Vrouw in gele trui draagt masker in het openbaar ter bestrijding van het coronavirus

Coronavirus: het laatste nieuws en FAQ's

De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan snel. De wereld gaat langzaam weer open. Dit heeft ook gevolgen voor ons als hogeschool. We vinden het belangrijk om je zo goed mogelijk te informeren over wat we doen.

Berichtgeving over Coronavirus (COVID-19)

Frequently Asked Questions 

Laatst gewijzigd: 01-07-2021 17:09 uur 

Algemeen

De onfortuinlijke uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor veel mensen. Verschillende overheden nemen maatregelen om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

Het coronavirus veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.  

Dit doen wij door de berichtgeving te volgen van het RIVM en Buitenlandse Zaken. We onderhouden uiteraard contact met onze studenten en medewerkers. Maar ook met gemeentes, de regionale Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Voor algemene vragen en antwoorden over het coronavirus (COVID-19) verwijzen wij door naar de website van het RIVM.
RIVM: Informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) 

Of neem telefonisch contact met hen op via: 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

Toekomstige studenten

De laatste online open dagen voor de zomervakantie zijn alweer voorbij. Maar niet getreurd: er zijn nog genoeg manieren waarop we je kunnen helpen met jouw studiekeuze! Bekijk ook onze online open dagen pagina voor meer informatie. Of ga naar de FAQ over de online open dagen.

Er zijn helaas geen losse online lessen van onze opleidingen. Je kunt wel kijken of je een dag mee kan doen met online proefstuderen. Op deze pagina vind je meer informatie hierover. Als je de eerstvolgende data en tijden wilt weten waarop je mee kunt doen van een bepaalde opleiding, ga dan naar de landingspagina van die specifieke opleiding. Daar staat aan de rechterzijde een blokje met 'Proefstuderen'.

Als je een opleiding hebt gevonden, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen. Meld je aan vóór 1 mei 2021 om in september te kunnen starten. Kijk bij aanmelden voor meer info.  

Dit jaar vindt de Saxion Introductie op dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 augustus plaats.

Begin augustus gaan we live met het online kampeerterrein: de Saxion Campsite! Dit wordt dé uitvalsbasis voor de introductieweek. Maar binnen de geldende maatregelen organiseren we ook kleinschalige fysieke activiteiten. Meer weten? Ga naar saxion.nl/introductie en onze socials in de gaten.

Elke opleiding heeft een eigen programma waarin je kennismaakt met jouw opleiding, de academie en jouw studiegenoten. Ga naar saxion.nl/startersinformatie voor de meest recente informatie

Staat je vraag hier niet bij? Kijk dan hier 

Onderwijs, Lessen & Toetsen

We publiceren het rooster voor kwartiel 1 uiterlijk woensdag 25 augustus. Dit doen we om de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus af te wachten.

Het onderwijs zal een mix worden van lessen op locatie en online lessen. Voltijdstudenten hebben aangegeven daarbij een sterke voorkeur te hebben voor les op locatie of online les en geen mix van beiden op 1 dag. Je hoeft niet op 1 dag(deel) te wisselen tussen online les of les in een Saxion-gebouw. Volg je een internationale opleiding dan heb je in enkele gevallen nog online les, omdat veel van je medestudenten nog in het buitenland zullen zijn.    

Werkvormen met interactie (zoals vaardighedenonderwijs, werkcolleges, workshops en projecten) krijgen voorrang in de roostering op locatie op hoorcolleges. We willen het mogelijk maken om live gestreamde of eerder opgenomen hoorcolleges (in delen) terug te kijken of te luisteren. Als je op school komt voor een onderwijsactiviteit is dat voor minimaal 4 uur. Dit kan voor geroosterde maar ook voor niet-geroosterde onderwijsactiviteiten zijn. Daarnaast zijn er ruimtes beschikbaar om met medestudenten samen iets te doen of voor contact met een docent/slb’er. We streven naar zoveel mogelijk contacturen op 1 dag in plaats van verspreid over de week en voor een zo regelmatig mogelijk rooster gedurende het kwartiel. 

Zelfstandig en in groepen werken is voor studenten mogelijk binnen de Saxion-gebouwen (niet op de externe locaties). Studenten kunnen vooraf een ruimte reserveren via de frontoffice van hun academie. Studenten die al aanwezig zijn bij Saxion voor onderwijs, mogen gebruik maken van ‘vrije’ ruimten. Dit zijn bijvoorbeeld de kantine en de bibliotheek, maar ook onderwijsruimten die op dat moment niet in gebruik zijn voor onderwijs. 

