Industriële communicatie protocollen & bussystemen

  • Code

    L.26983

  • Studiebelastingsuren

    84

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    3

Deze module voorziet je van de basiskennis en vaardigheden op het gebied van netwerk topologiën, communicatieprotocollen, OSI & internetmodel (inclusief fysieke en datalink laag), datacommunicatie principes en moderne industriële bussystemen. In deze module zullen onderwerpen zoals TCP/IP- (communicatieprincipe en socket programming), RS-485-, Modbus/TCP-, CAN-, Industrieel Ethernet- en EtherCAT communicatie worden behandeld. Het eerste doel van deze module is om large-range industriële communicatie tussen randapparatuur, actuatoren en sensoren toe te passen op mechatronische systemen. Enerzijds zal softwareontwikkeling via een Rasperry Pi met een embedded Linux operating system worden uitgevoerd en anderzijds op een PLC met CodeSys ontwikkelsoftware voor de Festo MPS LED setup, waarbij moet worden overwogen welk manier van ontwikkeling beter geschikt is voor welke specifieke situaties. De student zal het verschil van softwareontwikkeling voor de verschillende type ontwikkelomgevingen gaan ervaren en zal tevens een uitspraak moeten doen welke type ontwikkelplatform en industriële communicatie beter geschikt is voor een bepaalde mechatronische opstelling.

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

 •    Je kunt professionele informatie (datasheets) over hardware / randapparatuur analyseren om fundamenteel begrip te verkrijgen over de onderliggende hardware, industriële datacommunicatie en bussystemen. 

•    Je kunt embedded C++ software ontwerpen en ontwikkelen met behulp van embedded OS (zoals Raspbian Linux) om externe randapparatuur (sensor en/of actuator) aan te sturen via een industrieel bussysteem zoals EtherCAT, CAN(open), ModBus/TCP, Industrial Ethernet, etc.). 

•    Je kunt PLC software ontwerpen en ontwikkelen met behulp van de Festo MPS LED setup om externe randapparatuur (sensor en/of actuator) aan te sturen via een industrieel bussysteem zoals EtherCAT, CAN(open), ModBus/TCP, Industrial Ethernet, etc.). 

•    Je kunt vanuit een eisenpakket en randvoorwaarden een beargumenteerde uitspraak doen wanneer het beter is om gebruik te maken van een embedded OS t.o.v. op een PLC gebaseerd industrieel systeem en andersom door gebruik te maken van de juiste terminologie en benodigde vakjargon. 

•    Je kunt vanuit een eisenpakket en randvoorwaarden een beargumenteerde uitspraak doen wanneer het beter is om gebruik te maken van specifieke industriële datacommunicatie protocollen en bussystemen t.b.v. aangereikte mechatronische platformen en opstellingen door gebruik te maken van de juiste terminologie en benodigde vakjargon. 

•    Je kunt een advies uitbrengen en demonstreren welk van de twee gegeven industriële hardware opstellingen meer geschikt is om mechatronische systemen aan te sturen andersom door gebruik te maken van de juiste terminologie en benodigde jargon.

Werkvorm