Duurzame transities in de gebouwde omgeving (lectorale rede)
Onze wereldbevolking veroorzaakt jaarlijks grote CO2-emissies, wat de gemiddelde temperatuur al met 1,18 °C heeft doen stijgen. Daarnaast voegen we jaarlijks meer dan 100 gigaton aan materialen toe aan de wereldeconomie, wat leidt tot uitputting van de aarde en ontbossing. Er is tevens een tekort aan schoon drinkwater voor 700 miljoen mensen.
Met deze uitdagingen in gedachten, zet het lectoraat Sustainable Areas and Soil Transitions zich in voor duurzame transities in de gebouwde omgeving. Dit lectorschap richt zich op het ontwikkelen van oplossingen die bijdragen aan een duurzamere samenleving. De gebouwde omgeving is essentieel voor menselijke beschutting en veiligheid. Echter, de impact op flora en fauna is aanzienlijk, en de behoefte aan energie, water en materialen blijft onverminderd groot.
Duurzaamheid betekent het nemen van beslissingen die de mogelijkheden van toekomstige generaties niet beperken. Dit omvat het gebruik van hernieuwbare bronnen en het minimaliseren van milieueffecten. Eerder in de geschiedenis is al gewezen op de noodzaak van evenwicht tussen menselijke behoeften en natuurlijke hulpbronnen. Moderne initiatieven zoals de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties bieden een kader voor duurzame ontwikkeling, waarbij Saxion zich ook heeft gecommitteerd aan deze doelen.
Fundamentele veranderingen in de cultuur, structuur en praktijk van een samenleving lijken momenteel plaats te vinden in een elftal transities, die mogelijk 25 tot 50 jaar en waarna nieuwe manieren van denken en doen de norm worden. Binnen het lectoraat SAST richten we ons praktijkgericht onderzoek op zes van de elf transities, te weten: de energie-, grondstoffen-, circulaire, landbouw-, ruimtelijke en onderwijstransitie.
Onze onderzoekslijnen zijn klimaat & droogte, circulaire leefomgeving, duurzame energietransitie en waarde met erfgoed. We werken samen met ondernemingen, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Samenwerking en oog hebben voor de context zijn essentieel om deze transities te realiseren. De technieken en maatregelen bestaan in grote mate al; laat ons helpen om ze te laten landen en impact te maken!

dr. ir. Bram Entrop
Lector duurzame transities in de gebouwde omgeving
[email protected] LinkedIn Profiel