Microcontrollers & embedded OS

  • Code

    L.27624

  • Studiebelastingsuren

    84

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    2

Deze module voorziet je van de basiskennis en vaardigheden op het gebied van embedded OS (embedded operating systems / embedded besturingssystemen) en microcontrollers. Het eerste doel van deze module is om het verschil te doen ervaren tussen het ontwikkelen van software op verschillende type ontwikkelplatformen. Enerzijds zal softwareontwikkeling via een embedded IDE (integrated development environment) worden uitgevoerd en anderzijds op een embedded OS (operating system), waarbij moet worden overwogen welk manier van ontwikkelen beter geschikt is voor welke specifieke situaties. Seriële communicatie tussen microcontrollers en peripherals (randapparatuur) zal het tweede onderwerp van deze module zijn. Seriële communicatie tussen microcontrollers en randapparatuur (zoals actuatoren, sensoren en kleine communicatienetwerken met behulp van IC’s) zullen worden uitgelegd en toegepast. De student zal het verschil van softwareontwikkeling voor de verschillende type ontwikkelomgevingen gaan ervaren en zal tevens een uitspraak moeten doen welk type ontwikkelplatform en seriële communicatie beter geschikt is voor een bepaalde mechatronische opstelling.

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

•    Je kunt professionele informatie (datasheets) over hardware/randapparatuur analyseren om fundamenteel begrip te verkrijgen over de onderliggende hardware en verbindingen.
•    Je kunt embedded C++ software ontwikkelen met behulp van een embedded OS (zoals Raspbian Linux), GNU utilities zoals GCC met Makefiles en externe 3rd party libraries.
•    Je kunt embedded C++ software ontwerpen en ontwikkelen met behulp van embedded development tools (zoals KEIL-ontwikkelomgeving IDE) om externe randapparatuur aan te sturen via een short-range communicatiebus (zoals I2C, SPI en/of UARTs). 
•    Je kunt embedded C++ software ontwerpen en ontwikkelen met behulp van embedded OS (zoals Raspbian Linux) om externe randapparatuur aan te sturen via een ander short-range communicatiebus (zoals I2C, SPI en/of UARTs). 
•    Je kunt vanuit een eisenpakket en randvoorwaarden een beargumenteerde uitspraak doen wanneer het beter is om gebruik te maken van een embedded OS t.o.v. embedded IDE en andersom door gebruik te maken van de juiste terminologie en benodigde vakjargon.
•    Je kunt vanuit een eisenpakket en randvoorwaarden een beargumenteerde uitspraak doen wanneer het beter is om gebruik te maken van specifieke embedded communicatiebussen/ communicatieprotocollen t.b.v aangereikte mechatronische opstellingen door gebruik te maken van de juiste terminologie en benodigde vakjargon.

Werkvorm