B14C2 Dynamiek van besturen

  • Code

    L.23434

  • Studiebelastingsuren

    84

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    4

Deze module, Dynamiek van besturen, behandelt het dynamische speelveld van het openbaar bestuur. In de module zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan de zgn. horizontale verschuiving: bij de aanpak van maatschappelijke problemen ontstaat een steeds grotere rol voor het maatschappelijk middenveld, bedrijven en de burger.

Bij het behartigen van publieke belangen worden in toenemende mate burgers betrokken. Er is sprake van vermaatschappelijking, doe-democratie en van een informatiesamenleving; dit biedt kansen voor coproductie in de zin dat nieuwe governance-arrangementen ontstaan. 

Het verklaren waarom de overheid gaat samenwerken vanuit een historisch perspectief is tevens een belangrijk aspect.

Als toekomstig urban professional moet je in deze nieuwe governance-arrangementen leren samenwerken, faciliteren en adviseren met burgers, private partijen en maatschappelijk middenveld.

Inhoudelijk zal een basis worden meegeven over ordeningsvormen vanuit de beleidskunde en het openbaar bestuur. Natuurlijk zal de te behandelen casuïstiek zijn gebaseerd op vraagstukken die relevant zijn voor de opleidingsroutes Klimaat en Management en Bestuurskunde.

Competenties

  • BRR - dummy

Leerdoelen

  1. De student kan analyseren welke gevolgen de horizontale verschuiving heeft voor de overheid en voor de burgers;
  2. De student heeft inzicht in het krachtenveld rondom politieke besluitvorming over beleid;
  3. De student kan de volgende concepten en begrippen betrekken op maatschappelijk relevante vraagstukken: overheid, markt, netwerken, (multi-level) governance, publieke/private en quasi-publieke goederen; (hybride) sturingsvormen, beleidsparticipatievormen
  4. De student kan vanuit historisch perspectief verklaren welke ontwikkelingen de markt, overheid en samenleving hebben doorgemaakt;
  5. De student kan onderscheid maken en verwevenheid inzien tussen de politieke en bestuurlijke werkelijkheid

Werkvorm