Wanneer je een toets fysiek op een Saxion-locatie hebt, kun je ervan uitgaan dat dit veilig gebeurt. Alle geplande toetsen kunnen doorgaan binnen de nu geldende wettelijke kaders en richtlijnen. De lokalen zijn zo ingericht dat 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden, we spreiden grote toetsen op verschillende plekken in het gebouw, de toetscapaciteit per lokaal is gemiddeld tussen de 10 en 20 studenten en de richtlijnen voor toetsen in het gebouw worden vooraf met je gedeeld, zodat je je goed kunt voorbereiden. Mocht je klachten hebben dan is het advies om niet naar de toets te komen en gebruik te maken van de derde toetsgelegenheid die dit jaar extra voor alle studenten wordt georganiseerd. 

Het kan zijn dat je academie alsnog besluit om fysieke toetsen om te zetten naar online. Als dit het geval is, word je daar door je opleiding over geïnformeerd. 

Indien je vanwege corona, corona-klachten of quarantaine, op grond van de RIVM-richtlijnen, thuis moet blijven, dan verwachten we uiteraard dat je dat doet. Wanneer je niet deelneemt aan een digitale of schriftelijke toets in een gebouw, behoud je je toetskans, doordat je niet aftekent op de presentielijst. Let er wel op dat het aantal momenten waarop je deze toets kunt doen, beperkt blijft. Het blijft dus van groot belang dat je - wanneer dat kan - deelneemt aan een toets.

Voor toetsen op afstand, of andere toetsen die op een Saxion-locatie worden afgenomen – denk aan een mondeling of een presentatie -, gelden de normale regels. Je tekent je in als dat moet, en we verwachten dat je deelneemt. Als dat niet kan, dan neem je deel aan de hiervoor bedoelde herkansing.

Of een digitale of schriftelijke toets op locatie of op afstand wordt afgenomen, staat in je toetsrooster. Heb je hierover vragen, dan kun je die voorleggen aan je slb’er. Heb je een verzoek ten aanzien van toetsen dan kun je je wenden tot jouw examencommissie.

Ja, de lesruimtes en toetsruimtes zijn ingericht op de 1,5 meter maatregel. Na de zomervakantie staan de lokalen voor in de normale (voor corona) opstelling

Op de verschillende locaties maken we gebruik van verschillende zalen. Het kan zijn dat je voor een bepaalde zaal een andere ingang moet gebruiken. Als dat het geval is zullen wij de juiste ingang vermelden.

Roosternaam

Adres

Ingang

Coldec Go Ahead Eagles

Vetkampstraat 1
7416 WK  Deventer

 

De kantine Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Ingang supportershome (zijde waterzuivering)

De Kleine Willem

Langestraat 45
7511 HB Enschede

 

Foyer 1e verdieping Schouwburg Deventer

Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer

 

Foyer 2e verdieping Schouwburg Deventer

Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer

 

Foyer Muziekkwartier Enschede

Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

 

Grote zaal beneden Schouwburg Deventer

Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer

 

Grote zaal Muziekkwartier Enschede

Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

 

Grote zaal toneel Schouwburg Deventer

Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer

 

Hatrans Lounge Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Ingang J (stationzijde)

Hatrans Plaza 2 Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Hatrans Plaza 3 Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Hatrans Plaza 4 Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Kleine zaal Schouwburg Deventer

Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer

 

Leeuwenburg Deventer

Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer

 

Persruimte Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Restaurant De Veste 1 Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Restaurant De Veste 2 Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Restaurant De Veste Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Skylounge Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Spelershome Grolsch Veste

Colosseum 65
7521 PP  Enschede

Hoofdingang A (kanaalzijde)

Urenco Zaal Wilminktheater

Wenninkgaarde 40-42
7511 PH Enschede

 

Van Wijnen Go Ahead Eagles

Vetkampstraat 1
7416 WK  Deventer

 

Gezondheid & Besmetting

Net als bij ieder ander virus zoals griep en verkoudheid geldt ook bij het coronavirus: wees alert op je hygiëne! Wil je weten wat goede hygiëne is? Check deze tips.  

De belangrijkste maatregelen die je verder zelf kunt nemen zijn: 

 • Was je handen regelmatig 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Draag een mondkapje als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Hou minstens 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Vermijd drukte

Meer informatie over hoe je besmetting kunt voorkomen vind je hier.

Om voor jou duidelijk te maken wat je moet doen bij een (mogelijke) besmetting met het coronavirus hebben we een zogenaamd handelingskader opgesteld. Daarin zie je welke stappen je moet nemen als je: 

 • positief getest bent op corona 

 • gezondheidsklachten hebt die kunnen wijzen op corona 

 • in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus 

 • uit een risicogebied komt 

 • Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je  plotseling verlies van reuk of smaak? Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
 • Heb je naast de milde klachten (zoals bovenstaand) ook koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid? Dan mogen ook huisgenoten niet naar buiten tot de uitslag van de test bekend is; alleen wie geen klachten heeft, mag even boodschappen doen. Als de huisgenoten ook klachten hebben, dan laten zij zich ook testen.

.

Wat is quarantaine?

