B13I1 Ruimte voor initiatief

  • Code

    L.20827

  • Studiebelastingsuren

    84

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    3

Deze integrale opdracht heet Ruimte voor Initiatief. Dat betekent dat we je stimuleren om middels jullie zelf bedacht interventie maatschappelijke, bestuurlijke en/of ruimtelijke veranderingen in gang te zetten. Daarmee spreken we je aan op een ondernemende houding. Bij deze integrale opdracht staan de begrippen ‘initiatief’, ‘ruimte maken’ (maar zeker niet alleen fysiek), ‘gastvrijheid’ en ‘concretiseren’ centraal. De opdracht sluit daarmee ook aan bij ontwikkelingen in het werkveld zoals de nieuwe Omgevingswet of het principe van Right to Challenge. We gaan voor deze opdracht naar een stad met een lange historische geschiedenis, namelijk Deventer. De opgave voor deze integrale opdracht is het ontwerpen van een concrete interventie in het centrum van de stad die bijdraagt aan de gastvrijheid van de stad. Deze interventie kan sociaal/maatschappelijk, economisch of meer fysiek van karakter zijn (of een combinatie). Het gaat er in dit kwartiel om dat jullie op basis van een analyse een concept ontwikkelen. Deze vertalen jullie in een concrete interventie voor een specifieke locatie in de binnenstad. Jullie interventie moet waardecreatie tot gevolg hebben en bijdragen aan gastvrijheid. Jullie gaan niet alleen bepalen wat jullie gaan aanpakken, maar ook voor wie. Is jullie interventie gericht op ondernemers, inwoners, toeristen of nog een andere groep, of juist een mix daarvan? Jullie beginnen de IO met het analyseren van algemene uitgangspunten en maatschappelijke doelstellingen uit beleidsdocumenten, uiteraard zijn deze gerelateerd aan de opgave om een bijdrage te leveren aan een gastvrijere stad. Op basis van die analyse stellen jullie een visie op. Die visie werken jullie uit in een zogenaamd concept. Vanuit dat concept ontwerpen jullie een interventie voor een van de aangewezen locaties. Je ontworpen interventie moet een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van locatie. Daarbij besteden jullie ook aandacht aan de uitstraling en de binding met de binnenstad. Je voegt als het ware waarde toe (waardecreatie). Naast de interventie die jullie voorstellen vragen we jullie ook een verantwoording af te leggen van de keuzes die je maakt. Dat doen we aan de hand van een de zogenaamde waardendriehoek. Dat is te beschouwen als een ex ante evaluatie. We laten jullie bewust pas na week 3 definitief kiezen voor één van de locaties!

Competenties

  • BRR - dummy

Leerdoelen

Leerdoel: de feiten op een rij en interpreteren Je kunt vanuit een plek of situatie op fysiek, economisch en/of maatschappelijk gebied analyseren en interpreteren. Je kunt die analyse vertalen naar een opgave voor deze plek of situatie.
Leerdoel: Van visie naar een concept Je kunt aan de hand van eigen afwegingen, conclusies en visie tot een concept voor een ontwerp, ingreep of maatregel komen.
Leerdoel: concretiseren Je kunt vanuit de analyse en het (geformuleerde) concept komen tot een concreet voorstel/ontwerp voor een interventie of ingreep. Je hanteert hierbij een cyclisch ontwerpproces.
Leerdoel: gevolgen inschatten; verantwoording afleggen Je kunt op een integrale wijze inzicht verschaffen in de implicaties van je voorstel op fysiek, economisch en maatschappelijk gebied.

Werkvorm