N&T- of N&G-profiel, eventueel aangevuld met extra vakken. Kijk voor de toelatingseisen bij de opleiding van je keuze.

Toelating voor mbo'ers

Je beschikt over een mbo-diploma mbo 4. 

Lees meer over de doorstroom van mbo naar hbo

Daan van Keulen, afgestudeerd
Daan van Keulen, lectoraat Nanotechnology in nanolab“Ik heb Technische Natuurkunde gestudeerd en ben in het derde jaar de minor Nanotechnologie gaan doen. Tijdens deze minor leer je wat nanotechnologie precies inhoudt, hoe bepaalde productieprocessen werken (om bijvoorbeeld hele kleine chips te maken) en doe je een aantal practica. Na de minor heb ik een stage gelopen bij Lionix, dat ooit begonnen is als een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. Tijdens deze stage heb ik in kaart gebracht tot in hoeverre bepaalde dunne laagjes (enkele honderden nanometers) op een chip bestand waren tegen bepaalde chemicaliën. Mijn afstudeeropdracht heb ik bij het lectoraat Nanotechnology van Saxion gedaan. Daar heb ik me bezig gehouden met het ontwikkelen van een opstelling om te kunnen meten aan optische chips. Hierbij zijn structuren in chips gemaakt, waar licht zich door kan voortplanten. Deze structuren zijn ongeveer een micrometer breed (ongeveer 20 keer dunner dan een mensenhaar), dus je kunt je voorstellen dat een opstelling om aan deze structuren te meten erg nauwkeurig moet zijn. Deze chips worden ontwikkeld om heel nauwkeurig giftige stoffen in de voedselindustrie te kunnen detecteren, zoals gifstoffen in koeienmelk of in olijfolie. Naast het realiseren van deze opstelling heb ik gemeten aan verschillende structuren en deze met elkaar vergeleken. In augustus 2015 ben ik afgestudeerd. Kort daarna ben ik als onderzoeker bij het lectoraat Nanotechnology begonnen. Ik werk nu onder andere aan het project waarop ik ook ben afgestudeerd. Het leuke aan dit project vind ik dat het een Europees project is, waardoor je samenwerkt met bedrijven en universiteiten uit heel Europa.”
 
Merle van Gorsel, vierdejaarsstudent
Merle van Gorsel bij de PLD-opstelling in het nanolab bij Twente Solid State Technology“Eerst heb ik twee jaar Technische Natuurkunde gestudeerd en daarna heb ik gekozen voor de studieroute Nanotechnology. Tijdens deze studieroute heb ik stage gelopen bij Micronit, een bedrijf gespecialiseerd in lab-on-a-chip systemen. Nu ben ik aan het afstuderen bij Twente Solid State Technology. Hier ‘groei’ ik met een zogeheten PLD-opstelling dunne lagen van verschillende materialen op silicium schijfjes. PLD staat voor Pulsed Laser Deposition, een techniek waarbij laserpulsen op een materiaal schieten, waarna dit materiaal loskomt en vervolgens neerslaat op een silicium schijf. Op deze manier kun je hele dunne laagjes materiaal ‘groeien’. Deze lagen van verschillende materialen worden gebruikt om nauwkeurige druksensoren te maken. Zulke nauwkeurige sensoren zijn bijvoorbeeld nodig voor de besturing van de camera in je smartphone, omdat dit allemaal heel klein is en toch goed moet werken. Wat ik zo leuk vindt aan nanotechnologie, is de veelzijdigheid. Tijdens de minor leer je veel op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Ik vind het leuk om deze verschillende vakgebieden in de praktijk toe te kunnen passen.”
 

 

 

 

 

 

Je kiest een van de vijf hbo-opleidingen en start in het derde jaar met de studieroute Nanotechnology.

Eerste en tweede jaar

De studieroute Nanotechnology kun je vanuit verschillende opleidingen kiezen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde. Je volgt eerst twee jaar de opleiding van je keuze en vanaf het derde leerjaar ga je je specialiseren in de wereld van de nanotechnologie.

Derde en vierde jaar

Het derde jaar bestaat uit de minor Nanotechnology en een stage of een Living Technology-project. Je maakt in dit jaar voor het eerst kennis met nano- en microtechnologie-onderwerpen. Vanuit twee domeinen wordt de nano- en microtechnologie belicht: de chemie en de natuurkunde. In het practicum leer je de belangrijkste apparatuur kennen die gebruikt wordt om nano- en microproducten te karakteriseren. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met een atomic force microscope (AFM). Als je achtergrond TN, ELT of WB is volg je een module om je chemie bij te spijkeren. Als je achtergrond Chemie of BML is volg je een module op het gebied van wiskundige technieken. Het vierde jaar is een verdiepingsjaar, daarin kies je je afstudeeropdracht. Het Living Technology- project in het derde of vierde jaar doe je bij voorkeur bij een van de lectoraten Nanotechnology.

Jouw studieprogramma

1e en 2e jaar 3e jaar 4e jaar
 • De eerste twee jaar volg je de opleiding van jouw keuze
  (zie boven).

Vakken minor:

 • Concepts of Nanochemistry 1 en 2
 • Microsystems engineering 1 en 2
 • Nanopracticum
 • Cross-disciplinary topics.

Stage, halfjaar

NB: voertaal is Engels

 • Living Technology project Nanotechnology
 • Final graduation
  project

 

 

Is Nanotechnology iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. 

Meeloopdag

Tijdens een meeloopdag loop je mee met een student en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

Nanotechnology is een studieroute binnen de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde. In het derde en vierde jaar specialiseer je je in Nanotechnology. Om deze reden adviseren wij je om een dag mee te lopen bij een van de volgende opleidingen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde.

Proeflessendag

[PLD-PLACEHOLDER]

Studie try-out

Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out. Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 3 tot 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

De studieroute Nanotechnology heeft geen studie try-out. Het is uiteraard wel mogelijk om mee te doen bij studie try-out van een van de volgende opleidingen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek, Technische Natuurkunde of Werktuigbouwkunde.

Meer weten en inschrijven voor Studie try-outs

Hulp nodig met kiezen?

Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.

Wiskunde bijspijkeren?