Quarantaine is een voorzorgsmaatregel om verspreiding van een infectieziekte tegen te gaan. Een persoon die in quarantaine gaat is niet ziek, maar heeft contact gehad met een patiënt met een bewezen infectie. Mensen die in quarantaine gaan, zijn niet besmettelijk. Iemand gaat in quarantaine tot de incubatietijd is verlopen. Dit is de maximale tijd tussen het moment van mogelijke besmetting en het moment dat mensen ziekteverschijnselen krijgen. Als mensen in die periode niet ziek zijn geworden, wordt de quarantaine opgeheven.

Wat is thuisquarantaine?

We spreken van thuisquarantaine als iemand die niet ziek is thuis moet blijven totdat zeker is dat deze persoon niet besmettelijk is voor anderen. Deze periode duurt maximaal 2 weken in het geval van het nieuwe coronavirus. De beoordeling en monitoring wordt door de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) gedaan. De persoon in quarantaine verblijft thuis in een eigen ruimte. Samen met zijn of haar huisgenoten krijgen zij informatie over maatregelen die genomen moeten worden om eventuele besmetting te voorkomen.

Wat is isolatie?

Een persoon die in isolatie gehouden wordt, is ziek of er is een mogelijkheid dat die ziek is. Door isolatie kunnen deze patiënten anderen niet besmetten. Mensen kunnen thuis in isolatie blijven of in een ziekenhuis in isolatie behandeld worden. Dat hangt af van de ernst van de ziekteverschijnselen en de besmettelijkheid van de ziekte.

Onze studentpsychologen en -decanen staan online voor je klaar! Wil je ondersteuning bij je studievaardigheden, structuur aanbrengen in je dagen, hulp bij stress of spanning; een goed gesprek is slechts een muisklik van je vandaan. Een afspraak plan je via het Servicepoint: tel. 088-0193000 of mail: servicepoint@saxion.nl

Heb je een vraag over je gezondheid in combinatie met het coronavirus? Kijk dan op de site van het RIVM of bel de informatielijn van het RIVM: 0800-1351. 

Testen & vaccineren

We willen je vragen om jezelf door middel van een zelftest te blijven testen op het coronavirus voor je naar Saxion komt voor een les of toets. Door het doen van een zelftest help je de veiligheid op de Saxion-locaties te bevorderen. Daarom vinden we het belangrijk om zelftests te faciliteren. 

De zelftesten zijn gratis en kan je tot 1 september aanvragen via de landelijke portal op www.zelftestonderwijs.nl. Je logt in met je Saxion-account. De testen zullen kosteloos worden opgestuurd naar het door jou opgegeven adres. Het gebruik van een zelftest is vrijwillig. Heb je klachten die passen bij het coronavirus, dan blijf je thuis en maak je een afspraak om je te laten testen bij de GGD. De zelftest vervangt niet de test van de GGD. 

Als studenten of werknemers zich 2 keer per week testen, kan een groot deel van de besmetingen waarschijnlijk worden voorkomen. Frequent zelfesten kan de kans op een ongemerkte besmeting verkleinen. Hoe vaker iemand de zelfest gebruikt, hoe kleiner het risico is dat deze persoon in de tussentijd alsnog besmet(telijk) wordt.

Geadviseerd wordt om een zelftest af te nemen voordat er wordt deelgenomen aan het fysieke onderwijs. Het is niet de bedoeling om een zelftest pas te doen als je al klachten hebt.

De geldigheidsduur van de uitslag van een zelfest is 48 uur.

De Rijksoverheid heeft een Q&A opgesteld met veelgestelde vragen over zelftesten in het hoger onderwijs. De Q&A vind je hier

De voorrangsregeling bij testen geldt alleen voor docenten in het primair en voortgezet onderwijs. Dus niet voor docenten in het mbo, hbo en wo.

Saxion verplicht studenten en medewerkers niet om zich te laten vaccineren tegen corona.

De Nederlandse wetgeving kent geen bepaling op grond waarvan personen tot vaccinatie kunnen worden verplicht. Er bestaat geen wettelijke vaccinatieplicht. We gaan er van uit dat we samen zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

De komende tijd worden er steeds meer mensen gevaccineerd. Door de spreiding van vaccineren is er een periode waarin een deel van de medewerkers al is gevaccineerd en een deel van de medewerkers en studenten nog niet. Saxion hoeft deze groepen niet te scheiden: de maatregelen die we nemen om verspreiding van het virus tegen te gaan (mondkapje, afstand bewaren, handen wassen) zijn dan voldoende. Omdat nog niet duidelijk is of mensen die gevaccineerd zijn het virus ook over kunnen dragen, blijven de regels over het verplicht dragen van een mondkapje op onze locaties gelden: ook voor gevaccineerde medewerkers en studenten.

Collegegeld & verdere financiën

Hoewel we begrijpen dat deze vragen spelen, moet je wel collegegeld blijven doorbetalen. In deze coronatijd spannen we ons tot het uiterste in om onderwijs en andere onderwijsvoorzieningen aan te bieden.  

