Saxion ontvangt 1 miljoen subsidie voor de ontwikkeling van drone met robotarm

Met een toekenning van €1 miljoen onderzoekssubsidie vanuit de regeling RAAK-PRO en het bedrijfsleven kan Saxion met een aantal samenwerkingspartners de komende jaren enorme stappen zetten in de ontwikkeling van een autonome en modulaire vliegende hand. Het wordt wereldwijd de eerste praktische toepassing in zijn soort.

RescueDrone.png Onderzoek

Saxion helpt mee aan ontwikkeling rescuedrones

In samenwerking met machinefabriek Boessekool heeft Saxion een unieke megadrone ontwikkeld die ruim 500 kilogram laadvermogen heeft. De drone kan voor verschillende doeleinden worden ingezet en heeft de eerste testen doorstaan.

Video: Afsluiting Next Level innovatieproject bij Space53

Space53, Veiligheidsregio Twente, Politie Oost-Nederland, Brandweer Twente, Twente Safety Campus, Ambulance Oost, RJ Safety & Security, DRONExpert, Saxion en Demcon Unmanned Systems hebben een unieke prestatie geleverd: het innovatieproject Next Level is bijna een jaar eerder afgerond dan gepland. Bekijk hier de aftermovie!

Kick-off project FireBot Organisatie

Kick-off project FireBot

We bouwen hoger, dieper, groter en complexer, met nieuwe materialen, meer elektronica, meer smart en ook nog eens dichter op elkaar. Voor hulpverleners worden gebouwen steeds ontoegankelijker in geval van een calamiteit. Brandweerlieden lopen het meeste gevaar als ze onder tijdsdruk een gebouw in moeten om te verkennen of te blussen. Juist op dat moment is de situatie nog niet goed te overzien en lopen hulpverleners de nodige risico’s.

Saxion-lectoraat Mechatronica test autonome drones bij Space53

Gerjen ter Maat, onderzoeker bij het Saxion-lectoraat Mechatronica, werkt op de testsite van Space53 bij Vliegveld Twente aan autonome drones voor de hulpdiensten.

Drone-expert Gerjen ter Maat te gast bij BNR Nieuwsradio Onderzoek

Drone-expert Gerjen ter Maat te gast bij BNR Nieuwsradio

Slimme technologie maakt het leven makkelijker. Dat weet ook Technisch Informatica-alumnus Gerjen ter Maat. Hij ontwikkelde een droneprojecten voor zowel de brandweer als de landbouwsector. BNR Nieuwsradio wilde hier alles over weten en luisterde geïnteresseerd naar zijn verhaal in het programma Eyeopeners.

‘Laten we onze angst voor het onbekende loslaten en de Robotrevolutie omarmen’ Onderzoek

‘Laten we onze angst voor het onbekende loslaten en de Robotrevolutie omarmen’

‘Er liggen enorme kansen om met robotica te bouwen aan een betere maatschappij. Dat lukt alleen als we de angst voor het onbekende loslaten. Saxion kan hierin met de Roboticabibliotheek een belangrijke rol spelen, samen met het bedrijfsleven en de overheid. De toekomst is dichterbij dan je denkt.’ Voor Dirk Bekke, lector Mechatronica bij Saxion, is het slechts een kwestie van tijd totdat we als maatschappij de voordelen van robotica zullen omarmen. Niet alleen in de abstracte wereld van de industrie en technologie, maar ook gewoon in ons dagelijks leven.

Enschede - Stadscampus Onderzoek

Saxion haalt twee postdoc-plekken binnen

Docent-onderzoekers Alejandro Moreno (Academie Creatieve Technologie) en Henk Kortier (Academie Life Science, Engineering & Design) gaan de komende twee jaar aan de slag als post-doc. Dankzij een subsidie van SIA, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek, haalt Saxion daarmee twee onderzoeksplekken binnen. Daarmee krijgt het hbo postdoc –programma voor gepromoveerde docenten een vervolg.

T-valley (ochtendprogramma) 2018.jpg Onderzoek

T-Valley: tijd voor hét jaarcongres omtrent robotica en smart industry

Normaal gesproken is de centrale hal van het Saxion in Enschede een doodgewone plek waar het krioelt van de passerende studenten en docenten. Maar deze donderdag niet. Verschillende standjes, robotachtige creaties en een mix van studenten, docenten en mensen uit het bedrijfsleven domineren deze plek. Het is tijd voor T-Valley; een jaarcongres waar kennisuitwisseling plaatsvindt omtrent robotica en smart industry!

Corporate

Onderwijsminister ontmoette Pepper, Maptor en opruimrobot

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven maakte een kennismakingstoer door Twente en nam vandaag ook een kijkje in het Saxion Mechatronicalab, waar ze diverse robots ontmoette en leerde over onderzoek toepassingen die de hogeschool met de praktijk en het bedrijfsleven verbindt.