• Code

    T.50685

  • Aantal ECTS credits

    5

De TBK-professional is in staat om een ontwerpproces systematisch te doorlopen vanaf de innovatievraag tot en met het ontwikkelen en testen van een effectieve oplossing. Aan het eind van deze module kan de student een technische innovatie ontwerpen met betrekking tot een product of dienst.

Toetsvorm Portfolio (PF)

Toetscriteria

  1. Je analyseert gedetailleerd het probleem en de context waarin het zich voordoet door middel van verschillende onderzoeken en tools (zoals 5W2H, technologieverkenning, doelgroeponderzoek, functieanalyse) en stelt een probleemstelling, functieboom en een Programma van Eisen (PvE) op.
  2. Je ontwikkelt integrale ideeën voor het totale ontwerp door middel van creatieve sessies, waarbij je oplossingen voor deelfuncties vastlegt in een morfologische kaart. Door ideeën te combineren tot oplossingscombinaties genereer je een aantal concepten.
  3. Je evalueert de concepten op basis van de voorlopige ontwerpcriteria en creëert het concept dat het beste aansluit op de criteria. Je legt dit concept als ontwerp vast en stelt de definitieve ontwerpcriteria op.
  4. Je werkt het gekozen ontwerp uit tot een definitief ontwerp dat je vastlegt in een ontwerpdossier. Je evalueert of het definitieve ontwerp werkt zoals beoogd door middel van prototyping op basis van een vooraf opgesteld testplan en verbetert en test het prototype totdat het ontwerp voldoet. 
  5. Je verwerkt de laatste wijzigingen aan de hand van de resultaten van de test en noteert verbetervoorstellen. Je maakt het ontwerpdossier