Circulaire Economie

  • Aantal ECTS credits

    30

  • Taal

    Nederlands

  • Plaats

    Deventer, Enschede

  • Kwartiel

    1, 3

  • Vorm

    Voltijd

Soort minor A. Een Saxion minor toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding.
Thema Economie, Management en Organisatie
In deze minor maak je kennis met de Circulaire Economie. Je gaat aan de slag met meervoudige waardecreatie, het sluiten van materiële kringlopen en nieuwe verdienmodellen om duurzame ontwikkelingen te ondersteunen.

De belangstelling voor de Circulaire Economie groeit snel in het bedrijfsleven en bij de overheid. Iedereen begrijpt dat we samen zullen moeten werken aan meer duurzame oplossingen op het gebied van materiaal- en energiegebruik. Maar hoe werkt een Circulaire Economie en welke principes passen daarbij? Hoe richten we onze verdienmodellen in? Hoe voorkomen we dat materialen hun waarde verliezen en weggegooid worden?
 

Vaak zijn er vele technische oplossingen beschikbaar om meer duurzaam te ondernemen. In deze minor concentreren we ons op het daadwerkelijk organiseren en implementeren van die technische oplossingen, en het organiseren van de waardecreatie die hierbij hoort. Samen met opdrachtgevers uit de praktijk ga jij hen helpen met het ontwikkelen van een Circulair businessmodel, waarbij je de geleerde theorie direct in de praktijk kunt brengen. Dat vraagt om creativiteit, affiniteit met duurzaamheid, ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Ga samen met ons de uitdaging aan.
 

Nieuwsgierig geworden naar de Circulaire Economie? Vind jij ook dat we niet alleen moeten praten over duurzaamheid en een Circulaire Economie, maar het gewoon moeten gaan doen? Meld je dan aan voor deze minor en verzeker dat jij alvast klaar bent voor een duurzame toekomst.

  1. Een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkelingen. De belangstelling voor de circulaire economie groeit snel in het bedrijfsleven en bij de overheid. Berichten over klimaatverandering en oproepen voor duurzame ontwikkelingen zijn bijna dagelijks in het nieuws. Iedereen begrijpt dat we samen zullen moeten werken aan meer duurzame oplossingen op het gebied van materiaal- en energiegebruik. Maar hoe werkt een circulaire economie en welke principes passen daarbij? Hoe richten we onze verdienmodellen in? Hoe voorkomen we dat materialen hun waarde verliezen en weggegooid worden? Wat kun je zelf doen? Door deel te nemen aan de minor circulaire economie kun je samen met ondernemers antwoorden op deze vraagstukken zoeken en lever je samen een bijdrage aan duurzame ontwikkelingen binnen deze bedrijven en onze samenleving. 

    2. Een minor Circulaire economie is goed voor jou persoonlijke ontwikkeling

    Door samen te werken aan een echt vraagstuk uit de praktijk, in een interdisciplinair team, leer je niet alleen de theorie maar ook de praktijk goed kennen. Ontdek de uitdagingen die echte ondernemers tegenkomen en help hen deze te bedwingen. Kom met creatieve oplossingen en treedt uit je comfort zone. Samen met andere studenten leer je om initiatief te nemen en gedegen en goed doordachte oplossingen te ontwikkelen. 

    3  Versterking van je CV en het opbouwen van een netwerk

    Na jouw studie ga je waarschijnlijk solliciteren voor een baan. Op jouw CV staat het natuurlijk fantastisch dat jij je al verdiept hebt in duurzaamheid en de circulaire economie. Veel bedrijven zien zich geconfronteerd met de beweging naar een circulaire economie en duurzaamheid, en alle nieuwe kennis die zij nodig hebben om hiermee om te gaan, dat als jij deze kennis al meebrengt je een streep voor hebt op andere sollicitanten. Daarnaast leer je andere studenten en bedrijven kennen en bouw je zo alvast aan jouw regionale netwerk. 

