• Code

    T.51636

  • Aantal ECTS credits

    5

De SW-professional speelt een rol binnen de praktijk van de jeugdhulpverlening/jeugdbescherming en voor de veiligheid van het kind, richt zijn handelen op het bevorderen van de veiligheid van het kind, blijft tegelijk in de rol van de begeleider en ondersteuner en zet kinderen en ouders in hun kracht.

Toetsvorm Portfolio (PF)

Toetscriteria

  1. Je analyseert de situatie van een kind en het cliëntensysteem en maakt een inschatting van de veiligheidsrisico’s op korte en lange termijn. Je past daarbij je kennis en methoden in de context van jeugdbescherming/ jeugdhulpverlening toe.
  2. Je handelt vanuit ethisch en juridisch perspectief en maakt onderbouwde keuzes om de veiligheid van de cliënt te waarborgen.
  3. Je maakt mogelijkheden inzichtelijk om de veiligheid van het kind en zijn systeem te kunnen waarborgen, volgens de richtlijnen van de jeugdzorg.
  4. In gesprekken met de cliënt positioneer je jezelf vanuit je rol als hulpverlener, ondersteun je de cliënt, faciliteer en motiveer je de cliënt, met als doel stagnatie te overwinnen. Dit doe je met behulp van verschillende gesprekstechnieken en -methodieken.
  5. Je ontwerpt een plan voor het (toekomstige) samenwerken met andere professionals en disciplines en je brengt in kaart welke acties nodig zijn ter ondersteuning van veranderprocessen, voor een cliënt (kind) en de betrokken systemen.