De huidige situatie met veel online onderwijs en daar waar mogelijk onderwijs op de campus in de Saxion-gebouwen, vraagt veel inspanning én creativiteit van de hogeschool. Docenten maken een mix van fysiek, online en soms ook hybride onderwijs die passend is. We zorgen daarnaast voor extra begeleiding van studenten die dat juist aan het begin van het studiejaar heel hard nodig hebben, zoals voor eerstejaars en voor studenten die door de coronacrisis studievertraging hebben opgelopen. Ook zijn de Saxion-gebouwen en andere voorzieningen gewoon geopend.   

Zolang je (online) onderwijs volgt, moet je ingeschreven staan bij Saxion en dus collegegeld betalen. Wij hebben een wettelijke verplichting om het collegegeld te innen. Vanwege deze verplichting kunnen we ook geen korting geven. 

Vanzelfsprekend hadden we je nog veel liever vaker op de campus verwelkomd. We doen ons uiterste best om binnen de richtlijnen van het RIVM zoveel mogelijk studenten op onze locaties te ontvangen voor onderwijs. 

Iedereen die in de periode september 2020 tot en met januari 2021 een hbo- of masterdiploma haalt, ontvangt in het eerste kwartaal van 2021 eenmalig een compensatiebedrag, ter hoogte van maximaal drie maanden collegegeld.

Drie maanden zou voor een hoger onderwijs student neerkomen op een eenmalige tegemoetkoming*** van € 535,-.

Wanneer jouw gegevens bij DUO bekend zijn, hoeft je niets te doen en zal DUO het bedrag automatisch overmaken.

Als er gegevens ontbreken, zal DUO contact met je zoeken om deze gegevens op te vragen. Je ontvangt het bedrag uiterlijk 31 maart 2021.

* Dit is een eenmalige bijdrage in de vorm van een gift.

** Bedoeld wordt alle studenten die in die maanden hun laatste recht op basisbeurs/ aanvullende beurs verbruiken en wel door studeren.

*** Het is nog niet duidelijk of dit een vast bedrag wordt of dat er naar rato wordt gecompenseerd. Volledige duidelijkheid volgt later.

Deze maatregelen staan los van eventuele steun door het UWV die eerder in het nieuws was.

Meer weten? Je vindt de informatie op de speciale corona website van DUO

 • Via Saxion kun je een beroep doen op het Profileringsfonds. Dit fonds verstrekt onder andere een voorziening op grond van bijzondere omstandigheden waaronder handicap of chronische ziekte (maar ook omstandigheden zoals een ongeluk, scheiding, zwangerschap, topsport, bestuurswerkzaamheden). Meer informatie over het Reglement Profileringsfonds is te vinden op MijnSaxion.
 • Via je eigen gemeente kun je op grond van de Participatiewet individuele studietoeslag aanvragen als je een student van 18 jaar of ouder bent.
 • Studiefondsen: er zijn in Nederland veel verschillende studiefondsen waar je als student mogelijk voor in aanmerking kunt komen. Het gaat dan altijd om een bijdrage in de studiekosten en niet om een bijdrage voor bijvoorbeeld levensonderhoud.

Wil je meer weten over bovenstaande voorzieningen? Neem dan contact op met de studentendecaan. De studentendecaan informeert, adviseert en begeleidt bij de aanvraag van een voorziening. 

DUO heeft een aantal maatregelen getroffen omtrent corona. Die maatregelingen vind je hier

Speciale groepen studenten en collegegeldbetaling

De oplossing van DUO is alleen van toepassing op voltijdse studenten die in aanmerking komen voor een prestatiebeurs. Deze oplossing is niet van toepassing op studenten die behoren tot de volgende groepen:

 • Studenten die hun prestatiebeurs al verbruikt hebben, en door de studieduur niet meer in aanmerking komen voor een vergoeding/lening  van DUO.
 • Deeltijd studenten bachelor en master. Deze groep komt zeker niet in aanmerking voor een prestatiebeurs.
 • Studenten die geen wettelijk collegegeld betalen, dit zijn studenten die reeds een graad hebben behaald of studenten die geen EU EER nationaliteit hebben. 
 • Studenten die studeren aan een Post initiële Master bij Saxion.

Deze bovenstaande groepen kunnen dus geen geld lenen bij DUO. Voor alle groepen geldt dat zij een beroep kunnen doen op een noodvoorziening opgenomen in het reglement Profileringsfonds.

Door de coronamaatregelen aan universiteiten en hogescholen wordt het onderwijs op afstand georganiseerd, waardoor studenten weinig gebruik maken van hun studentenreisproduct. Om hen tegemoet te komen wordt daarom het recht op het reisproduct verlengd met drie maanden. Nadat het ov-reisrecht verloopt gaan de drie extra maanden recht automatisch in.

Lees er hier meer over!

Bindend studieadvies en studievertraging

Saxion spant zich tot het uiterste in om ook tijdens de coronacrisis onderwijs en toetsing van kwalitatief hoogwaardig niveau aan te bieden. We doen er alles aan om de studievoortgang van studenten te faciliteren en te stimuleren binnen de mogelijkheden die er zijn. Uiteraard staat de kwaliteit van onderwijs en toetsen hierbij voorop, zodat de waarde van onze diploma’s geborgd blijft.  

