Opleidingen voor professionals Techniek 2.jpg
Organisatie

Technohub Inclusieve Technologie (TINT) groeit

Leestijd Minuten

Dat inclusief ondernemerschap belangrijk is en ook landelijk wordt ondersteunt blijkt bijvoorbeeld uit de kick-off van de CTI challenge winnaars, waar wij als een van de winnaars een pitch mochten geven.

Mooi om te zien dat minister Carola Schouten de beweging naar een inclusieve arbeidsmarkt volledig ondersteunt en VWS en het UWV ons aanmoedigen om in publiek private samenwerkingen gewoon te starten,  door te doen. Daarnaast wordt het belang onderschreven met de ondersteuning die toegekend

Hiermee kunnen wij als TINT ons de komende 3 jaar in gaan zetten op het uitbreiden van de TINT naar andere regio’s. Er komen  meer TINT’s: in Rivierenland; en in de Achterhoek wordt nog gezocht naar samenwerking. Dit om  met elkaar 1000 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen met inclusieve technologie en begeleiding.

Dat bedrijven ook de weg naar de TINT Apeldoorn weten te vinden zien we bijvoorbeeld ook aan het aantal bedrijven dat interesse toont, zo’n 30 bedrijven zijn of gaan in gesprek met de TINT. Een mooi voorbeeld hiervan is een project samen met Aebi Schmidt waar we de mogelijkheden van AR voor mensen uit beschut werk voor onderhoud van koffieautomaten binnen Aebi Schmidt gaan onderzoeken. Deze bedrijven gaan we onder andere ondersteunen met 3 e-Learning modules die we komend half jaar willen gaan ontwikkelen en de begeleiding bij projecten vanuit de TINT welke we inbedden in een Learning Community. 

De Technohub Inclusieve Technologie in Apeldoorn is nu zo’n jaar gelden gestart met VDL, Lucrato, Aventus, AKOS, RCT Gelderland, denkhuijzen, the funding company, Ijssel en KIT. Met als doel om met behulp van technologie de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Maar welke technologie past nu voor welke uitdaging? Daarvoor doen we met bedrijven, werknemers, studenten en docenten pilotprojecten. De eerste pilots zijn succesvol verlopen. We zien dat technologieën zoals slimme vertaal- en spraakherkennigsoftware, visuele werkinstructies projecteren d.m.v. augmented reality, virtual reality inzetten bij het oriënteren en oefenen van werksituaties en het 3d printen van hulpmiddelen allemaal in te zetten zijn voor inclusie. Naast het ondersteunen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen de technologieën ook een rol spelen bij het ondersteunen op duurzame inzetbaarheid bij mensen die op afstand dreigen te raken.

En dit alles doen we met inzet van een geweldig team van betrokken en bevlogen studenten. Zo’n 25 studenten  van verschillende opleidingen vanuit Saxion en Aventus hebben in het kader van een honours of excellentie programma, projectonderwijs, het smart solution semester, lab sociaal ondernemen, stage of afstuderen bijgedragen aan een aantal van de projecten. Dit deden ze echt samen, interdisciplinair en met alle betrokken stakeholders, in de vorm van een Learning Community. Ook in februari starten we weer met een Learning Community en is er een samenwerking met het XR lab van Saxion gerealiseerd. Houd voor een aantal van de resultaten van de afgelopen en komende periode dan ook de website van de TINT in de gaten: tint-apeldoorn.nl.

Maandag 14 februari is de officiële opening van de TINT. Nog online, maar de komende maanden volgen diverse proeverijen op locatie van het TINT lab in Apeldoorn. Mocht je interesse hebben hier aan deel te nemen of ergens aan te sluiten, laat het weten via [email protected].

Trea van der Vecht, Amber Kornet en Sjoerd de Vries

Gerelateerde artikelen

battleofthebridges_header.jpg Organisatie

Eerstejaars strijden om de winst in "The Battle of the Bridges"

01 mei 2025
Tijmen Bartels Studentenleven

Tijmen bestuurt de Batavierenrace (bijna) in z’n eentje: ‘Mijn agenda zit bomvol’

30 april 2025
Onderzoek

Onkruid wieden met hitte: de impact van lectoraat SMART