Nieuws

‘Bij bodem en ondergrond draait alles om nieuwe technologie en regie’ - Geert Roovers Onderzoek

‘Bij bodem en ondergrond draait alles om nieuwe technologie en regie’

‘Aardbevingen in Groningen, CO2-opslag en bodemdaling: als de bodem in het nieuws is, dan gaat het vaak over omstreden dossiers,’ vertelt Geert Roovers, verbonden aan het lectoraat Bodem en Ondergrond. Wat betekent duurzaam bodembeheer in de toekomst? Wat is de rol die onderwijs en onderzoek daar samen met het werkveld in kunnen spelen? Nieuwe technologie en regie zijn daarbij sleutelwoorden, aldus de Saxion-lector.

Bart & Safoura Corporate

'Diversiteit en inclusie gaan over iedereen die hier studeert of werkt, het is van ons allemaal'

Safoura Ghaeminia en Bart van Haaster gaven dit voorjaar de Surprise-training Diversiteit en Inclusie aan 45 Saxion-medewerkers en enkele studenten. De succesvol verlopen pilot was bedoeld als eye opener voor de deelnemers én als stimulans om met het thema aan de slag te gaan. ‘Inclusie kun je leren, het is een competentie die je kunt ontwikkelen,’ aldus Safoura en Bart, beiden als docent verbonden aan de Academie Mens & Maatschappij (AMM).

Karin Brouwer Truijen Onderwijs

‘Onze kracht ligt in kleinschaligheid en betrokkenheid’

Met het kwaliteitskeurmerk ‘Topopleiding’ in de Keuzegids 2019 gooit de Saxion-master Educational Leadership landelijke hoge ogen. Course director Karin Brouwer: ‘Wij horen van onze studenten dat Saxion sterk is in het creëren van een community. Of je nu basisschooldirecteur of teamleider in het mbo bent, het uitwisselen van ervaringen is belangrijk voor je leerproces.’

Karin van Beurden Onderzoek

‘Veranderingen in de techniek houden ons constant bij de les’

‘Om het 15-jarig bestaan van ons lectoraat Industrial Design te vieren, bereiden we dit voorjaar een Unconference voor,’ begint lector Karin van Beurden ons gesprek. ‘Er is geen vast programma. De deelnemers bepalen de inhoud. Wie rond een paar thema’s iets zinvols te zeggen heeft, krijgt het podium. We pakken bij ons lectoraat de dingen vaak net even iets anders aan. Dat helpt om grenzen te verleggen.’

Fatma Corporate

Column: #OPGEBRAND (3)

Help! Ik ben opgebrand. In dit laatste deel behandel ik wat je kan doen en waar je terecht kan als je opgebrand bent. Tevens deel ik tips waar ik zelf veel aan heb gehad.

Fatma Corporate

Column: #OPGEBRAND (2)

Schrikbarend vond ik het, toen ik de titel van het artikel op NRC voor het eerst las: ‘Kwart van de studenten heeft burn-outklachten.’ Dat bleek uit een onderzoek van Jolien Dopmijer, onderzoekscoördinator bij Hogeschool Windesheim. Volgens het onderzoek is prestatiedruk een belangrijke oorzaak van emotionele uitputting.

Ivar Hageman (Toma Tudor) Corporate

Blog: Onderwijs, kom in beweging!

“Nederlandse kinderen zijn Europees kampioen in stilzitten” stelt Tim Takken, universitair hoofddocent aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Een groot deel van deze kinderen beoefent weliswaar een sport, maar haalt daarmee de aanbevolen hoeveelheid beweging niet. Met name in de groep adolescenten neemt de interesse in sport verder af. Welke rol kan het onderwijs spelen in het opnieuw opwekken van deze belangstelling en staat het onderwerp bewegen op de agenda van Saxion en het hoger onderwijs?

Hans Wichers Schreur tussen de Saxion-gebouwen. Corporate

‘Studenten en medewerkers zijn de ziel van onze gebouwen’

Hij ‘bouwde’ acht nieuwe gebouw(del)en voor de hogeschool in Apeldoorn, Deventer en Enschede. Hij realiseerde onder meer de Enschedese Stadscampus, organiseerde tientallen interne verhuizingen en bedacht de term otswo voor de openbare werkplekken waar studenten en medewerkers samenkomen. Hans Wichers Schreur, jarenlang directeur Bureau Vastgoed, verlaat Saxion voor de Hogeschool Amsterdam. Maar niet zonder zijn verhaal te vertellen: over zijn loopbaan en de verhalen die schuilgaan achter de gebouwen.

Video: Nieuwe rondbreimachine bij Saxion Onderwijs

Video: Nieuwe rondbreimachine bij Saxion

Fashion and Textile Technologies-docent Peter Linde vertelt over de nieuwe rondbreimachine, die begin maart bij Saxion arriveerde. De breimachine biedt de mogelijkheid om seamless sportkleding te produceren. Maar dat niet alleen: het is ook handig voor ook boxers, leggings, shirts en ondergoed.

Malou Basse Corporate

‘Ook studenten lopen extra risico op Meningitis'

Op Kerstavond vorig jaar werd Gijs, het driejarige zoontje van Saxion-medewerkster Malou Basse, met ernstige verschijnselen van Hersenvliesontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Gijs had geluk. Hij overleefde de aanval en hield er geen restverschijnselen aan over. Dat het vaak anders loopt, deed Malou en haar man besluiten om in actie te komen.