Studie-inhoud
In de tweejarige master Health Care & Social Work word je opgeleid tot een ondernemende professional. Je leert de verbinding te leggen tussen innovatie, beleid en onderzoek. Dit doe je binnen de werkvelden zorg en welzijn. In deze dynamische werkvelden is er steeds meer behoefte aan master opgeleide professionals. Professionals met een brede en onderzoekende blik die buiten de gebaande paden kunnen en durven te denken en handelen.
Studieopbouw
De opleiding wordt als deeltijdopleiding aangeboden, duurt twee jaar en is opgebouwd uit 7 modules. De studiebelasting is ca 20 uur per week inclusief 1 lesdag. Er zijn gemiddeld 2 contactdagen per maand. De opleiding beslaat in totaal 1.680 studiebelastingsuren (SBU).
Studieprogramma
De opleiding wordt verzorgd door de Academie Mens en Maatschappij en de aan deze academie verbonden lectoraten Social Work en Technology, Health & Care leveren inhoudelijke inbreng. Daarnaast wordt samengewerkt met het lectoraat Smart Health van de Academie Gezondheidszorg.
Modulaire opbouw
De beroepspraktijk staat tijdens de opleiding centraal. Je leert jouw eigen ontwikkeling te sturen en er wordt op jouw leervragen ingespeeld (vraaggestuurd).
In deze eerste onderzoeksmodule leer je de basisprincipes en de fasen van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek kennen. Je doet kennis op van kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Ook ga je bestaande onderzoeksliteratuur beoordelen op kwaliteit en relevantie voor de praktijk.
In deze module leer je vanuit een breed perspectief kijken naar vraagstukken en problemen rondom gezondheid en welzijn. Deze vraagstukken gaan in onze complexe samenleving over grenzen van stad of zelfs land heen. Daarom zijn oplossingen nodig die de individuele patiënt of cliënt overstijgen. Tijdens deze module leer je vanuit een breed perspectief kijken. Welke partijen in de wereld van gezondheidszorg en welzijn spelen een (belangrijke) rol in Nederland? Je ontwikkelt in deze module vanuit een positief-kritische houding een onderbouwde visie op je vak en je wordt je bewust van je eigen positie in het krachtenveld.
In deze module bestudeer je hoe toekomstscenario's in de gezondheidszorg en sociaal werk ontwikkeld en geanalyseerd kunnen worden en wordt er gekeken naar de impact van technologische innovaties. De module benadrukt het belang van strategisch denken, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan hoe deze scenario's het huidige beleid en de strategische planning van organisaties kunnen beïnvloeden. Je wordt aangemoedigd om creatief en kritisch na te denken over de manier waarop toekomstige ontwikkelingen jouw huidige praktijk kunnen transformeren en hoe organisaties zich effectief kunnen voorbereiden op een dynamische en voortdurend veranderende wereld.
Gezondheidsbevordering staat hoog op de agenda want: ‘Voorkomen is beter dan genezen.’ Het is voor de hele samenleving goed als mensen een goede fysieke en mentale gezondheid ervaren. Recente zorgen zijn er in het betaalbaar houden van het zorgstelsel.
Naast gezondheidsbevordering valt ook technologie niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bijvoorbeeld e-health, domotica, robotica en andere technologische ondersteuningen spelen binnen de gezondheidszorg en social work een steeds belangrijkere rol. Technologie kan ook meespelen in het betaalbaar houden van de zorg en ondersteuning in het sociaal domein.
In de toekomst is er meer behoefte aan professionals die met een innovatieve mindset en oog voor technologie de gezondheid kunnen bevorderen van mensen. In gezondheidsbevordering wordt er een onderscheid gemaakt tussen fysieke, mentale en sociale gezondheid. Vragen die in deze module worden behandeld zijn: “Op welke wijze kan gezondheidsbevordering en de daarbij behorende gedragsverandering plaatsvinden op individueel en collectief niveau?”, “Wat zijn actuele technologische trends in zorg en welzijn?”, “Welke rol kunnen technologische innovaties spelen voor de hulpvraag van burgers, cliënten en patiënten?”. Je gaat aan de hand van een zelfgekozen casus uit de beroepspraktijk verkennen hoe technologie op innovatieve wijze toegepast kan worden ten behoeve van de gezondheidsbevordering van individuen of groepen.
In deze uitdagende module komt alles samen: theorie, praktijk en beleid. Je hebt niet alleen je kennis uit het eerste jaar nodig, maar zéker ook je praktijkkennis en ervaring. Welk actueel en relevant vraagstuk uit jouw (beroeps)praktijk vraagt om nader onderzoek? In werkgroepen werk je aan de opzet van een gedegen onderzoeksplan en leg je de basis voor de uitvoer van je onderzoek.
De meesterproef is het slotstuk van de opleiding. Hierin laat je zien dat je op een systematische manier praktijkgericht onderzoek kunt uitvoeren en dat je de resultaten van dit onderzoek kunt vertalen naar bruikbare toepassingen voor de praktijk.
