Technische Informatica (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieEnschede
Opleidingsduur4 jaar

Wil jij een slimme grasmaaier programmeren die het gazon voor je maait, een auto creëren die jou met één druk op de knop naar bestemming brengt of nog beter… een zelfstandig opererende androïde ontwerpen die zelf inziet wat hij kan doen? Bij de hbo-opleiding Technische Informatica van Saxion in Enschede werk je aan de nieuwste toepassingen.

De opleiding Technische Informatica

Een robot die invaliden helpt met lichamelijke inspanningen of die je op je wenken bedient. Sommige toepassingen zijn nog toekomstmuziek, maar andere zijn al wel degelijk gerealiseerd. Denk aan bijvoorbeeld auto’s die zelf inparkeren en afwasmachines. Al deze systemen zijn in meer of mindere mate autonoom, waarbij de focus ligt op een specifieke toepassing. De systemen worden in de toekomst steeds multifunctioneler en passen zich in toenemende mate flexibeler aan. Dit vereist een bepaalde ‘intelligentie’ van de systemen. Heb je weleens nagedacht welke technologie er achter de OV-chipkaart zit waardoor iedereen snel in en uit kan checken op het station?

Gedurende de opleiding Technische Informatica ligt de focus op de combinatie van hard- en software. Je ontwerpt systemen voor diverse functies met daarin microcontrollers of computers waarvoor jij de software schrijft. Ook leer je veel over digitale hardware, meet- en regelsystemen, computernetwerken, programmeertalen en operating systemen. Deze aspecten komen allemaal bij elkaar in bijvoorbeeld onze Nao-robots, die we voor projecten inzetten om meesterwerken te realiseren.

Wat leer je?

Je leert in vier jaar tijd hoe computers zijn opgebouwd. Je kent de bouwstenen, bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunt communiceren in een technische taal. Kortom, je komt alles te weten over de zogeheten hardware. Maar computers alleen kunnen niets. Ze hebben een programma nodig om iets te kunnen doen: de software. Soms worden deze programma’s met de computer meegeleverd, maar vaak worden ze apart gekocht. Je leert programmeertaal beheersen om technische systemen te programmeren. 

Het eerste jaar van de opleidingen Technische Informatica en Elektrotechniek is nagenoeg gelijk: zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Kom je er bijvoorbeeld achter dat je liever een fysiek ontwerp maakt, zoals een printplaatje? Dan heb je de optie om over te stappen naar de opleiding Elektrotechniek. Bekijk de pagina van Elektrotechniek

Verschil Technische Informatica en Elektrotechniek/HBO-ICT

Technische Informatica is software met een beetje hardware. Elektrotechniek is juist hardware met een beetje software. Dat is grofweg het grootste verschil tussen beide opleidingen. 
Technische Informatica is informatica (HBO-ICT), maar je moet wel een schroevendraaier willen vasthouden. Daarnaast vormt wiskunde een belangrijker onderdeel in de opleiding dan bij de standaard informatica-opleidingen. Dit heb je namelijk nodig voor de elektro-vakken en de regelsystemen en digitale signaalbewerking.
Heb jij vroeger met technische lego geknutseld en zat jij graag achter een toetsenbord (te programmeren en/of games te spelen)? En ben je iemand die graag met z'n handen werkt? Dan past Technische Informatica bij jou!

Studievereniging opleiding Technische Informatica: SV WATT

De opleiding Technische Informatica heeft een actieve studievereniging WATT.

Technische Informatica in cijfers

Startmoment: september
Theorie: 45%
Praktijk en groepsopdrachten: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 15%

Na afronding van je studie ontvang je het diploma Technische Informatica (TI) met de titel Bachelor of Science. Je kunt aan de slag bij diverse bedrijven en functies vervullen zoals soft- en hardware ontwerper, programmeur of ontwikkelaar.

Beroepen voor technische informatici

Er is momenteel een flink tekort aan hoger opgeleide ICT’ers. De sector is daarom dringend op zoek naar mensen zoals jij. Je hebt dus een grote kans om na je studie direct aan de slag te gaan!