Studievertraging wordt bij Saxion zoveel mogelijk voorkomen door verreweg de meeste onderwijsactiviteiten - waaronder toetsen - door te laten gaan. Als dat niet op locatie kan, doen we dat op afstand (online). Waar onderwijsactiviteiten nu echt niet door kunnen gaan, spannen we ons in om die op een later moment alsnog aan te bieden. Op die manier is een eventuele achterstand weer in te lopen.    

Daarnaast wordt ook extra ingezet op een goede begeleiding door onze studieloopbaanbegeleiders die een belangrijke rol vervullen in (de eerste fase van) de studie. Dit doen we bij Saxion onder normale omstandigheden en ook onder de buitengewone omstandigheden van de coronacrisis.  

Zit je in de afrondende fase van je studie en loop je door de coronamaatregelen studievertraging op? Dan kom je misschien in aanmerking voor één van de financiële tegemoetkomingen van het ministerie van OCW. Kijk voor de voorwaarden en de bedragen op duo.nl/corona.

De hogescholen met elkaar besloten om ook dit studiejaar, 2020-2021, het bindend studieadvies (BSA) voor eerstejaars studenten op te schorten. Ook Saxion geeft eerstejaars studenten de mogelijkheid de BSA-norm te halen in een volgend jaar van inschrijving. We willen met die maatregel studenten helpen die vanwege de coronacrisis kans lopen op studievertraging en voor de studenten rust creëren in deze hectische tijd.

Studievertraging is soms helaas niet geheel te voorkomen. We zullen er rekening mee houden dat studenten dit studiejaar mogelijk niet (op tijd) voldoende studiepunten kunnen behalen voor een positief studieadvies. Daarom is besloten dat:

 1. Eerstejaars studenten die zijn gestart in september 2020 en die aan het einde van dit lopende studiejaar 2020-2021 voldoen aan de BSA-norm, een positief studieadvies ontvangen.
 2. Voor eerstejaars studenten die zijn gestart in september 2020 en die aan het einde van dit lopende studiejaar 2020-2021 niet voldoen aan de BSA-norm, het BSA wordt uitgesteld naar hun tweede jaar van inschrijving. Uiterlijk aan het einde van studiejaar 2021-2022 komen deze studenten alsnog in aanmerking voor een BSA als zij op dat moment nog niet hebben voldaan aan de BSA-norm die geldt voor het tweede jaar van inschrijving.

Dit is dezelfde regeling als in studiejaar 2019-2020 is toegepast.

Tweedejaars studenten met een uitgesteld BSA uit 2019-2020
Voor studenten die zijn gestart in studiejaar 2019-2020 en van wie het studieadvies een jaar is uitgesteld is het volgende besloten:

Tweedejaars studenten van wie het studieadvies in 2019-2020 is uitgesteld moeten dit lopende studiejaar, 2020-2021, voldoen aan de BSA-norm die geldt voor het tweede jaar van inschrijving. Voldoet een student aan het einde van dit studiejaar niet aan de BSA-norm, dan ontvangt hij/zij een negatief studieadvies met afwijzing. Studenten die aan het einde van studiejaar 2020-2021 wel aan de BSA-norm voldoen, krijgen uiteraard een positief studieadvies.

Omdat we onder de huidige omstandigheden de tweedejaars studenten met een uitgesteld studieadvies dit studiejaar tegemoet willen komen, wordt de BSA-norm voor deze studenten verlaagd met 6 studiepunten (6 EC). Dit is een Saxionbrede verlaging van de BSA-norm voor tweedejaars studenten. Studenten moeten, om niet te worden afgewezen, in hun tweede jaar van inschrijving minimaal het aantal studiepunten behalen dat de nieuwe BSA-norm voorschrijft (zonder vrijstellingen en meegenomen studieresultaten).

Voor studenten die zijn gestart in studiejaar 2019-2020 en van wie het studieadvies een jaar is uitgesteld is het volgende besloten:

Tweedejaars studenten van wie het studieadvies in 2019-2020 is uitgesteld moeten dit lopende studiejaar, 2020-2021, voldoen aan de BSA-norm die geldt voor het tweede jaar van inschrijving. Voldoet een student aan het einde van dit studiejaar niet aan de BSA-norm, dan ontvangt hij/zij een negatief studieadvies met afwijzing. Studenten die aan het einde van studiejaar 2020-2021 wel aan de BSA-norm voldoen, krijgen uiteraard een positief studieadvies.

Omdat we onder de huidige omstandigheden de tweedejaars studenten met een uitgesteld studieadvies dit studiejaar tegemoet willen komen, wordt de BSA-norm voor deze studenten verlaagd met 6 studiepunten (6 EC). Dit is een Saxionbrede verlaging van de BSA-norm voor tweedejaars studenten. Studenten moeten, om niet te worden afgewezen, in hun tweede jaar van inschrijving minimaal het aantal studiepunten behalen dat de nieuwe BSA-norm voorschrijft (zonder vrijstellingen en meegenomen studieresultaten).

