Commerciële Economie (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieDeventer
Opleidingsduur4 jaar

Marketing flow chartEen product of dienst op de markt zetten is één. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook verkoopt? De hbo-opleiding Commerciële Economie van Saxion leidt je op voor een baan in een dynamische marketingomgeving.

De opleiding Commerciële Economie

In de wereld van de economie wordt er voortdurend afgestemd op vraag en aanbod, waarbij de behoeften en wensen van klanten voorop staan. Bij de hbo-opleiding Commerciële Economie leer je een product en/of dienst op een onderscheidende manier in de markt te zetten en krijg je kennis van onder andere marktwerking en consumentengedrag. Naast de reguliere Commerciële Economie opleiding biedt Saxion ook de studieroutes Online Marketing (Enschede), Sportmarketing en Saxion Topsport Academy (Deventer) aan.

Wat leer je?

Bij de opleiding Commerciële Economie leer je een idee succesvol te introduceren. Je volgt consumenten en bedrijven en bestudeert hun keuzes, behoeften en gedrag. Ook werk je aan praktijkgerichte projecten uit het bedrijfsleven en probeer je mensen te verleiden om een product of dienst te kopen. Of dat nu via een viral campaign op social media of op een traditionele manier via een advertentie in een lokale krant gebeurt: jíj maakt het verschil tussen top en flop. Je volgt colleges als marketing, bedrijfseconomie, algemene economie, statistiek, digital marketing, recht en Engels en verdiept je in management en communicatieve vaardigheden.

Commerciële Economie in cijfers

Startmoment: Deventer september
  Enschede september en februari
Theorie: 45%
Praktijk en groepsopdrachten: 45%
Studieloopbaanbegeleiding: 10%

 

Als commercieel econoom kun je overal aan de slag, want elk bedrijf dat iets wil verkopen, heeft jouw hulp nodig.

Beroepen voor Commerciële Economen

Commerciële Economie is een brede opleiding met veel beroepsmogelijkheden. Als economisch specialist blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en trends en speel je hierop in. Je weet welke stappen je moet nemen om een doelgroep warm te krijgen voor een product of dienst.

Na de studie Commerciële Economie kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als:

 • marketingmanager van een kledingwinkel;
 • (online) marketeer bij een online marketingbureau;
 • verkoopleider bij een elektronicagigant;
 • accountmanager in het bankwezen;
 • of inkoper in de autobranche.

Bij welke bedrijven kun je werken?

Als commercieel econoom kun je vrijwel in elke branche aan de slag: of dit nu bij een online marketingbureau, in de uitzend-, auto-, mode- of foodbranche is.

Doorstuderen na de hbo-opleiding Commerciële Economie?

Als je in het laatste jaar kiest voor een doorstroomminor start je alvast met je premaster. Hierdoor vind je sneller aansluiting bij een masteropleiding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor masters als bedrijfskunde, communicatiewetenschap en economie.

De doorstroomminor is niet geschikt voor studenten van Sportmarketing. Bij die route is de minor ingevuld met vakken, die eerder uit het reguliere programma zijn gehaald om ruimte te maken voor de sportmarketingvakken.
   Toelatingseisen 2017/2018

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2017-2018. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Management&Organisatie en Wiskunde A en Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie,
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie en
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2017, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Economie of toets Management&Organisatie 
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2018/2019

  Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze adviseren wij om je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Je neemt dan deel aan de studiekeuzecheck. De uitslag hiervan is niet bindend. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet, kun je met de opleiding van je keuze beginnen in september. Tussen 2 mei en 15 augustus kun je je nog steeds aanmelden, alleen is in die periode de uitkomst van je studiekeuzecheck leidend. Een negatief studiekeuzeadvies heeft tot gevolg dat je niet met de opleiding kan beginnen.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2018-2019. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Je kan onder meer zien dat je een oud profiel hebt als er sprake is van deelvakken (bijv. Economie1 of Economie 2 en Wiskunde A1 en Wiskunde A2).

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan deze toelatingseisen en je dus 'deficiënt bent' (ontoereikend) voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten moet je een deficiëntietoets afleggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een havo- of vwo-diploma met gewenst profiel en je toont aan dat je eindexamen hebt gedaan of een vavo-certificaat hebt voor de hieronder genoemde vakken:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Management&Organisatie en Wiskunde A en Wiskunde B
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Management&Organisatie
  Deficiëntieonderzoek bij ontbrekende of ontoereikende vakken

  Wanneer je bovenstaande vakken niet hebt gevolgd, moet je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toegelaten te worden:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie,
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  Toelating mbo

  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande diploma's/certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - diploma Staatsexamen programma II; deelname via DUO
  - het certificaat Profiel Educatief Startbekwaam  (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) of
  - het certificaat Profiel Educatief Professioneel (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT); deelname via het CNaVT.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Economie of toets Management&Organisatie en
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B 

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2018, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het '21+onderzoek'. Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - onderdeel Nederlands
  - capaciteitenonderzoek 
  - toets Economie of toets Management&Organisatie 
  - toets Wiskunde A of toets Wiskunde B

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek en het 21+onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die op www.saxion.nl wordt gepubliceerd. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je hier meer informatie over toegezonden, samen met een deelnameformulier voor het door jou af te leggen deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Servicepoint Studentenbalie:
  - Deventer: 088 - 019 3773
  - Enschede: 088 - 019 1808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Wil je weten wat onze (afgestudeerde) studenten van de Commerciële Economie opleiding vinden? Lees dan onderstaande reacties:

  Jan Lowin IJzerman:

  De opleiding Commerciële Economie heb ik in 3,5 jaar afgerond. Naast mijn eigen inzet, zijn de foto Jan Lowin IJzerman betrokken leerkrachten hierin van doorslaggevend belang geweest. Terugkijkend op 3,5 jaar Saxion kan ik stellen dat ik door vakmensen ben opgeleid en tal van praktisch toe te passen handvatten toegereikt heb gekregen waar ik in de toekomst vaak een beroep op zal blijven doen! Gezelligheid, openheid en de kleinschaligheid zijn karakteristiek voor de opleiding Commerciële Economie in Deventer.