    4. Klaar voor de toekomst

    Nederland moet in 2050 nagenoeg volledig circulair zijn geworden en ook binnen Europa wordt er stevig gewerkt aan het implementeren en opschalen van circulaire initiatieven. We kunnen niet anders. De toekomst is circulair en door deze minor te volgen zorg je dat jij alvast klaar bent voor jouw toekomst.

De minor Circulaire Economie omvat 30 ECTS. De minor bestaat uit 4 grote onderdelen (1&2 in het eerste kwartiel, 3&4 in het tweede kwartiel):

1. Inleiding: Wat is de Circulaire Economie en waarom doet dat ertoe? Welke Circulaire droom en waardepropositie past hierbij?

2. Business modellen voor de Circulaire Economie, materialen, kringlopen en partijen, Circulaire principes en kernactiviteiten: de 10 Re’s

3. Resultaten, impact, indicatoren, waardecreatie en verdienmodellen

4. Organisatie, randvoorwaarden, implementatie van jullie advies.

Deze vier onderdelen worden gedurende de minor toegepast op een adviesopdracht bij een bedrijf met een concreet vraagstuk waarbij een concreet eindproduKt wordt opgeleverd door de studenten aan de opdrachtgever.

Er zijn wekelijks drie lesdagen. De lesweken zijn globaal opgebouwd met 10 uur les, 10 uur zelfstudie en 20 uur voor de praktijkopdracht. De overige 2 dagen werk je samen met je groepsgenoten de praktijkopdracht op locatie en fysiek bij het bedrijf verder uit.  De minor wordt afgesloten door middel van een feestelijke markt waar alle resultaten (eindproduKt incl. een videopitch en poster) door de studenten worden gepresenteerd aan de opdrachtgevers.

Tijdens deze minor leer je niet enkel theorie uit een boek maar ga je vooral ervaren hoe je deze in de praktijk kunt brengen, bij een echt bedrijf, met alles wat daarbij komt kijken. Je ervaart dat het vinden van goede oplossingen voor een praktijksituatie waarin echte kaders zoals financiering en wetgeving gelden een beroep doen op jouw creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook krijg je alvast een doorkijkje naar wat de Circulaire Economie voor Nederland kan betekenen en hoe toonaangevende voorlopers hier nu al hard mee aan de slag zijn. Het is vooral een grote ontdekkingstocht naar wat jij en jouw vakgebied kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

De minor is toegankelijk voor alle studenten. Door de opbouw van het materiaal en de beschikbare toegankelijke literatuur (o.a. het boek Duurzaam Organiseren van Prof. Dr. Jan Jonker en dr. Niels Faber, 2020) is er geen specifieke voorkennis vereist om deze minor te kunnen volgen. We hebben per locatie (Enschede en Deventer) maximaal 30 plaatsen. Bij grote interesse kan een intakegesprek deel uitmaken van de selectieprocedure.

De toetsing voor deze minor is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Schriftelijke, individuele, toets over de basisprincipes van de circulaire economie en circulaire businessmodellen op basis van open vragen. Omvang kennistoets: 5EC.
  • Een schriftelijk adviesrapport voor jouw opdrachtgever. Deze opdracht werk je in duo’s uit. De inhoudelijke beoordeling zal door de begeleidend docent plaatsvinden op basis van een van tevoren opgestelde en inzichtelijke rubrics. Ook maak je samen een poster om zo in één oogopslag duidelijk te maken wat het door jullie gevonden advies inhoudt. Omvang adviesopdracht, rapport en poster: 20EC.
  • Je presenteert jouw adviesrapport mondeling aan de opdrachtgever. Je neemt ter voorbereiding een korte videopitch op en levert deze in. Daarnaast schrijf je een persoonlijke reflectie in de vorm van een kort essay. Omvang pitch en essay gecombineerd: 5EC.

Aanwezigheid bij de lessen is verplicht. Het missen van meer dan één les zonder geldige reden leidt tot een aanvullende opdracht.

Leereenheden

Verplichte vakken