HOI Apeldoorn 2019 (Evert van de Worp)
Studentenleven

HOI Apeldoorn: temperatuur stijgt naar ongekende hoogte

Leestijd Minuten

Tijdens de laatste dag van de introductieweek steeg de temperatuur in Apeldoorn naar ongekende hoogte. 122 studenten trotseerden de binnenstad om allerlei activiteiten uit te voeren en elkaar nóg beter te leren kennen.

Groen, oranje, lichtblauw, Saxion staat deze dag onmiskenbaar in het teken van kennismaken met elkaar, de school en de stad. Rond een uurtje of half tien ’s ochtends druppelen de eerste studenten langzaam binnen. De groepen worden verdeeld, de eerste teksten verschijnen op T-shirts en er wordt driftig water bij elkaar gesprokkeld. De studenten zijn klaar voor de laatste dag. Zo snel mogelijk dat programma afwerken, want het eerste biertje lonkt.

Waarom Apeldoorn?

“Ik heb het vorig jaar zelf ook superleuk gehad, daarom heb ik me aangemeld als mama van de groep. Zo kan ik hen ook een mooie dag bezorgen”, zegt Richelle (22). Naast haar staat Rick (19), eerstejaars student hotelmanagement. Waarom hij voor deze studie heeft gekozen? “Het past bij me. Ik vind het leuk om mensen te pleasen, op een goede manier dan hé, haha.” De keus voor Apeldoorn was snel gemaakt. “Het is hier lekker kleinschalig en goed geregeld. Ik had er gewoon direct een goed gevoel bij.” De Soestenaar is nog compleet onbekend met de stad en de school. Hij heeft een tussenjaar gehad en was klaar voor iets nieuws. “Ik kende gisteren nog niemand, maar ik heb ondertussen al aardig wat contacten gelegd.”

Goed, de inschrijving is voltooid. De studenten verzamelen zich in de grote tent die buiten staat. Een aangenaam briesje zorgt ervoor dat de sfeer steeds beter wordt. Nu iedereen bij elkaar zit, vallen ook ineens de creatieve teksten op die op de achterkant van hun T-shirts prijkt. Snolle Bolleke, The Chosen One, Zeezuiper en natuurlijk het welbekende: Bel me op 06…Zelfs armen en benen blijven niet gespaard van ludieke oneliners. Tijd voor het traditionele praatje van de burgemeester. Petra van Wingerden heet de studenten van harte welkom en vergeet ook niet te zeggen dat ze (zelfs vandaag) altijd binnen mogen lopen in het gemeentehuis. Er klinkt zacht gelach in de tent. Vandaag niet. En morgen? Mwah. 

‘Mama’ Polina (21) is druk in de weer met het uitdelen van flesjes water en papieren. Ze is derdejaars studente hotelmanagement en komt uit Rusland. “Wij zijn de enige internationale groep vandaag, de leden komen overal vandaan. Daarom spreken we dus ook Engels met elkaar. We willen alle culturen met elkaar verbinden.”

Scavenger hunt

Na een prima geregelde Mexicaanse lunch worden de studenten eindelijk losgelaten. De jaarlijkse Scavenger Hunt staat op het programma – oftewel een lijst met opdrachten die voornamelijk in de binnenstad moet worden uitgevoerd. Doe mee aan de condoomrace bij de GGD, ga op de foto met de bekende gorilla en bel je moeder om te zeggen dat je geen vrienden kunt vinden…men moet aan de bak. Langzaam vult het centrum van Apeldoorn zich met ouwehoerende studenten die zorgen voor een uitgelaten en vrolijke sfeer. Wie de opdrachten het beste uitvoert, wint een prijs. Al snel wordt een van de moeders gebeld. Ze staat op speaker, uiteraard. “Hoi mam, ik sta hier in Apeldoorn en ik kan gewoon geen vrienden vinden.” Even is het stil aan de andere kant van de lijn. “Geen vrienden vinden?”, klinkt het dan. “Man, dan doe je maar iets beter je best. Kom op zeg.” Hard gelach op het Raadhuisplein. Het tafereel is vastgelegd op camera, in de pocket. 

Al lopend naar de GGD vertelt een van de studentes dat ze niet zo van het zuipen is. “Ik heb hier een Airbnb gehuurd zodat ik zeker weet dat ik lekker slaap. Na zo’n dag vind ik het wel relaxed om me even af te zonderen.” Niets mis mee, iedereen beleeft de HOI op zijn eigen manier. Aankomend bij de GGD staan Carolien en Petra van team Seks en Gezondheid al klaar om de studenten te leren hoe ze met een condoom moeten omgaan. “De jongens met de grootste mond lukt het vaak niet”, zegt Carolien met een knipoog. 

Terras en tv-programma

De rest van de middag (of twee uurtjes) bestaat uit het afwerken van de lijst om vervolgens zo snel mogelijk het terras op te kunnen. Maar niet voordat er nog even een groepsfoto en meerdere selfies zijn gemaakt met Jan de Hoop. De tv-icoon is klaarblijkelijk met een nieuw programma bezig. Volgens de crew die om hem heen dartelt is het allemaal nog topsecret. Spannend!

Aan het einde van de middag druppelen de eerste studenten het Saxionplein weer op. Ze zijn er klaar mee. De hele dag vol met je bakkes in de zon maakt dat de biertjes nog lekkerder smaken dan normaal. Het vlees voor de barbecue wordt gebracht, vanaf de dj booth klinken de eerste beats en de tap draait op volle toeren. Tussendoor vermaken de eerstejaars zich met stranditems die her en der liggen verspreid, een opblaasbare rodeostier en waterballonnen. Straks in de stad kijkt er waarschijnlijk niemand meer naar, maar nu wordt er nog wel op de gekleurde bandjes gelet. Rood is geen alcohol, blauw wel en wie geel om zijn pols draagt, blijft ook slapen. “Tot 19.00 zijn wij verantwoordelijk”, zegt een van de mama’s. “Daarna is het aan de crew en het HOI-bestuur.” 

Na de barbecue staan de studenten te trappen om de stad in te gaan. En geef ze eens ongelijk. De zon schijnt nog heerlijk, het eten is verorberd en de avond is nog jong. De uitvalbasis dit jaar is café Teun. Dé plek waar flinke katers worden gecreëerd, waar in wazige toestand toekomstplannen worden gesmeed en waar misschien wel de eerste liefdes opbloeien. De toekomst is begonnen. 

Tekst: Elke Agten Foto's: Evert van de Worp

Gerelateerde artikelen

Hoi Studentenleven

Dit was de HOI 2019!

30 augustus 2019
HOI 2019 donderdag Enschede Studentenleven

Nog één keer proosten op de HOI in Enschede

30 augustus 2019
HOI19 wo Deventer-3.jpg Studentenleven

Deventer HOI-studenten slagen vol energie voor tweede dag