  Erik Bolwerk

  Gezellige en Foto Erik Bolwerkprofessionele school, waar ik een goede basis heb kunnen leggen voor mijn carriere. Mooiste herinnering aan de opleiding Commerciële Economie op Saxion is de studieperiode die ik in Amerika heb doorlopen. Ik heb de major Business Administration doorlopen aan de Southern Oregon University in Ashland, Oregon.

  Foto Roos Praamstra

  Roos Praamstra

  Ik kijk met plezier terug op mijn studie Commerciële Economie
  Van 2007 tot 2011 heb ik met veel plezier de opleiding Commerciële Economie aan het Saxion te Deventer gevolgd. Op de academie hangt een erg persoonlijke sfeer: de docenten kennen je bij naam en hebben altijd tijd voor vragen of een gezellig praatje. Hierdoor heb ik me altijd er thuis gevoeld.
  Het onderwijs bestaat uit een goed afgestemde combinatie tussen theorie en praktijk. Voor projecten worden altijd voorbeelden en bedrijven uit de praktijk gezocht. Dit maakt het erg leerzaam en direct toepasbaar in het bedrijfsleven.
  Bij het zoeken van stages word je helemaal vrij gelaten. Zo kun je dus op zoek naar een bedrijf dat echt bij jou past! Al deze factoren maken dat ik een ontzettend leuke tijd heb gehad tijdens mijn studie en ik kijk er met veel plezier op terug!

  Afbeelding Studenten in overlegIn vier jaar tijd word je bij Commerciële Economie opgeleid tot commercieel specialist.

  Eerste jaar

  In het eerste jaar ga je aan de slag met twee thema’s: het maken van een marktanalyse en het analyseren van een organisatie. Daarnaast volg je vakken als marketing, Engels en interne analyse. Na een half jaar maak je een keuze uit één van de twee uitstroomprofielen:

  • Commercieel management: dit is gericht op managementfuncties (bedrijfseconomie);
  • Internationaal management: dit vereist een tweede moderne vreemde taal (in Deventer is dat Spaans) en een buitenlandverplichting.

  Tweede jaar

  Het tweede jaar staat in het teken van het communicatieplan en het sales- en accountplan. Je volgt onder andere colleges in salesmanagement, marketingcommunicatie, businessmarketing, digital marketing en marktonderzoek.

  Top Talent Programma

  Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt er de kans om jouw talenten verder te ontwikkelen zodat je een eenvoudige en soepele overgang ervaart van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info op onze Top Talent Programma .

  Derde en vierde jaar

  Het derde jaar bestaat uit een stage die je ook in het buitenland kunt volgen. Je stelt tijdens je stage een strategisch marketing-/businessplan op, waardoor je leert functioneren in een bedrijfsmatige omgeving. Je draait mee in de dagelijkse werkzaamheden en werkt zelfstandig aan een project bij professionele organisaties. In het laatste half jaar werk je aan een afstudeeropdracht. Je kunt kiezen uit de volgende vier afstudeerrichtingen: commercieel management, internationaal management, online marketing en sportmarketing.

  In het vierde jaar kies je een minor om je kennis te verbreden en sluit je Commerciële Economie af met het schrijven van een strategisch marketingplan.

  Benieuwd naar welke vakken je gaat volgen? Meld je aan voor een meeloopdag of proeflessendag en stel al je vragen. Ga voor aanmelden naar het tabblad Oriëntatie.

  Is Commerciële Economie iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

  Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen. Voor Commerciële Economie kan dat op twee manieren: door een meeloopdag of door mee te doen aan de studie try-out.

  MeeloopdagFoto van een groep studenten buiten een Saxion-gebouw
  Tijdens een meeloopdag loop je mee met een eerstejaarsstudent en ervaar je hoe het is om Saxion student te zijn. Het verschil met een proeflessendag is dat je tijdens de meeloopdag bij echte lessen zit. Hierdoor zijn de lessen vaak al wat moeilijker, maar kom je er wel achter hoe een gewone dag op Saxion eruit ziet, wat de sfeer is in een klas en hoeveel huiswerk studenten moeten maken.

  Kies een Meeloopdag uit het overzicht en meld je aan via de link:
  [MLD-PLACEHOLDER]

  Studie try-out
  Als je in 5 havo of 6 vwo zit, en echt nog twijfels hebt over je studiekeuze, dan kun je er ook voor kiezen om mee te doen aan een studie try-out van Commerciële Economie. Het verschil met een proeflessendag en meeloopdag is dat je 3 tot 4 middagen lessen krijgt. Je maakt bijvoorbeeld opdrachten en gaat op excursie naar het werkveld. Zo krijg je een steeds beter beeld van de opleiding en het beroep. Aan het einde weet je beter of je voor de opleiding kiest, of juist niet! Het is de bedoeling dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent, dus overleg altijd eerst met je decaan voor aanmelding.

  De inschrijving voor de studie try-outs sluit eind oktober. Schrijf je dus op tijd in!

  Meer weten en inschrijven voor Studie try-outs

  Hulp nodig met kiezen?
  Wil je meedoen aan één van deze activiteiten, maar weet je niet welke het beste bij je past? Neem dan contact op met het Studie InformatieCentrum of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter.