Smart Solutions.jpg Onderwijs

Festivalreport: 3e editie Smart Solutions Festival

Dinsdag 15 januari was het zover: de derde editie van het Saxion Smart Solutions Festival. Was jij erbij? Dan weet je hoe gaaf het was! Heb je het moeten missen? Geen paniek: in dit festivalreport lees je er alles over. Niet zo’n lezer? Check dan de aftermovie!

Rik Voerman Onderzoek

‘Het is onze maatschappelijke plicht veel meer uit recycling te halen’

Het zijn indrukwekkende cijfers: alleen al in Nederland wordt jaarlijks naar schatting 150 tot 225 ton aan afgedankte visnetten in zee gedumpt. Optisch lijken ze niet versleten, maar doordat de netten hun vorm verliezen, zijn ze niet meer geschikt voor de visserij. In de Noord-Europese wateren is het probleem nog veel groter. Saxion-studenten werkten binnen het Thermoplastisch Composieten Applicatiecentrum (TPAC) aan een oplossing voor dit vraagstuk. Alles draait daarbij om recycling.

Headerafbeelding - Blond meisje met zwart VR bril Onderwijs

Creatieve studenten werken aan projectoren voor 360 graden video’s

Het Smart Solutions Semester is in volle gang. Studenten krijgen verschillende uitdagingen in de schoot geworpen. Het groepje van Tessa Vaags is bezig met het project Dome53: een koepel waarin je 360 graden video’s kunt kijken.

Innovator Rutger de Graaff te gast bij BNR Nieuwsradio Corporate

Innovator Rutger de Graaff te gast bij BNR Nieuwsradio

Fashion en Textile Technologies-student Rutger de Graaff haalde alles uit zijn Smart Solutions semester. Hij ontwikkelde met zijn projectgroep een plan om zonnecellen en LED’s te integreren in een zonnescherm. BNR Nieuwsradio wilde alles weten over deze slimme uitvinding.

Smart Solutions-studenten aan de slag in township Zuid-Afrika Onderwijs

Smart Solutions-studenten aan de slag in township Zuid-Afrika

‘Groeten uit Zuid-Afrika. Ik zit hier midden op de prairie en kijk uit op een township. Een compleet andere wereld. Afgesloten van elektriciteit en water moeten de locals hier zien te overleven. Het levert indringende beelden op,’ schrijft Frank Stiksma, docent Ondernemerschap & Retailmanagement. Frank begeleidt 14 Saxion-studenten die hun Smart Solutions Semester in Zuid-Afrika doorbrengen. Daar helpen ze de lokale bevolking met een aantal opbouwprojecten.

Saxion Robocup-team te gast in YouTube-serie Klaas Vindt Uit Onderwijs

Saxion Robocup-team te gast in YouTube-serie Klaas Vindt Uit

Een slim huis ontwerpen, waar alles met technologie functioneert. Dat is de toekomstdroom van Egor Tamarin (Life Science, Engineering & Design). Het afgelopen halfjaar was hij voor zijn Smart Solutions Semester druk met het programmeren van robots voor het Saxion Robocup-team. In de YouTube-serie Klaas Vindt Uit mocht Egor presentator Klaas van Kruistum er alles over vertellen.

Saxion-studenten demonstreren CO2-meter en app in YouTube-serie Klaas vindt Uit Onderwijs

Saxion-studenten demonstreren CO2-meter en app in YouTube-serie Klaas vindt Uit

Op het Smart Solutions Festival werd ze in juni gespot door een reporter van KRO-NRCV en voor ze het wist stond ze deze zomer in een oude NS-loods ‘op filmlocatie’. Met presentator Klaas van Kruistum, die we natuurlijk allemaal kennen van Wie is de Mol, mocht ze opnames maken voor de YouTube-serie ‘Klaas vindt Uit’. Anique Faasen (20, inmiddels vierdejaars student Fashion and Textile Technologies) is trots op de landelijke aandacht voor het project waar ze aan deelnam. Daarbij draait alles om wat hoge en lage CO2-waarden met de gezondheid van studenten doen.

Vrouw van achter gezien die een festivalterrein op loopt. Ze heeft een gele rugzak om en een microfoon in haar linkerhand. Corporate

Terugblik: Saxion @ Het Grootste Kennisfestival van Nederland

Tijdens Het Grootste Kennisfestival van Nederland mag Saxion natuurlijk niet ontbreken. Waar je normaal gesproken hersencellen afbreekt op een festival, kon je ze op het Kennisfestival juist opbouwen...

aranxa-esteve-130749-unsplash.jpg Corporate

Saxion op grootste Kennisfestival van Nederland

Tijdens het grootste Kennisfestival van Nederland kan Saxion natuurlijk niet ontbreken. Daarom zijn we op donderdag 14 juni aanwezig met de Smart Solutions tent! In deze tent laten we zien welke slimme oplossingen studenten en lectoren in petto hebben.

Technische studenten bouwen 3D-model voor waterzuiveringsinstallatie in Zuid-Afrika Onderzoek

Technische studenten bouwen 3D-model voor waterzuiveringsinstallatie

Hoe bouw je een werkend demonstratiemodel van een waterzuiveringsinstallatie die in Zuid-Afrika al volop in gebruik is? Dat was de uitdaging waar Mike Kolkman (22), derdejaars student Werktuigbouwkunde, voor stond. Samen met een internationale projectgroep ging hij tijdens zijn Smart Solutions Semester aan de slag in opdracht van het lectoraat International Water Technology. Het werd een puzzel, maar een hele interessante!