KIEM HBO Bioafvalscheiding op bedrijventerreinen

Hoe kunnen werknemers gemotiveerd worden om bioafval te scheiden.

Gezien de klimaatproblematiek wordt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) steeds belangrijker. Bedrijven zijn op zoek naar praktische invulling van dit begrip. Hergebruik van grondstoffen is daarin een belangrijk uitgangspunt.

In de meeste kantoorgebouwen wordt het bioafval niet gescheiden van het restafval, in tegenstelling tot in huishoudens. Redenen hiervoor zijn ongemakken zoals geur, schoonmaken en frequent legen van de bakken. Daarnaast verwachten veel mensen dat de hoeveelheid bioafval uit kantoorgebouwen klein is, maar uit verkennend onderzoek is gebleken dat in kantoorgebouwen bijna net zo veel bioafval per persoon wordt geproduceerd als in huishoudens.

Echter, de kantoor/bedrijfsomgeving verschilt met de thuisomgeving, omdat er in kantoren een andere betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid is voor de afvalscheiding. Om gescheiden inzamelen van bioafval succesvol te laten zijn is duurzame betrokkenheid van de gebruikers nodig. Het doel van dit project is dan ook om samen met verschillende type bedrijven op het businesspark een bioafval scheidingssysteem op te zetten die werkt voor hen.

Om het gescheiden inzamelen van afval op een duurzame manier te organiseren is de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: “Op welke manier kan, voor de verschillende type bedrijven, bioafval het best worden gescheiden?” Door naar de eisen en wensen per type bedrijf te luisteren, wordt per bedrijf de juiste strategie gekozen om medewerkers te blijven motiveren om bioafval te scheiden en een efficiënt en hygiënisch systeem ontwikkelt. Succesfactoren worden vertaald in ontwerprichtlijnen per bedrijfstype die relevant zijn voor andere bedrijven die bioafval willen gaan scheiden.

De COVID-19 pandemie had als gevolgd dat er vanuit huis werd gewerkt en restaurants veelal waren gesloten. Er heeft dan ook geen pilot op locatie plaatsgevonden. Wel zijn suggesties gedaan voor samenwerking en verwerkingsmogelijkheden. Ook is een pilot voorbereid. Praktische informatievoorziening (wat moet in welke bak) en verantwoording (bijv. kostenbesparing of inzet van eigen compost) is vereist voor betrokkenheid.

Looptijd

01-04-2020 tot 28-02-2022

Subsidie

Foto van Erik Goselink

Erik Goselink

Researcher

linkedin