Drone show technology. Veel licht en spektakel.

dr. ir. Anika Embrechts

Docent onderzoeker

dr. ir. Anika Embrechts

Anika Embrechts is hoofddocent/onderzoeker bij het lectoraat Applied Nanotechnology.

Lees meer over het lectoraat Applied Nanotechnology
Anika Embrechts, Saxion

Samenwerken of vragen?

Neem dan contact op met mij

dr. ir. Anika Embrechts

Hoofddocent/onderzoeker

Anika Embrechts (1980) is sinds 2013 werkzaam als docent, lerarenopleider en onderzoeker in de lerarenopleiding voor basisonderwijs. Haar enthousiasme voor techniek zet ze in om samen met studenten, docenten en de beroepspraktijk inspirerend techniekonderwijs te ontwikkelen, zodat kinderen al op jonge leeftijd kansen krijgen om ook op het gebied van techniek hun eigen mogelijkheden te ontdekken. Een belangrijk thema in haar werk is de praktische vertaling en demonstratie van theorie binnen het werkveld. 

Anika groeide op in een wereld vol techniek en onderwijs en promoveerde in 2011 in de nanotechnologie aan de Universiteit Twente. Inmiddels ontwikkelt ze samen met haar collega's lesmateriaal en workshops voor studenten, (basisschool)docenten en kinderen, waarin techniek en onderzoekend en ontwerpend leren op een eenvoudige manier gedemonstreerd worden. Sinds enkele jaren werkt ze daarom vanuit Bureau Professionalisering (Saxion) met een aantal scholen in de regio aan duurzame integratie van techniekonderwijs en Wetenschap & Technologie (W&T), waarbij de ontwikkelde materialen direct in de lespraktijk ingezet worden. 

Anika's visie op techniekonderwijs is dat iedereen de wereld van techniek moet kunnen begrijpen, mits het op een slimme en eenvoudige manier uitgelegd of gedemonstreerd wordt. Anika heeft zich dan ook tot doel gesteld techniekonderwijs voor (aspirant)leerkrachten aantrekkelijk te maken, door hen in de onderwijspraktijk te ondersteunen en het enthousiasme en de leeropbrengsten bij leerlingen zichtbaar te maken. 

Ook werkte ze als co-auteur mee aan het boek "Basiskennis natuur en techniek" (Noordhoff Uitgevers B.V. 2015). 

Onderzoek

Sinds 2017 is Anika ook verbonden aan het lectoraat Rich Media & Teacher Learning. Vanuit het lectoraat verdiept Anika zich verder in onderzoek naar de factoren die bijdragen aan duurzame integratie van techniekonderwijs en Wetenschap & Technologie in het basisonderwijs. Haar interesse gaat uit naar vraagstukken omtrent materiaal- en curriculumontwikkeling, leerkrachtondersteuning en de rol van directies en stichtingsbesturen tijdens de integratie van techniekonderwijs en W&T.

Het huidige onderzoeksproject, getiteld "Een professionele leergemeenschap als basis voor duurzame integratie van Wetenschap & Technologie in de regio", is dan ook ontstaan vanuit een groeiende ondersteuningsvraag vanuit het beroepenveld hiernaar. In samenwerking met leerkrachten, scholen, experts, stichtingsbesturen, het netwerk Lerende Leraren Twente en het expertisecentrum voor techniekonderwijs TechYourFuture wordt in een pilotstudie verkend welke succesfactoren bij kunnen dragen aan duurzame integratie van W&T in het basisonderwijs. Doelstelling is om dit project na de eerste pilotfase op grotere schaal te kunnen voortzetten indien initiĆ«le succesfactoren zijn vastgesteld/behaald. 

Onderwijs

Anika heeft Chemische Technologie gestudeerd aan de Universiteit van Twente en is daar vervolgens gepromoveerd in de Nanotechnologie (2011). Haar interesse in techniek en onderwijs is haar met de paplepel ingegoten (moeder basissschoolleerkracht, vader fijnmachinebankwerker) en tijdens haar technische studies en opleidingen heeft ze dat altijd weten te combineren. Tijdens een post-doc (Technische Universiteit Delft) en assistent-professorpositie in de Nanotechnologie (Saxion Hogeschool) begon het techniekonderwijs steeds meer te kriebelen. Na de bekendwording van het Techniekpact 2020 solliciteerde ze dan ook in 2013 bij de Academie voor Pedagogiek en Onderwijs (APO). Als onderzoeker maakte Anika de afgelopen jaren deel uit van verschillende projecten binnen TechYourFuture

Anika is voornamelijk betrokken bij het Natuur- & Techniekonderwijs, Bureau Professionalisering en werkt daarnaast als instituutsopleider, studieloopbaanbegeleider en onderzoeksbegeleider. Ze is docent bij de post-hbo-opleiding Onderwijskundig Expert Wetenschap & Technologie en onderzoeksbegeleider bij de master Leren & Innoveren - Teacher Leader.

Daarnaast vervult ze een belangrijke rol in de samenwerking tussen het ROC van Twente en de pabo, waarvoor ze het mbo-hbo-doorstroomtraject verzorgt op het gebied van techniekonderwijs. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het ontwikkelteam voor het nieuwe deeltijdcurriculum dat in het studiejaar 2018-2018 in Deventer start.

Kernpublicaties


Nevenwerkzaamheden

  • Factory on Fire
    Eigenaar, bezoldigd, 2021 - heden

  • Factory on Fire
    Onderwijsadviseur | trainer |coach, bezoldigd, 2021 - heden

  • ROC van Twente
    Currciculumontwikkelaar | hoofddocent/onderzoeker, bezoldigd, 01-07-2021 - heden