Scherm­afbeelding 2025-05-27 om 07.58.42.png
Organisatie

Kick-off Sprong-groep Wooded

Leestijd Minuten

Woensdag 19 maart vond de officiële start plaats van de “Wooded-onderzoeksgroep” in de Gasfabriek in Deventer. Consortiumpartners, onderzoekers en bedrijven kwamen samen om de kaders van het traject te bespreken en themateams te vormen. Met als centraal onderwerp “Efficiënte productie en toepassing van functioneel hout in de bouwsector” werd deze middag een groot succes.

Over WOODED

De door SIA gefinancierde Sprong-groep WOODED zet zich in om de CO2- en stikstofuitstoot in de bouw te reduceren en tegelijkertijd de levensduur van gebouwen te verlengen. Dit gebeurt door het gebruik van hout niet alleen in nieuwbouwprojecten te versterken, maar ook innovatie te stimuleren met focus op nieuwe toepassingen en hergebruiksmogelijkheden. Saxion werkt samen met Hogeschool Utrecht, Van Hall Larenstein, Staatsbosbeheer, Centrum Hout en diverse mkb-bedrijven om dit te realiseren.

Tijdens het welkomstwoord door Christian Struck & Michiel Dumont werd de aftrap gegeven voor dit mooie traject en een doorkijk gegeven naar de doelen voor de komende 4 jaar en voor de daarop volgende 4 jaren.

Twee fases, grote ambities

De planning van WOODED is verdeeld over twee periodes van vier jaar, elk met duidelijke doelstellingen:

Eind 2028

  • Vijf innovatieve projecten van start op de kruispunten duurzame houtproductie, constructie en remontabiliteit
  • Twee PD-onderzoekers aan het werk, gericht op duurzame houtproductie in landschapscontext en remontage
  • Ontwikkeling van een lab- en testomgeving voor houtbescherming en toepassingen

Eind 2032

  • Start van drie grootschalige onderzoeken gericht op circulair hout, functioneel hout en duurzaam hout.
  • Aanstelling van een derde PD-onderzoeker, gespecialiseerd in functionele houtbescherming.
  • Lancering van een HBO-breed expertisecentrum gericht op duurzaam bouwen met hout.

Er werd stilgestaan bij de versterking van de onderzoekcapaciteit en vergroting van de impact van innovatie & onderzoek op gebied van functioneel hout voor de bouwsector. Verwachtingen werden opgehaald bij de aanwezigen, die varieerden van “kennis maken” en “kennis bundelen en doorontwikkelen” tot “innoveren op industrieel niveau”. De te verwachte resultaten worden toegelicht. De focus van het project zal komen te liggen op:

  • Stand van kennis vaststellen & documenteren
  • Onderwijsvernieuwing & opleiding
  • Initiëren van onderzoeksactiviteiten.

Na deze introductie werd er door de consortiumpartners Van Hall Larenstein, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Saxion een inleiding gegeven over de verschillende thema’s behorende bij dit project, zie onderstaand afbeelding.

tekst wooded.png

Per thema zijn er ter plaatse de eerste teams geformeerd op basis van reacties van de aanwezigen. Deze zullen de komende tijd een meer definitieve samenstelling krijgen. Vervolgens werden er door Alfred Evers (ROC van Twente) en Wim Sturris (De Groot Vroomshoop) presentaties gegeven over respectievelijk het Fieldlab Efficiënt bouwen met hout en hoe De Groot Vroomshoop omgaat met de kansen en uitdagingen die het bouwen met hout met zich meebrengen.

De middag werd afgesloten met een korte terugkoppeling door projectleider Sabine Elferink, die ook duidelijke vervolgstappen introduceerde.

Al met al een geslaagde en waardevolle bijeenkomst met voldoende stof tot nadenken. Tijdens een volgende partnerbijeenkomst hopen we de eerste plannen verder te kunnen concretiseren.

Gerelateerde artikelen

headerafbeelding_resilient buildings.png Organisatie

Uitnodiging: Building Technology Symposium 15 mei 2025

24 april 2025
Tweede kamerleden.jpg Organisatie

Tweede Kamerleden op bezoek in Smart TinyLab

14 maart 2025
Onderzoek

Data oogsten voor een beter leefklimaat