Technische informatici zijn werkzaam in een breed werkveld. TI’ers ontwerpen bijvoorbeeld software voor moderne elektrische meetapparatuur of programmeren systemen voor productieautomatisering. Een groot deel werkt onder andere bij producenten van apparatuur voor de verkeersveiligheid, medische apparatuur of moderne elektronische meetapparatuur. De meeste TI’ers krijgen te maken met programmeerwerk, meestal in combinatie met (real-time) embedded systemen en/of het internet. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen en opzetten grote computernetwerken voor bedrijven of instellingen. Ook kun je ervoor kiezen om een eigen bedrijf te starten of je bezig te houden met allerlei automatiseringsopdrachten.

Als TI’er kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als:

 • programmeur/software engineer
 • test engineer/quality manager
 • embedded hardware/software engineer
 • projectleider
 • automatisering specialist
 • onderzoeker
 • docent


Doorstuderen na de hbo-opleiding Technische Informatica?

Als je na je hbo-opleiding Technische Informatica wilt doorstuderen kun je onder andere denken aan de unieke masteropleiding Applied Nanotechnology van Saxion. Maar bijvoorbeeld ook de masters Computer Science, Embedded Systems, Human Media Interaction, Internet Science & Technology aan de Universiteit Twente. 

Heb je ambities om meer commercieel en procesmatig te gaan werken? Dan kun je kiezen uit de post-hbo opleiding BK5, waarmee je binnen één jaar een tweede hbo-diploma kunt behalen.   Toelatingseisen 2017/2018

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja, met Wiskunde B
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - toets wiskunde B 

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets wiskunde B 

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2018/2019

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja, met Wiskunde B
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - toets wiskunde B 

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
  - het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam  (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
  - het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets wiskunde B 

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek 
  - toets Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Mitchell Vrugteveen, student Technische Informatica, schrijft software voor opsporingsdrone

  Mitchell Vrugteveen, student Technische Informatica, Saxion“We zijn in een projectgroepje bezig met een heel leuk project op het gebied van forensisch onderzoek voor de politie. De drone die je hier ziet komt zo uit de winkel, nou ja, als bouwpakket dan. Een collega-student heeft’em in elkaar gezet. We hangen hier een pakketje met sensoren onder, die vluchtige organische gassen, voornamelijk aceton, kunnen opsporen. De sensoren zijn verbonden met een draadloos communicatiesysteem. De metingen van de sensoren worden met een draadloos communicatiesysteem, genaamd LoRa, verstuurd naar een computerprogramma. De software daarvoor heb ik helemaal zelf geschreven met de programmeertaal Java. De software voor het uitlezen van de sensoren en het communicatiesysteem is gedaan door mijn collega-student in de programmeertaal C.”

  Lees meer over dit Living Technology-project waarin Mitchell samen met andere Saxion-studenten drones ontwerpen voor de opsporing van drugslaboratoria in het artikel 'Breaking Bad met een vleugje Homeland' in Sax Magazine (september 2016).

   

  Jurriaan Voskes, vierdejaarsstudent Technische Informatica

  Jurriaan Voskes 4e jaars student Technische Informatica"Met Technische Informatica wordt de brug tussen elektrotechniek en informatica gecreeërd. Niet alleen het ontwikkelen van apps of het solderen van een elektrisch circuit, maar de interactie tussen deze twee werelden maakt deze opleiding zo interessant. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het ontwerpen, bouwen en programmeren van een interactieve robot.

  Bij Saxion krijg je binnen de studie veel projecturen waarin je de vrijheid hebt om je kennis uit te breiden. Binnen deze projecten krijgen we de ruimte om onze creativiteit de vrije loop te laten, waardoor de meest interessante producten worden gecreëerd vanuit dezelfde beginopdracht. Daarnaast hangt er binnen de academie een goede en gezellige sfeer waardoor wij ons hier als studenten thuis voelen. Na een aantal uren hard werken of studeren kunnen we altijd terecht bij de studievereniging om in relaxte sfeer een drankje te doen met onze medestudenten of docenten."

   

   

   

  De combinatie van hardware (sensoren, microcontrollers, PLC’s et cetera) en software (JAVA, C, C++ et cetera) staat gedurende de opleiding Technische Informatica centraal. Daarnaast zijn realtime embedded systems, productieautomatisering en procesbesturing belangrijke onderdelen.

  Eerste jaar

  In het eerste jaar leg je een brede basis voor de rest van je studie. Je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag met meettechniek, elektronica en technisch programmeren.