Minor, stage & afstuderen

Voor jou geldt dat jij je houdt aan de regels van het bedrijf/ de beroepsgroep. Bij een organisatie binnen een vitale sector, zoals in de zorg, gezondheidszorg of kinderopvang, is het mogelijk dat je organisatie een beroep op je wil blijven doen op locatie. Dat kan op basis van vrijwilligheid, waarbij je zelf vanuit gezondheidsrisico’s goed afweegt. Stem dit, indien gewenst, nader af met je begeleider vanuit Saxion. Is de norm bij het bedrijf thuiswerken, dan doe jij dat ook. 

Ja, stagegesprekken gaan online gewoon door.

Voor jou geldt dat jij je houdt aan de regels van het bedrijf/ de beroepsgroep. Bij een organisatie binnen een vitale sector, zoals in de zorg, gezondheidszorg of kinderopvang, is het mogelijk dat je organisatie een beroep op je wil blijven doen op locatie. Dat kan op basis van vrijwilligheid, waarbij je zelf vanuit gezondheidsrisico’s goed afweegt. Stem dit, indien gewenst, nader af met je begeleider vanuit Saxion. Is de norm bij het bedrijf thuiswerken, dan doe jij dat ook. 

Voor jou geldt dat jij je houdt aan de regels van het bedrijf/ de beroepsgroep. Bij een organisatie binnen een vitale sector, zoals in de zorg, gezondheidszorg of kinderopvang, is het mogelijk dat je organisatie een beroep op je wil blijven doen op locatie. Dat kan op basis van vrijwilligheid, waarbij je zelf vanuit gezondheidsrisico’s goed afweegt. Stem dit, indien gewenst, nader af met je begeleider vanuit Saxion. Is de norm bij het bedrijf thuiswerken, dan doe jij dat ook. 

We proberen om tijdens deze coronacrisis het onderwijs en toetsing zoveel mogelijk online of op afstand door te laten gaan. Dat geldt ook voor het toetsen van stage en afstuderen. Heb jij vanwege de coronacrisis je stage of afstuderen moeten onderbreken of afbreken, bijvoorbeeld omdat je voortijdig uit het buitenland hebt moeten terugkeren of omdat je stagebedrijf geen begeleiding kan bieden, of in zijn geheel gesloten is? Of kun je niet met je stage of afstuderen starten? Dan kijken we of je dit programmaonderdeel alsnog binnen de daarvoor geplande periode kunt afronden met behulp van een (alternatieve) toets.

Daarvoor zijn twee mogelijkheden:

1. De toets gaat door in de oorspronkelijke toetsvorm Wanneer je, bijvoorbeeld met (communicatie)middelen vanuit huis, in staat bent om je opdracht toch af te ronden, kan de toets doorgaan.

2. De toets gaat door in de oorspronkelijke toetsvorm, met een aangepaste opdracht Het is mogelijk dat de omstandigheden waarin je de toetsopdracht zou moeten maken er nu niet (meer) zijn. Bijvoorbeeld omdat je de verplichte praktijkuren of -dagen nu niet kunt maken. In dat geval kun je een aangepaste opdracht doen om alsnog je toets te halen. Hiervoor maak je dan samen met je begeleider een alternatief, realistisch plan.

Een dergelijk alternatief kan ook gelden voor praktijkonderwijs in de komende kwartielen, waarvan nog niet duidelijk is of dit volgens de normale gang van zaken door kan gaan. 

Overleg met je begeleider

Twijfel je wat voor jou geldt: een alternatieve toets of hervatting van je stage? Neem dan na de paasdagen (dus vanaf dinsdag 14 april) contact op met je begeleider om te overleggen wat voor jou het beste is om te doen en hoe je dit kunt doen. Gaat het bij jou om een alternatieve opdracht, dan zal deze in nauwe afstemming tussen jou, je begeleider en indien nodig in overleg met de examencommissie, worden vastgesteld en goedgekeurd.

Buitenland (Stage, afstuderen & reizen)

Saxion blijft contact houden met al haar studenten en medewerkers die zich in het buitenland bevinden.

Studenten houden in eerste instantie contact met hun academie. Indien nodig volgt ondersteuning van het International Office van Saxion. Medewerkers houden in eerste instantie contact met hun leidinggevende. Indien nodig volgt ondersteuning van het International Office van Saxion.

Neem contact op met de coördinator Internationalisering van je academie om specifieke afspraken hierover te maken.

Neem zo snel mogelijk contact op met jouw academie.

Indien het volgens Saxion-beleid toegestaan is om naar het buitenland te reizen voor stage of een minor, kun je een beurs aanvragen. Voor meer informatie over de beschikbare beurzen, de voorwaarden en deadlines zie MijnSaxion.