Aanbod 2023-2024*:
Implementatie van Technologie in Zorg en Welzijn
Binnen deze module ga je je meer verdiepen in de adoptie en acceptatie van technologie in de domeinen gezondheid en welzijn. Je krijgt inzicht in de rol die technologie in onze huidige samenleving speelt. Ook ga je aan de slag met een actueel verandervraagstuk uit de praktijk en leer je hoe je een innovatie-verandertraject opzet. Met dit traject zorg je voor de toepassing van technologie in jouw organisatie.
Arbeidsparticipatie, gezondheid en welzijn
Werken, mits onder goede omstandigheden, draagt bij aan gezondheid en welzijn. Of het nu gaat om jezelf, je collega’s of de cliënten waarvoor je verantwoordelijk bent. In deze keuzemodule krijg je kennis over het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van al deze spelers. Deze kennis doe je onder andere op via een samenhangend overzicht van thema’s, modellen en instrumenten. Zo kun jij als professional uiteindelijk bijdragen aan duurzame arbeidsparticipatie binnen jouw organisatie.
Ondernemendheid in zorg en welzijn
In de keuzemodule ‘Ondernemendheid’ onderzoek je de innovatiekracht van je eigen organisatie en doe je suggesties ter verbetering daarvan. Je staat vooral stil bij de zichtbare en onzichtbare patronen, waardoor ingesleten manieren van denken en werken in stand blijven. Wat is er nodig om deze patronen te doorbreken om zo een meer op verandering gerichte organisatiecultuur te creëren? Je schrijft hier een opiniërend stuk over.
* Om een keuzemodule door te laten gaan, is een minimum aantal studenten nodig.
Het is mogelijk om een aantal modules van de master als cursist te volgen. Mocht je na het volgen van een losse module de smaak te pakken hebben en de volledige master willen volgen, dan krijg je vrijstelling voor de gevolgde module. Informatie over deze modules vind je hier:
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsDe posters van de meesterproeven
Studieadvies op maat
Ben je benieuwd of de master Health Care & Social Work bij je past? Dan kun je een studieadvies op maat aanvragen. Tijdens dit gesprek kijken we samen of er een juiste match is tussen jou en de opleiding en hoe we je zo goed mogelijk van start kunnen laten gaan.
Diploma: Master of Arts
Na afstuderen ben je in het bezit van de titel Master of Arts en kun je binnen de domeinen zorg en welzijn aan de slag als leidinggevende, manager, beleidsmedewerker, onderzoeker, innovator of kwaliteitscoördinator.
Voor werkgevers
Waarom investeren in een masteropgeleide Health Care & Social Work professional?
Wil je als organisatie meer grip krijgen op de dynamiek en complexiteit van vraagstukken die zich op het snijvlak van gezondheidszorg en welzijn manifesteren? Wil je meer kennis en vaardigheden in huis hebben om de nieuwste ontwikkelingen te volgen, maar ook om als organisatie zelf bij te dragen aan kennisontwikkeling, innovatie en professionalisering?
De tweejarige masteropleiding Health Care & Social Work is gericht op het begrijpen en het beïnvloeden van de continu veranderende behoeften in de werkvelden van gezondheidszorg en welzijn. Het is een unieke kans voor de ondernemende professional om de verbinding te leggen tussen innovatie, beleid en onderzoek. De masteropleiding stelt de professional in staat om over de grenzen van het eigen vakgebied te denken en handelen. De professional leert complexe problemen te analyseren, vraagstukken te identificeren, onderzoek te doen en bij te dragen aan innovatie en professionalisering van de zorg en welzijnssector. Expliciete aandacht wordt besteed aan de meerwaarde van technologische ontwikkelingen om de zorg en hulpverlening te verbeteren, efficiëntie te vergroten en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
Door te investeren in een masteropgeleide Health Care & Social Work professional ben je als organisatie goed voorbereid om de uitdagingen van de dynamische werkvelden aan te gaan.
Je hebt een professional in huis die over de kennis, vaardigheden en mindset beschikt om:
- Innovatie te stimuleren
- Beleid te ontwikkelen
- Met een kritisch oog vraagstukken te onderzoeken
- Een impuls te geven aan praktijkverbetering en organisatieontwikkeling
Het niveau van een hbo-master is gelijk aan een universitaire wo-master. Het belangrijkste verschil tussen een hbo- en een wo-master is de invulling: een hbo-master is praktijkgericht, waar een wo-master vooral theoretisch gericht is. Bij een hbo-master ben je bezig met zowel het uitdenken van nieuwe mogelijkheden, als het toepasbaar maken. Bij een wo-master ligt de nadruk op wetenschappelijk onderzoek, waarbij je kritisch bent op kennis die je analyseert en evalueert. Hbo versus wo betekent dus praktisch versus theoretisch. ‘Hoe werkt iets?’ versus ‘Waarom werkt het zo?’. De master Health Care & Social Work sluit aan bij de praktijkgerichte zorg- en welzijnsprofessional.