  De basis van elke engineering-opleiding bestaat uit wiskunde en fysica. Je leert alles over programmeren in JAVA en C, analoge elektronica, digitale elektronica en netwerkanalyse. De kennis pas je vervolgens toe in de projecten. We gebruiken hierbij bijvoorbeeld het Arduino-platform om alle ins en outs van een microcontroller te leren. Je werkt in groepsverband aan een project waarbij je leert samenwerken met medestudenten.

  De lessen worden in het Nederlands verzorgd. Vanaf het tweede jaar is de voertaal Engels, afhankelijk van de samenstelling van de groepen. Je volgt colleges samen met studenten van de opleiding Elektrotechniek. Ook is de literatuur Engels.

  Vakken

  • Wiskunde 
  • Elektrische netwerken: DC (gelijkstroom) en AC (wisselstroom)
  • Programmeren in C en JAVA
  • Software ontwerpen (UML)
  • Digitale elektronica
  • Communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling
  • Projecten (hardware, software en systeem)

   

  Tweede jaar

  In het tweede jaar verdiep je je in de vakken van het eerste jaar en werk je aan complexere projecten. Je houdt je bezig met ontwerpmethodologieën als het V-model en Scrum, en probeert ontwerpen zó te maken dat iemand anders deze na kan maken. Het maken van documentatie speelt hierbij een belangrijke rol. Gedurende deze projecten leer je werken met ontwikkelmethoden om van idee tot realisatie te komen. 

  Voorbeelden van projecten zijn:

  • Draadloze hartslagmonitor
  • Autonoom voertuig
  • Beveiligingssystemen
  • Robocup

  Vakken

  • Wiskunde en regeltechniek
  • Programmeren in C++
  • Microcontrollers en programmeerbare hardware (FPGA & HDL)
  • Datanetwerken en telecommunicatie
  • Operating systemen
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Softwareontwerp en testmethodes
  • Projecten (softwaresysteem en electronisch systeem)

   

  Derde jaar

  Stage in het bedrijfsleven
  In het derde jaar van de opleiding Technische Informatica ga je een half jaar op stage en leer je hoe je toegepast onderzoek doet.

  Living Technology project 
  Gedurende het Living Technology project werk je samen met studenten van verschillende opleidingen aan een onderzoek. Je maakt hierbij gebruik van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Een mooi voorbeeld is het Small Size Holland project waarin studenten werken aan de innovatie van een voetbalrobot. Het doel is om mee te doen aan de jaarlijkse Robocup

  Vakken

  • Embedded Systems
  • Keuzemodule

   

  Vierde jaar

  Minor
  In het vierde jaar volg je een minor van een half jaar. Dit geeft je de mogelijkheid om kennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen. 

  Afstudeerproject in het bedrijfsleven
  Je kunt afstuderen bij bedrijven zoals Demcon, Thales en Topicus. De meeste afstudeeropdrachten worden aangedragen door het bedrijfsleven en de Saxion-lectoraten, maar het mag ook een actueel probleem omvatten dat door jou zelf wordt bedacht. Ook is het mogelijk om een eigen startup te beginnen in samenwerking met het Saxion Centrum voor Ondernemerschap.
   

  Studeren in het buitenland

  Je kunt kiezen voor een stage- of afstudeeropdracht in binnen- of buitenland. Saxion heeft contacten met partneruniversiteiten in China en Vietnam en doet mee met het European Project Semester (EPS-project) waarin tien universiteiten participeren uit Polen, Zweden, Ierland, Duitsland en Spanje. Als je deelneemt aan een EPS-project doe je dit in plaats van het Living Technology project. 

  Is de opleiding Technische Informatica iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Technische Informatica kan dat op twee manieren: door een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.

  Meeloopdag

  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een student en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Na aanmelding krijg je automatisch een ontvangstbevestiging in je mailbox. Vervolgens een uitnodiging. Let op: we merken dat de mail vaak in je spambox terecht komt. Check dat dus even!

  Proeflessendag

  [PLD-PLACEHOLDER]

  Studie try-out

  Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out. De studie try-out van Technische Informatica is samen met de opleidingen Elektrotechniek, Mechatronica en Technische Natuurkunde

  Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 4 middagen les krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

  Meld je aan voor de Studie try-outs:

  Hulp nodig met kiezen?

  Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.

  Wiskunde bijspijkeren?

  Verwante opleidingen bij Saxion