Interior Design and Styling (Jan des Bouvrie Academie) - Saxion Next (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieDeventer
Opleidingsduur4 jaar

Ben je een creatief type met interesse in de vormgeving van wonen, leven en werken? De hbo-opleiding Interior Design & Styling leidt je op tot ruimtelijk vormgever die de inrichting van leefruimtes, werklocaties en openbare ruimtes ontwerpt. Zoals bijvoorbeeld van een woning, kantoor, winkel, school, café of restaurant.

Voor de opleiding Interior Design & Styling geldt een numerus clausus. Omdat kwaliteit voorop staat en wij aan goede voorzieningen hechten, beperken we het aantal studenten dat toegelaten wordt tot de opleiding. Voor het studiejaar 2018/2019 kunnen we 125 eerstejaarsstudenten plaatsen. Dit gebeurt op volgorde van aanmelding.

>> Meld je aan

 

De opleiding Interior Design & Styling

Facetten als persoonlijkheid, sfeer en emotie geven betekenis en identiteit aan de vormgeving van het interieur. Als student bij de hbo-opleiding Interior Design & Styling ontwikkel je jezelf in vier jaar tijd tot een deskundige die een opdrachtgever zelfstandig advies kan geven over het inrichten van een leefomgeving. Dat kan een woning zijn, maar ook een kantoorpand, een winkel of een restaurant. Je bent als ontwerper in staat een heel traject van inrichten te begeleiden en professionele oplossingen te ontwikkelen. Je experimenteert met licht, kleur, vorm en materialen om de sfeer in een interieur te beïnvloeden. Binnen de opleiding wordt een stevig accent gelegd op communicatie; een ontwerper moet goed kunnen samenwerken met een opdrachtgever en andere projectpartners. Het gaat daarbij ook om goed kunnen luisteren en om de wensen van de ander te kunnen vertalen en te verbeelden.

Wat leer je?

Alles in onze omgeving is vormgegeven. Professionals werkzaam in de wereld van interior design & styling willen richting geven aan de vormgeving van wonen, leven en werken. Je bent als student intensief bezig met architectuur, ruimtelijke vormgeving, design, styling en tuininrichting. Ook beeldende kunst, kunstgeschiedenis, communicatie en ondernemerschap komen hierbij aan bod.

Je ontwikkelt je kennis over alle zaken die bij een inrichting horen, waaronder kleurgebruik, accessoires, meubilair, verlichting, vloer-, wand- en raambekleding, en leert deze vakkundig advies uit te brengen.

Naast de creatieve kant, maak je ook kennis met de zakelijke aspecten van het beroep, zoals financiële aspecten, contractvorming, zakelijke planning en overtuigings- en onderhandelingstechnieken.

Interior Design & Styling in cijfers

Startmoment september
Theorie 30 %
Praktijk 65 %
Studieloopbaanbegeleiding 5 %

 

NRTO-keurmerk

Saxion Next bezit het NRTO-keurmerk. Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. 

Je houdt je bezig met de inrichting van allerlei soorten panden. Interior Design & Styling is een veelzijdig vakgebied, waardoor je als afgestudeerde breed inzetbaar bent.

Beroepen in het werkveld van Interior Design & Styling

Na je studie Interior Design & Styling kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

 • ontwerper bij een ontwerpbureau
 • interior stylist
 • adviseur
 • stylist bij een lifestyleblad
 • medewerker bij een architectenbureau
 • inkoper
 • zelfstandig ondernemer van je eigen ontwerpstudio


Bij welke bedrijven kun je werken?

Als Interior Designer kun je veel kanten op. Je kunt werken bij design afdelingen van grote internationale bedrijven, maar ook bij kleine ontwerpstudio's. Daarnaast kun je bijvoorbeeld werken in het topsegment van de detailhandel, bij magazines of architectenbureau's.

Doorstuderen na de hbo-opleiding Interior Design & Styling?

Wil je na het behalen van je bachelor Interior Design & Styling doorstuderen dan zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt denken aan aanvullende specialisaties in styling en trendforecasting, een master Interieurarchitectuur of een master Architectuur op verschillende locaties in Nederland.

Je kunt je voor deze Saxion Next-opleiding aanmelden als je (binnenkort) beschikt over een diploma mbo-4, havo of vwo.
Het aanmelden doe je door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Download en lees de handleiding Aanmelden
 2. Download en lees de Algemene Voorwaarden
 3. Account aanvragen via sis.saxion.nl/account
 4. Aanmelding via sis.saxion.nl

Nadat je een bevestiging van inschrijving van ons hebt ontvangen, kun je je aanmelden bij DUO. Aanmelden voor september 2018 kan tot en met 31 augustus 2018.
Na aanmelding neem je deel aan een toelatingsassessment. Je bent dan een hele dag te gast op de academie en voert diverse opdrachten uit. Ook neem je eigen werk mee en heb je een gesprek met één of twee docenten.

