Evidence Based Practice 1

  • Code

    L.18502

  • Studiebelastingsuren

    224

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    1, 2, 3

Inleiding Evidence Based Practice

Deze module vormt de inleiding binnen de leerlijn onderzoek. Het doel van de leerlijn  is het verwerven van competenties om als beginnend onderzoeker, met adequate kennis en vaardigheden maar vooral ook met een positieve onderzoekshouding, aan de slag te gaan. In de module Evidence Based Practice 1 komen algemene aspecten van onderzoek,  specifieke aspecten van kwantitatief en kwalitatief onderzoek en de daarbij behorende technieken aan de orde. Het onderdeel zoeken van Evidence Based literatuur krijgt een plaats binnen het programma. Vervolgens komt een inleiding in epidemiologie (gezondheidszorgonderzoek) statistiek en SPSS aan de orde. Ethische aspecten ten aanzien van onderzoek maken ook deel uit van de module.

Studiematerialen:

Module Inleiding in Evidence Based Practice

Bouter, L.M., Dongen, van M.C.I.M., Zielhuis, G.A. & Zeegers, M.P.A. (2016). Leerboek epidemiologie. Bohn Stafleu & Van Loghum. ISBN 9789036805612, 7e druk

Scholten, R.J.P.M., Offringa, M., Assendelft, W.J.J. (2013). Inleiding in evidence-based medicine: Klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. Bohn Stafleu & Van Loghum ISBN 9789031399031, 4e druk.

Polit, D.F., Beck, C.T. (2017). Essentials of nursing research. Methods, appraisal and utilization. NBN International. ISBN 9781496358356 . 9e druk.

Statistisch softwarepakket SPSS 22.0 (via account Saxion: www.surfspot.nl of www.notebook.saxion.nl).

Twisk, J. W.R. (2016). Inleiding in de toegepaste biostatistiek. Reed Business, Maarssen.

ISBN 978-90-368-1533-8.

De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs. Dit boek en de aanvullende website geven antwoord op alle vragen rond het gebruik van APA. Ze zijn  samengesteld in samenwerking met SURF en met toestemming van de American Psychological Association (APA).

Het APA-boek is vanaf 15 mei gratis te downloaden via www.auteursrechten.nl . De papieren versie in een ringband is te bestellen via Studystore (Nederland) en Studieshop (België).

Aanbevolen (niet verplicht)

Academisch Schrijven:

Ackermann, M., Ossewijer, E., Schmidt, H. Molen van der, H. (2012). Zelf leren schrijven. Boom Juridische uitgevers, Den Haag. ISBN 9789090593118731, 3e druk.

Competenties

  • AGZ.ANP.C1: Klinisch handelen
  • AGZ.ANP.C6: Kennis en wetenschap

Leerdoelen

Inleiding Evidence Based Practice

De student

  • Is in staat om het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de professionalisering van de verpleegkundig specialist en”

The State of the Art” ten aanzien van verpleegkundig onderzoek te beschrijven

  • Is in staat om de meest belangrijke en gangbare onderzoeksbenaderingen en onderzoeksaanpakken te beschrijven en te herkennen. Het gaat hierbij om kwantitatieve  en kwalitatieve onderzoeksopvattingen en diverse onderzoeksmethodes
  • Is in staat om de fasering van (toegepast)onderzoek te herkennen en te benoemen. Hierbij gaat het om verheldering en afbakening van het probleem, operationalisering en passende onderzoeksmethodiek, analyse, resultaten en kritische reflectie op product en proces
  • Is zich ervan bewust dat opvattingen over onderzoek beïnvloed worden door maatschappelijke en filosofische stromingen
  • Kent de regels van ethiek binnen onderzoek en de verschillende medisch ethische commissies.
  • Kan informatievaardigheden inzetten om zelfstandig kennis te verwerven omtrent evidence in het dagelijks handelen en dit zelfstandig toe te passen (patiëntoverstijgend en gericht op meso-nivo) in de praktijk.
  • Kan zelfstandig actuele literatuur verkrijgen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en op relevantie beoordelen
  • Kan een literatuurstudie verrichten binnen zijn/haar eigen deelspecialisme op basis van een onderzoeksvraag (opgesteld volgens bijvoorbeeld de PICO) en kan literatuur kritisch beoordelen op methodologische kwaliteit.

Werkvorm