Workshop Cognitief werken

  • Code

    L.21796

  • Studiebelastingsuren

    60

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    1, 2, 4

Problemen en lastige situaties horen bij het leven. Iedereen ervaart wel eens problemen met vrienden, familie, relaties, school, collega’s etc. Gelukkig kunnen we met de meeste problemen omgaan en vinden we snel een goede oplossing.

Sommige problemen zijn lastiger op te lossen, lijkt het. Ze worden je de baas en je lijkt er niet meer uit te komen. Dit zijn meestal problemen die vaker voorkomen, er al een tijdje zijn en die invloed lijken te hebben op alles dat je doet. Zoals iemand die steeds maar weer blokkeert tijdens het geven van een presentatie. Je weet dat je goed bent voorbereid, je hebt alles op papier gezet wat je wilt vertellen. Echter als je voor de groep staat lijk je direct alles te vergeten. Je bent bang dat anderen je dom vinden.
Wat zullen ze wel niet van je denken als je niet meer weet wat je wil vertellen?

Door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT) kun je echter ontdekken dat je met problemen op een goede manier kunt omgaan. Deze therapie gaat er van uit dat wat je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je doet. Problemen die je niet lijkt te kunnen oplossen worden ineens behapbaar doordat je leert dat het je gedachten zijn die het probleem onoplosbaar doen lijken.

Aanwezigheid is verplicht: Bewijs van deelname is een voorwaardelijk eis voor het Portfolio.

Competenties

  • Kernkwalificatie 1: Samen met de cliënt/burger de hulpvraag vaststellen (SW)
  • Kernkwalificatie 2: Het hulp- en dienstverleningsplan opstellen met de cliënt/burger (SW)
  • Kernkwalificatie 3: Samen met de cliënt/burger het hulp- en dienstverleningsplan uitvoeren (SW)
  • Kernkwalificatie 4: Vastleggen
  • verantwoorden en evalueren van de hulp- en dienstverlening (SW)

Leerdoelen

In deze workshop ga je de theoretische achtergrond van CGT lezen. Verder zal inzicht gegeven worden over hoe deze methode in de praktijk wordt toegepast, in al haar verschijningsvormen. Daarnaast zullen praktische handreikingen worden gedaan en oefeningen toegevoegd zijn om het cognitief gedragsmatig werken meer eigen te maken.

Met deze workshop leer je de basisbeginselen van cognitief gedragsmatig werken.
De workshop is opgebouwd uit verschillende onderdelen die je op volgorde doorloopt. Je neemt theorie door over de achtergronden, toepassingsmogelijkheden en werkwijze. Daarbij maak je tests, zie je video-materiaal en maak je opdrachten.

Werkvorm