Stage en studiereizen

Het beleid van Saxion ten aanzien van uitwisselingen en buitenlandse reizen is als volgt:

 • Saxion houdt zich aan de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa). 
  • GROEN: het is toegestaan om af te reizen.
  • GEEL: na overleg met jouw academie is het toegestaan om af te reizen, maar er zijn nog steeds risico’s bij het reizen. Houd rekening met de coronamaatregelen in het land/ de stad van bestemming. Deze kunnen heel anders zijn dan die in Nederland.
  • ORANJE: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een reis voor je studie of stage is GEEN noodzakelijke reis. Het is dan ook NIET toegestaan om af te reizen.
  • ROOD: Het is NIET toegestaan om af te reizen.
 • Nominatie en aanmelding bij een partnerinstelling zijn onderhevig aan het beleid van de partner. 
 • Een stage of een studieprogramma volgen in land van eigen herkomst is onder voorwaarde toegestaan. Neem contact op met jouw academie om specifieke afspraken hierover te maken.
 • Ga goed voorbereid op reis: neem het Saxion Veiligheidsprotocol goed door en lever deze in bij je studie/stage-coördinator. Deze is bij hem/haar op te vragen.
 • Gezien de nog steeds grote onzekerheid rondom Covid-19 maakt iedere student conform het Saxion veiligheidsprotocol een Plan B in afstemming met de opleiding.

Dienstreizen

Dienstreizen van medewerkers zijn mogelijk naar landen met een code groen of geel. Echter moet wel goed de afweging worden gemaakt of de reis noodzakelijk is, deze afweging wordt in afstemming met de leidinggevende ofwel directeur gemaakt. 

Een stage, een studieprogramma volgen of dienstreis maken in land van eigen herkomst is onder voorwaarde toegestaan. Neem contact op met de coördinator Internationalisering van je academie om specifieke afspraken hierover te maken.

Bij een aantal opleidingen is het verplicht om een kwartiel in het buitenland te doen. Die opleidingen hebben we gevraagd om het onderwijs en de toets(en) die bij dit kwartiel horen een internationaal georiënteerde of interculturele invulling te geven. Neem contact hierover met je studie- / stagecoordinator.

Duitsland heeft de coronaregels aangescherpt voor het reizen naar Nederland vanaf dinsdag 6 april 2021. Woon je in Duitsland en studeer of werk je in Nederland dan gelden aangepaste regels. Onder het kopje ‘coronamaatregelen in Duitsland’ vind je linkjes naar meer informatie.

Evenementen

Diploma-uitreikingen zijn aan het onderwijs gerelateerd, maar zijn geen onderwijsactiviteiten als zodanig. Hiervoor geldt dat de algemene regels voor bijeenkomsten van toepassing zijn: er mogen maximaal 30 personen tegelijk in een ruimte binnen zijn en maximaal 40 personen indien het buiten plaatsvindt. We verzoeken onze studenten en medewerkers om extra alert te zijn op het in achtnemen van de RIVM-richtlijnen. 

Gebouwen, schoonmaak & facilitair

DeventerHANDELSKADE

 • 7.30 tot 17.30 uur met uitzondering voor praktijkonderwijs, onderzoek en toetsen.

EnschedeKO WIERENGA 

 • 7.30 tot 17.30 uur met uitzondering voor praktijkonderwijs, onderzoek en toetsen.

EDITH STEIN, ARIENSPLEIN en EPY DROST 

 • 8.00 tot 17.30 uur met uitzondering voor praktijkonderwijs, onderzoek en toetsen

RANDSTAD

 • geopend voor medewerkers.

Apeldoorn

 • 7.30 tot 18.30 uur. 

 TIP

 • Vanaf 26 april is de ingang aan de Handelskade in Deventer weer geopend.
 • De slagboom is dicht per 26 april, het parkeerterrein is alleen toegankelijk voor pashouders.

 

Binnen Saxion is het dragen van een mondkapje niet langer verplicht, behalve in situaties waarbij de 1,5 meter niet kan worden aangehouden: denk bijvoorbeeld aan praktijkonderwijs. Je kunt natuurlijk zelf kiezen voor het dragen van een mondkapje. 

Saxion-gebouwen zijn beperkt geopend. Of jouw onderwijs doorgaat, vind je op de website van je eigen onderwijsinstelling. Check hier de website van het ROCde website van Aventus of de website van de Open Universiteit.

Ja, deze zijn hygiënisch. De handdoekautomaat heeft een systeem, waardoor schone en gebruikte delen van de handdoekrol fysiek in de automaat van elkaar gescheiden blijven.

Naast de reguliere schoonmaak, zal er extra aandacht zijn voor de hygiëne. Toiletten en punten die vaak aangeraakt worden, zoals deurklinken worden extra schoongemaakt.

De werkplekken worden iedere ochtend schoon opgeleverd.

De douches zijn geopend en worden dagelijks schoongemaakt.

