Klinisch Expert Farmacotherapie

  • Code

    L.22672

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    3

Farmacotherapie

De zelfstandigheid van de verpleegkundig specialist inzake medicatie voorschrijven is sinds 21 december 2011 in de wet verankerd voor een periode van vijf jaar. Voorschrijven is een vaardigheid die kennis en inzicht veronderstelt van anatomie, fysiologie, (psycho)pathologie en behandeling van de klacht. En meer specifiek in relatie tot farmacotherapie de kennis van farmacologie, farmacokinetiek en farmacodynamiek. Om te kunnen voorschrijven moet je als verpleegkundig specialist kritisch kunnen oordelen en besluiten durven nemen. Een training in deze rol is erg belangrijk. In deze module krijgt het klinisch redeneren in relatie tot farmacotherapie aandacht. Als het gaat om voorschrijven is de patiënt-/cliëntveiligheid een belangrijk aandachtspunt waar structureel aandacht voor moet zijn als het gaat om het voorschrijven. 

Description

Pharmacotherapy

The independence of the nurse-specialist with regard to prescribing medication was established in the law since 21 December 2011 for a period of five years. Prescribing is a skill that requires knowledge and insight of anatomy, physiology, (psycho)pathology and the treatment of a complaint. And more specifically in relation to pharmacotherapy, pharmacokinetics and pharmacodynamics. To be able to prescribe medication, you need to be able to critically evaluate and dare to take decisions as a nurse-specialist. Training in this role is very important. In this module, attention will be paid to clinical reasoning in relation to pharmacotherapy. With regard to prescribing, the safety of the patient/client is an important point of attention that deserves structural attention. 

Indien er van onderstaande boeken nieuwere versies/drukken zijn, dan staat het je vrij deze aan te schaffen. Dit is echter niet verplicht.

Vries P.G.M. de, Henning R.H. en Bortel L. van (2017). Farmacotherapie op maat.  Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 9789036819985

Lullmann, H, Mohr K & Hein, L. (jaartal 2001). Sesam Atlas van de farmacologie . ISBN/EAN 9789055744725, Druk 6 Vaardigheden in de Geneeskunde; online-abonnement via de shop van www.mediview.org, Prijs: 160 Euro voor 5 jaar

Aanbevolen (niet verplicht):

Snijders R en Smit V (2017). Compendium Geneeskunde. De essentie van zes jaar geneeskunde. ISBN totaalpakket: 978-90-825709-5-3 (N.B. er zijn ook afzonderlijke delen en pockets verkrijgbaar).

Competenties

  • AGZ.ANP.C1: Klinisch handelen
  • AGZ.ANP.C2: Communicatie
  • AGZ.ANP.C3: Samenwerking
  • AGZ.ANP.C5: Maatschappelijk handelen
  • AGZ.ANP.C6: Kennis en wetenschap
  • AGZ.ANP.C7: Professionaliteit

Leerdoelen

De student

  1. Gebruikt kennis of informatie uit nieuwe of interdisciplinaire vakgebieden bij de beoordeling van de gezondheidssituatie van de patiënt in geval van beperkte of onvolledige informatie.
  2. Kan door kritische reflectie het eigen handelen beoordelen en zo nodig bijstellen.
  3. Is op de hoogte van de farmaceutische, - farmacokinetische - en farmacodynamische interacties van medicamenten binnen het eigen deskundigheidsprofiel.
  4. Inzicht in de toepassing van de gangbare toedieningsvormen van de medicamenten die in het deskundigheidsprofiel zijn opgenomen.
  5. Kan bij de keuze van de betrouwbaarheid van de geneesmiddelen de juiste informatiebronnen raadplegen.
  6. Is op de hoogte van stolling en de mogelijke relatie met geneesmiddelen.
  7. Is op de hoogte van de invloed  van geneesmiddelen op de nierfunctie.
  8. Kan benoemen wat onder polyfarmacie wordt verstaan en is bekend met de STRIP-methode.
  9. Kan een persoonlijk formularium samenstellen voor de medicamenten bij ziektebeelden die voorkomen in het gekozen deskundigheidsprofiel.

Werkvorm