Download de PDF voor de uitgebreide handleiding 'Aanmelden'.

Let op: de hbo-opleiding Interior Design & Styling is een particuliere opleiding voor beroepsonderwijs en maakt organisatorisch deel uit van Saxion Next. Door het unieke, particuliere karakter is de opleiding duurder dan gebruikelijk.

Collegegeld

Studiejaar 2017/2018 € 4.650,00
Inschrijfkosten € 150,00
Toelatingsassessment € 155,00
Recht op studiefinanciering en OV-jaarkaart Ja


 

De opleiding Interior Design & Styling (Jan des Bouvrie Academie) is ontwikkeld in samenwerking met de ontwerpstudio van Jan des Bouvrie. De opleiding biedt een goede balans tussen praktijk en theorie, tussen creativiteit en inhoud. De docenten hebben een uiteenlopende achtergrond gerelateerd aan het vakgebied van interior design. Zij hebben, naast hun werk aan de Academie, vaak een eigen beroepspraktijk.

Om het hbo-bachelorgetuigschrift te behalen heb je 240 studiepunten nodig, verdeeld over vier jaar. Omgerekend komt dat neer op een werkweek van 40 uur: een fulltime studie! Je bent twee dagen per week op de academie, van 11:00 tot 16:30 uur. De andere dagen zijn gevuld met zelfstudie, werken aan het portfolio, met excursies en cursussen. Je kunt je tijd dus flexibel indelen, maar goed plannen is belangrijk.

Eerste, tweede en derde jaar

Het volledige studieprogramma bestaat uit ruim 20 modules, waaronder ook vier praktijkperioden. In deze praktijkperioden maak je intensief kennis met het werkveld en doe je veel praktijkervaring op. Je loopt bijvoorbeeld de stages Ontwerpen en Adviseren & Organiseren. Je gaat met veel onderwerpen aan de slag tijdens de verschillende modules: Schetsen en Bouwen, Materialisatie, Kunst en Cultuur, Ontwerpen en Ontwerpers, Ontwerpen en Styling, Invloed van Licht, Mens, gedrag en advies, Inspireren en innoveren, Presentatie en Performance en Ondernemerschap.

Gedurende de opleiding worden kennis en vaardigheden stapsgewijs verbreed en verdiept en ontwikkel je een persoonlijke stijl. Je leert hoe je de wensen en ideeën van opdrachtgevers kan vertalen naar een professioneel ontwerp met jouw signatuur. Hoe je hierover communiceert en hoe je dit presenteert.

Vierde jaar

Als je alle modules en praktijkonderdelen positief hebt afgerond, begin je in het vierde jaar met je afstudeerproject, waarin je aantoont dat je de competenties hebt bereikt en klaar bent om als professional aan de slag te gaan.

Is Interior Design and Styling iets voor jou? Kom dan eens langs op een van onze open dagen waar je kennis kunt maken met studenten en docenten die je nóg meer kunnen vertellen over deze opleiding.

Heb je dat al gedaan, maar ben je benieuwd hoe het is om bij Saxion te studeren? Of wil je je nog iets verder verdiepen in deze opleiding? Kom dan proefstuderen tijdens de proeflessendag. 

Foto van een groep studenten buiten een Saxion-gebouwProeflessendag

Tijdens de proeflessendag volg je een aantal lessen samen met andere toekomstige studenten. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding. Je proeft de sfeer op Saxion, je maakt kennis met studenten en met de manier waarop docenten lesgeven. Wil je graag weten wat je precies gaat leren of wat je moet weten voordat je aan de opleiding begint? Daar kom je achter tijdens een proeflessendag! 

Data en locatie

Je kunt je aanmelden voor de proeflessendag op 16 februari, 16 maart, 20 april of 1 juni. De proeflessendag start om 11.00 uur en duurt tot 16.30 uur en vindt plaats bij Saxion in Deventer. 

>> Aanmelden voor de proeflessendag

Voorbereidende cursus

Voor aankomende studenten die over te weinig creatieve ervaring of een goed portfolio beschikken, organiseert de Jan des Bouvrie Academie meerdere keren per jaar de voorbereidende cursus. Op zeven zaterdagen leer je beeldende basisvaardigheden en kom je in de stemming voor je nieuwe studie. Het behalen van de cursus vervangt het toelatingsassessment. De start van de cursusdag is 7 april. Meld je nu aan! De kosten bedragen € 495,00 inclusief materiaal.


 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze Front Office (iedere werkdag bereikbaar van 08:15 - 16:45 uur).

Telefoon: 088 - 019 3400 
Mail: ids.next@saxion.nl
Web: www.jdba.nl


Volg de Jan des Bouvrie Academie op Facebook.