Detox@Home

Veel mensen met een verslaving willen liever thuis afkicken dan opgenomen worden in een kliniek. Maar dit is lang niet voor iedereen beschikbaar en vergt intensieve monitoring door professionals. Met Detox@Home onderzoeken we hoe technologie ingezet kan worden om detoxificatie in de thuisomgeving breder toegankelijk, effectiever en minder arbeidsintensief te maken.

Omschrijving

Vanaf de start werken we samen met betrokkenen: patiënten, hun sociale omgeving, behandelaars en organisaties. Door verschillende behoeften te leren kennen en begrijpen, kunnen we daar met technologie optimaal bij aansluiten.

Dit leidt tot een digitaal platform voor zelfrapportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars en eHealth-interventies.

Detox@Home is opgebouwd uit verschillende werkpakketen:

  • Stakeholder-, technologische en systemische analyse (Saxion in de lead)
    We brengen de (1) verschillende perspectieven van betrokkenen, (2) technologische mogelijkheden en uitdagingen en (3) systemische belemmerende en bevorderende factoren in kaart.
  • Prototypeontwikkeling
    Prototypeontwikkeling: co-creatie met verschillende gebruikers.
  • Integratie
    Prototypeontwikkeling: voldoen aan de eisen voor klinische toepasbaarheid.
  • Klinische studies
    Klinisch onderzoek in fieldlabs.
  • Evaluatie & implemenatie (Saxion in de lead)
    We onderzoeken (1) wat de meerwaarde is van Detox@Home voor de verschillende betrokkenen, (2) hoe we belemmeringen voor implementatie kunnen overkomen, en (3) hoe Detox@Home het best geïntegreerd kan worden in huidige behandelingen.

Doel

Met behulp van Detox@Home streven we ernaar om ambulante detoxificatie (1) breder toegankelijk, (2) effectiever en (3) minder arbeidsintensief te maken.

Selectie van eerste resultaten

Inmiddels hebben we de brede contextverkenning afgerond (februari 2025). We hebben middels stakeholder technologische en systemische analyses onderzocht wat patiënten en behandelaars belangrijk vinden tijdens detoxificatie, en met welke systemische en technologische voorwaarden, belemmeringen en kansen we rekening moeten houden in het ontwerp van technologie voor de detox.

Een selectie van bevindingen
Uit onze gesprekken blijkt o.a. dat cliënten enthousiast worden van het idee om zelf inzicht te hebben in hun metingen. Zij verwachten dat dit motiverend en geruststellend kan werken. Het is ook belangrijk om hen de mogelijkheid te geven om een digitaal platform voor (zelf)rapportage te personaliseren. Zij kunnen zelf bepalen welke informatie wel en niet behulpzaam is voor hen.

Het is van belang om in het ontwerp van Detox@Home ook aandacht te houden voor mentale ondersteuning. Gebruik een positieve tone-of-voice, neem dagvulling en afleiding mee als thema, zorg voor een gevoel van ondersteuning en ontwerp optimaal, voor motivatie op basis van inzichten uit gedragsverandering.

Zowel cliënten als professionals zien beeldbellen als een goed alternatief voor live contact, maar juist bij zware ontwenningsklachten (perspectief cliënt) of risicovolle momenten (perspectief zorgverleners) blijft face-to-face-begeleiding cruciaal.

Volgende stap: eerste prototype
Alle inzichten die we ophaalden geven gezamenlijk richting aan het ontwerp van een eerste prototype. Zo bouwen we stap voor stap aan een toekomst waarin mensen met de juiste begeleiding én optimaal gebruik van technologie in hun eigen thuisomgeving kunnen detoxen van een middelenverslaving.

Opdrachtgever

n.v.t.

Financiering

NWO subsidie, onderdeel van het onderzoeksprogramma ‘Zorg in eigen leefomgeving’.

Partners

Looptijd

Dit project heeft een looptijd van zes jaar (september 2023 - september 2029) en is onderverdeeld in vijf werkpakketten:

  • Stakeholder-, technologische en systemische analyse (Saxion in de lead)
  • Prototypeontwikkeling
  • Integratie
  • Klinische studies
  • Evaluatie en implementatie (Saxion in de lead)

Publicaties

Tubantia: Prominente rol voor Twente in groot onderzoek naar thuis afkicken van alcoholverslaving, zonder opname in kliniek - https://www.tubantia.nl/enschede/prominente-rol-voor-twente-in-groot-onderzoek-naar-thuis-afkicken-van-alcoholverslaving-zonder-opname-in-kliniek~a5e7032d/

Meer weten?

Neem contact op met Marloes Postel.

THC_MarloesPostel.jpeg

dr. Marloes Postel

Associate lector Technology, Health & Care

06 - 1244 3608 LinkedIn