Skillslab sensoren en actuatoren

  • Code

    L.11970

  • Studiebelastingsuren

    84

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    4

In mechatronische systemen wordt typisch een veelvoud aan sensoren toegepast om positie, snelheid, versnelling, kracht, buiging, temperatuur, enzovoorts te meten. Dit geldt voor hightech systemen zoals lithografiemachines voor de chipindustrie waar wel 1500 sensoren per machine in verwerkt zitten, alsook voor bescheidener productlijnen voor bijvoorbeeld een koekjesfabriek. Ook drones zouden nooit kunnen vliegen zonder gebruik te maken van sensoren.  

In deze module maak je kennis met de werking en de toepassing van analoge en digitale sensoren.  Je leert hoe je operationele versterkers kunt gebruiken om signalen van sensoren geschikt te maken voor meting. Je leert specificaties van systeemdelen lezen en interpreteren.  Bij elke onderwijseenheid in deze module wordt er zoveel mogelijk gewerkt met een samenstel van theorie, simulatie, en een practicumopdracht. 

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

Na het succesvol afronden van deze module kun je:  

1. Simulatie en opamps     1.a. Je kunt circuits met operationele versterkers simuleren met een gangbare Spice-simulator.   

1.b. Je kunt eenvoudige operationele versterkerschakelingen ontwerpen en met behulp van simulatie onderzoeken.  

2. Positiesensor    2.Je kunt op basis van datasheet-informatie een optische positiesensor toepassen in een microcontrollersysteem  

3. Rekstrook    3. Je kunt vervorming in een eenvoudige mechanische constructie bepalen op basis van metingen met rekstrook.  

4. Temperatuursensor    4.a. Je kan databladen van sensoren interpreteren  

4.b. Je kunt digitale sensoren uitlezen naar een embedded omgeving.  

4c. Je kunt data van een digitale sensor omzetten naar de equivalente fysische grootheid.

Werkvorm