Ik wil mij inschrijven

Nadat je een voltijdopleiding hebt gevonden, wil je je natuurlijk aanmelden. Na 1 mei adviseren we om dit zo snel mogelijk te doen om in september goed te kunnen starten. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Alles wat je moet weten over aanmelden en inschrijven, vind je in dit stappenplan!

iStock 821889372_LOWRES

Inschrijven voor een studie in deeltijd?

De informatie op deze pagina geldt voor voltijdopleidingen. Kies jij liever voor in studeren in deeltijd? Ontdek alle mogelijkheden bij Saxion en zet de volgende stap!
Meer informatie

1. Vraag op tijd je DigiD aan

Voor het aanmelden heb je je DigiD nodig. Heb je deze nog niet? Vraag hem dan aan. 

Let op: het duurt maximaal vijf werkdagen voordat je je DigiD ontvangen hebt. Wees daarom op tijd! 

Naar DigiD
glenn-carstens-peters-npxXWgQ33ZQ-unsplash.jpg

2. Check de toelatingseisen

Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Check daarom altijd of je voldoet aan de aanvullende toelatingseisen bij de opleiding van jouw keuze. 

Check de toelatingseisen
Saxion_72731.jpg

3. Meld je (het liefst) voor 1 mei aan via Studielink

Weet je zeker dat dit dé opleiding voor jou is? Super! Meld je dan het liefst voor 1 mei aan via Studielink. Is die datum verstreken, doe het dan zo snel mogelijk. Dit kan tot 15 augustus. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Inschrijven
Saxion_76130.jpg

4. Meet & Greet

Na aanmelding is het tijd om vast kennis te maken met toekomstige medestudenten, het onderwijsprogramma, huidige studenten en docenten. Zo krijg je een goed beeld van jouw opleiding. Lees hier meer over Meet & Greet!

Naar Meet & Greet
Zes studenten kijken richting camera

5. Voltooi je inschrijving

Heb je al zin om te starten met je opleiding? Top! Denk alleen hier nog even aan: om in september met je opleiding te kunnen starten, is het noodzakelijk dat je uiterlijk 31 augustus je inschrijving hebt voltooid. Hoe je dat doet? Dat vind je hier! 

Aangemeld, en nu?
meisje met boeken loopt in de gang
100dagenprogramma.jpg

Begin je studie goed met het 100 dagen programma!

Opleiding gekozen? Meld je aan voor het 100 dagen programma! Hier maak je kennis met het hbo met behulp van je persoonlijke student coach. Zo raak je nu alvast wegwijs bij Saxion en kom je in contact met andere (nieuwe) studenten. Ook ontvang je handige informatie en heb je begeleiding tijdens de eerste maanden van je opleiding. Een goede start dus!
100 dagen programma

Veelgestelde vragen over inschrijven

Ja, je kunt je voor maximaal vier opleidingen aanmelden. Wanneer je nog twijfelt tussen opleidingen kun je na je aanmelding nog rustig beslissen welke opleiding het gaat worden. Ook is het slim om dit te doen als je eerste keus een opleiding met numerus fixus is. Mocht je niet worden geplaatst, dan heb je een plan B.

Landelijk is afgesproken dat het hoger onderwijs 1 mei hanteert als inschrijfdatum. Dit is onder andere zodat jij op tijd jouw inschrijving voltooid hebt om te kunnen starten in september. Het is ook bedoeld om je de tijd te geven om een Studiekeuzecheck te doen. Bij Saxion heet dat ‘Meet & Greet’. Vroeger was een Studiekeuzecheck een verplicht onderdeel van je toelating. Nu is Meet & Greet dé manier om voor de zomervakantie kennis te maken met je nieuwe opleiding en voor jezelf te bepalen of je de goede studiekeuze hebt gemaakt. Meet & Greet is geen verplicht onderdeel, maar we raden deelname sterk aan.

Na 1 mei is het bij Saxion mogelijk om je tot 15 augustus aan te melden voor een voltijdopleiding. Op uiterlijk 31 augustus moet jouw volledige inschrijving namelijk voltooid zijn. Een aanmelding na 1 mei heeft als nadeel bijvoorbeeld dat we niet kunnen garanderen dat jij mee kan doen met de Meet & Greet. 

Ja, dat kan. Kom je voor het eerst studeren bij Saxion en heb je je al ingeschreven voor een opleiding? Wil je nu toch een andere opleiding volgen? Dat pak je zo aan: ga naar www.studielink.nl en trek je huidige aanmelding in. Daarna doe je een nieuw inschrijfverzoek voor de studie die je wel wilt gaan volgen. Indien er voor de opleiding een loting geldt, dan kan je je daarvoor niet meer inschrijven.

Volg je al een studie binnen Saxion, maar wil je per 1 september een andere opleiding gaan volgen? Dan handel je als volgt: geef via www.studielink.nl aan dat je je niet wilt herinschrijven. Let op: dit kan pas als de herinschrijving weer open staat (ongeveer begin juni). Daarna kun je een nieuw inschrijfverzoek doen via www.studielink.nl voor de studie die je wel wilt gaan volgen.

Beiden kan tot 31 augustus. Wil je tussentijds switchen van opleiding, dan heb je toestemming nodig van de directeur van jouw academie.

Jij meldt jezelf aan via Studielink voor een of meer opleidingen. Daarmee geef je aan dat je van plan bent om je voor (een van) die opleiding(en) in te schrijven. Daarna doe je nog een laatste check bij Saxion: past de opleiding echt bij jou? Als je de knoop hebt doorgehakt en aan alle voorwaarden voldoet, schrijven wij jou definitief in voor die opleiding. Die inschrijving moet uiterlijk op 31 augustus voltooid zijn. Wacht dus niet te lang!  

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.