Charles Dickens festival Mariëlle Fokkema en Alex Ritsema_9413.jpg
Studentenleven

Docent en studente als hofdansers op Dickens festijn

Leestijd Minuten

Een derdejaars studente Archeologie en een docent-onderzoeker van Saxion delen samen één hobby: hofdansen Samen met een aantal medehobbyisten, treden zij op door Nederland. Zo ook aankomend weekend, bij het Dickens festijn in Deventer. Mariëlle Fokkema en Alex Ritsema vertellen in een interview alles over hun passie.

Het begint allemaal met de liefde voor de romanschrijfster Jane Austen, aldus Mariëlle. Zo is zij ook bij deze hobby terecht gekomen. “Als je naar haar gaat googlen, loop je al snel tegen hofdans aan.” Alex vertelt dat hij al vanaf zijn studie in Groningen actief is in het hofdansen, bovendien dat hij interesse heeft voor dans in het algemeen. Hoewel hij al 28 jaar in Deventer werkt, gaat hij nog elk jaar terug naar Groningen voor het bal. Mariëlle is ook enthousiast over hofdans. Ze vertelt stralend: “Het is één grote familie en er heerst een goede sfeer. Zelfs als je moe bent, krijg je weer energie van het dansen! Daarbij komt alles er omheen, zoals de kostuums, het inleven in die tijd en de internationale vrienden die je erdoor krijgt. Het is ook wel leuk dat je tijdens het dansen een beetje flirterig kan doen, omdat dat normaal toch een beetje ongepast is.”

Maar hoe gaat zo’n hofdanshobby nou in zijn werk? Eén keer in de maand komt de groep samen in Velp. Alex vertelt dat het een diverse groep is tussen de 20 en de 70 jaar die samen een les hofdans volgen. Hofdans is een achttiende-eeuwse dans, een destijds zeer populair tijdverdrijf. Een les begint met basispassen die, ook voor leken, goed te doen zijn, aldus het tweetal. Daarna krijg je te maken met figuren en wissel je soms midden in een dans van danspartner.

Charles Dickens festival Mariëlle Fokkema en Alex Ritsema_9434.jpg

“Dat is in het begin wel lastig, maar als je de figuren door hebt dan komt de rest vanzelf", vertelt Mariëlle. Als je in de gevorderde groep zit, mag je naar optredens zoals het Dickens festijn. Al betekent gevorderd niet direct foutloos. “Natuurlijk gaat er tijdens een optreden ook wel eens wat fout. Zo is er wel eens iemand uitgegleden of ging iemand de verkeerde kant op", vertelt Alex. Mariëlle voegt toe: “Als iemand verkeerd loopt, heeft het publiek het vaak niet eens door. Zolang je maar op de goede plek uit komt. Na de dans lachen we er dan met zijn allen om.”

Mariëlle en Alex behoren beiden tot de gevorderden, dus ook zij treden komend weekend op tijdens het Dickens festijn op 16 en 17 december. Twee dagen dansen, hoe houd je dat vol? “Je moet vooral bezig blijven en goed eten en drinken. Dan is het wel goed te doen", aldus Mariëlle. Alex bekent wel dat hij na zo’n dag behoorlijk bezweet kan zijn. “Maar dan heb je ook wel je best gedaan.”

Dit weekend kan je het hofdansen live zien en zelfs meedoen. In de Bergkerk in Deventer zullen zij een dans opvoeren gevolgd door een publieksdans, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om mee te dansen. Tenslotte vertelt Mariëlle: “De publieksdans is perfect om even de sfeer van het hofdansen te proeven. Ik kan het iedereen aanraden!”

Gerelateerde artikelen

Corporate

Saxion Pride Vignet: ‘die normalisering, dat is waar we naartoe moeten’

14 mei 2025
Rosan van Aken Studentenleven

Rosan is studentambtenaar in Enschede: ’Ik wil écht iets betekenen’

12 mei 2025
HBO-Monitor 2024: Saxion-afgestudeerden waarderen hun opleiding en hebben sterke positie op de arbeidsmarkt Corporate

HBO-Monitor 2024: Saxion-afgestudeerden waarderen hun opleiding en hebben sterke positie op de arbeidsmarkt