Je kunt de gebouwen alleen betreden via de hoofdingang. Er mag één persoon per compartiment in de draaideur. 

Eenmaal binnen geven we de looproutes aan met stickers. Denk hierbij aan eventuele eenrichtingsverkeer en 1,5 meter afstand. 

De lift moet zoveel mogelijk toegankelijk blijven voor mindervaliden en transport. Gebruik zoveel mogelijk de trap. Er mogen maximaal 2  personen in de lift. 

Alle gebouwen van Saxion hebben een ‘gezond’ mechanisch ventilatiesysteem dat verse buitenlucht aanzuigt en gebruikte lucht afvoert. 

De restaurants, Bakery’s en de capuccinobar zijn weer volledig open. Je kunt nog steeds je bestelling bij de Bakery plaatsen en afhalen met de app. De AH To Go is voornemens om pas in het najaar weer open te gaan.  

Onderzoek & (Thuis)werken

Onderzoekers die hun werk thuis kunnen doen, werken vanuit huis. Behalve wanneer laboratoria en werkplaatsen noodzakelijk zijn. De onderzoekslaboratoria gaan niet dicht. Afstemming vindt plaats met de leidinggevende. 

Online werken, hoe pak je dat aan? Hoe werk je slim samen met je collega’s op afstand? Alle handreikingen en tips voor effectief, gezond en veilig thuiswerken vind je op MijnSaxion.nl/onlinewerken

Per ruimte is gekeken naar hoe er gewerkt kan worden met inachtneming van de 1,5 meter regel. Met stickers wordt aangegeven welke werkplek(ken) je kunt gebruiken.

Het Veiligheidsteam van Saxion heeft besloten om het werk in vitale sectoren zoals zorg, gezondheidszorg, kinderopvang en hulpdiensten voorrang te geven op ons eigen onderwijs en onderzoek. Als medewerkers wordt gevraagd om daaraan een bijdrage te leveren, om de druk in deze sectoren te verlichten, krijgen zij hiervoor ruimte. We vragen medewerkers dit af te stemmen met hun leidinggevende. 

Je vindt meer informatie via MijnSaxion via deze link

De Saxion bibliotheek

Saxion Bibliotheek is beperkt geopend. 

 • Onze ondersteuning en advisering gaat digitaal en virtueel natuurlijk zo veel mogelijk door.
 • In deze periode is er beperkte ondersteuning in de bibliotheek aanwezig.
 • Je kunt wel weer ter plaatse in de vestigingen terecht om te studeren (1 persoon per tafel), boeken te brengen of te lenen
 • Je kunt daarvoor de boeken weer aanvragen via onze catalogus. Let op: de levering duurt mogelijk langer dan je van ons gewend bent.
 • Onze online bronnen kun je vinden en raadplegen via search.saxionbibliotheek.nl.
 • Heb je een vraag aan de bibliotheek, mail ons dan via libraryservices@saxion.nl.
 • Heb je geleende bibliotheekboeken in huis? Informatie over de inleverdatum kun je vinden op onze website. Daar vind je tevens de huidige openingstijden.

Contact

Academie

E-mail                     

Telefoonnummer 

ABRR

receptie.brr@saxion.nl

088 019 1886

ACT

academiebureau.act@saxion.nl

088 019 6363

AGZ

frontoffice.agz@saxion.nl

088 019 3525

AMA

Deventer: amazone.deventer.ama@saxion.nl
Enschede: amazone.enschede.ama@saxion.nl

Deventer: 088 019 3517

Enschede: 088 019 1301

AMM

frontoffice.amm@saxion.nl

088 019 1816

APO

secretariaat.apoe@saxion.nl

088 019 3658

BBT

frontoffice.enschede.bbt@saxion.nl

Deventer: 088 019 3728

Enschede: 088 019 1603

FEM

Deventer: frontoffice.deventer.fem@saxion.nl

Enschede: frontoffice.fem@saxion.nl

Deventer: 088 019 3624

Enschede: 088 019 1478

HBS

hbsfrontoffice@saxion.nl

088 019 3400

IBS

Deventer: info.deventer.ibs@saxion.nl

Enschede: info.enschede.ibs@saxion.nl

Deventer: 088 019 3030

Enschede: 088 019 1150

LED

frontoffice.led@saxion.nl

088 019 1422

SCE

Deventer: info.deventer.sce@saxion.nl

Enschede: info.enschede.sce@saxion.nl

088 019 1815

SPS

parttimeschool@saxion.nl

088 019 1919

Next

lerarenopleiding.next@saxion.nl

088 019 3440

International Office is tijdens kantoortijden telefonisch bereikbaar op +31 (0)88 - 019 3789 of via internationaloffice@saxion.nl. Het Servicepoint is tijdens kantoortijden telefonisch bereikbaar op 088 019 3000 of via servicepoint@saxion.nl.

Bij ICT & Blackboard problemen kan contact opgenomen worden met 088 - 019 3600