Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing

  • Aantal ECTS credits

    30

  • Taal

    Nederlands

  • Plaats

    Apeldoorn

  • Kwartiel

    1, 2

  • Vorm

    Voltijd

Soort minor B. Een Saxion minor die open staat voor studenten van meerdere opleidingen
Thema Economie, Management en Organisatie

De wereld verandert razendsnel en wordt steeds complexer. Hierdoor ontstaan ook nieuwe – deels nog onbekende – risico’s en dreigingen waartoe we ons moeten verhouden. Complexe, maatschappelijke ontwikkelingen vormen de reden om continu te werken aan meer inzicht in en begrip van risico’s en veiligheid in de leefomgeving. Om die reden ga je tijdens deze minor aan de slag met verschillende onderwerpen binnen de wereld van publieke veiligheid. Want publieke veiligheid raakt alle aspecten van de fysieke en digitale wereld: de grenzen tussen deze werelden vervagen. Een veranderende wereld vraagt andere vaardigheden van onze toekomstige (veiligheids-)professionals.

Wat kun jij als toekomstige (veiligheids-)professional bijdragen om de publieke veiligheid van Nederland te borgen? Jij kan het verschil gaan maken voor de huidige en toekomstige generaties.

.

Waarom deze minor?

  • Het volgen van deze minor biedt je de uitgelezen kans meer te leren over de wereld van de brandweer.
  • De minor biedt je een kennismaking met de onderwerpen van brandweerzorg en crisisbeheersing in de wereld van veiligheidsregio’s.
  • De minor biedt kennis en expertise uit het werkveld.

De minor bestaat uit de volgende modules:

  • Inleiding Publieke Veiligheid
    Deze module biedt een kennismaking met de wereld van publieke veiligheid en de werking van de veiligheidsregio’s in Nederland.
     
  • Brandweerzorg
    Hoe houden we Nederland brandveilig en wat doen we op het moment dat er brand uitbreekt? Tijdens de module brandweerzorg is er aandacht voor de manier waarop we brand proberen te voorkomen en de manier waarop we brand bestrijden. Daarnaast doe je ook kennis op die nodig is om een incident te onderzoeken.
     
  • Onderzoek deel 1 en 2
    Tijdens de minor voer je een onderzoek uit op basis van een specifiek onderwerp uit het werkveld.
     
  • Leren van (mini)crises
    Tijdens deze module leer je over de crisisstructuur in Nederland. Wie komt in actie bij een crisis en hoe kunnen zij de crisis bestrijden? Het is van groot belang voor de veiligheid om hier onze leerpunten uit te halen. Om die reden worden er ook crises geëvalueerd.
     
  • Omgevingsveiligheid en veilige energietransitie
    Gedurende deze module ga je aan de slag met omgevingsveiligheid en de impact van de energietransitie op publieke veiligheid.

De modules van deze minor zijn in nauw contact met mensen uit de onderzoekswereld en uit het werkveld tot stand gekomen. Een groot deel van de colleges wordt dan ook verzorgd door mensen met onderzoeks- dan wel praktijkervaring. Tijdens deze minor bezoeken we ook enkele locaties binnen de wereld van brandweerzorg en crisisbeheersing.

Deze verdiepende voltijdsminor is in principe bedoeld voor studenten van integrale veiligheidskunde/security management. De minor is ook geschikt voor studenten van bestuurskunde/overheidsmanagement en forensisch onderzoek.

De toetsing van de verschillende modules vindt plaats door middel van tentamens, een portfolio en andere inleveropdrachten.

Leereenheden

Verplichte vakken