Foto: Michael Mroczek
Onderzoek

Van witte kozijnen naar duurzaam zwart hout

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Hoe beschermen we onze gebouwen over een aantal jaren op grote schaal milieuvriendelijker tegen invloeden van buitenaf? Michael Sailer, onderzoeker bij het lectoraat Sustainable Building Technology werkt aan een oplossing die wereldwijd uniek is en die het gebruik van traditionele beschermingsmiddelen als verf en beits overbodig zal maken: een duurzame coating voor hout.

Michael studeerde en promoveerde in Duitsland op het specialistische terrein van houttechnologie en de manier waarop materialen door hun biologische opbouw reageren op hun omgeving. “Ik ben altijd dicht bij het feitelijke materiaal gebleven en ken de hele houtketen. Ik heb bomen gekapt, meubels gemaakt en in laboratoria met hout en microbiologie gewerkt. Al die ervaringen helpen me in mijn onderzoeksproces.”

Sinds 2013 is Michael verbonden aan Saxion en werkt hij met Regge Hout en dochterondernemer Xyhlo Trade uit Goor aan het ontwikkelen van de microbiële houtcoating. Een sterk staaltje inventiviteit, dat natuurlijk niet van vandaag op morgen tot stand kwam.

“Voor een ander onderzoek impregneerde ik stukjes hout met verschillende soorten olie en zag ik dat er op al die blokjes een zwarte schimmel groeide. Ik wist al dat schimmels zich op een wat vlekkerige manier op hout konden ontwikkelen, maar dit was een mooie afzetting die het hout egaal zwart kleurde.” Turend door zijn microscoop, legde Michael de link naar de bouwwereld.

Experiment

Toen zijn 85-jarige moeder haar huis opnieuw moest laten schilderen, stemde zij aarzelend in met een experiment om haar garagedeur te laten coaten met lijnolie en schimmel. “Na een tijdje belde ze of ik de tweede garagedeur ook wilde komen behandelen,” lacht de onderzoeker. De resultaten waren veelbelovend en hij zette zijn onderzoek voort. “Ik realiseer me dat de consument zijn mindset moet veranderen: van witgeverfde kozijnen op zijn huis, naar zwart duurzaam behandeld hout. In de toekomst kunnen we misschien wel andere kleuren maken, met behulp van natuurlijke pigmenten.”

Er wordt al op kleine schaal geproduceerd. Zowel geïmpregneerd hout als blikken met de biocoating. “Die blikken verkopen we nu nog vooral via onze website. Met het hout uit de fabriek hebben we al aan zo’n twintig projecten geleverd. Het grote vraagstuk voor de toekomst is hoe we omgaan met onze tekorten aan natuurlijke bronnen. Als we die bronnen juist gebruiken, beschermen we de natuur met wat ze zelf voortbrengt. Het was altijd al mijn insteek om daar een persoonlijke bijdrage aan te leveren.”

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

image1.jpg Organisatie

Gevelelement Smart TinyLab vervangen

07 maart 2024
Onderzoek

Rio Saijo: 'mijn omgeving veranderen om mezelf te veranderen'

06 februari 2024
Onderzoek

Twentse samenwerking ‘Bouwen aan Human Capital’ moet verduurzaming Nederlandse woningbouw versnellen