Exploration of potential XR technologies for early mobilization of ICU patients

Samenvatting

IC-patienten zijn vaak acuut opgenomen en verkeren in een fragiele toestand. Door gebrek aan beweging kunnen patiënten tot wel 50% van hun spiermassa verliezen binnen 2 weken. Met vroege mobilisatie vermindert de tijd aan de beademing en de totale ziekenhuistijd. Er ontbreken echter oplossingen die de angst voor beweging goed aanpakken, voldoende gepersonaliseerd zijn voor de mogelijkheden en behoeften van het individu en motiveren voor herhaaldelijk gebruik in deze context. XR biedt hier mogelijk een uitkomst.

Het gebruik van XR voor revalidatie bij IC-patiënten bevindt zich nog in de vroege ontwikkelingsfase, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Dit soort toepassingen kunnen een therapeutische, spelachtige omgeving te creëren waarin patiënten op een leuke, stimulerende, stressverminderende en veilige manier therapie kunnen volgen.

De meeste studies tonen het potentieel van VR-technologieën aan voor bijvoorbeeld vroege mobilisatie, naleving van oefeningen en preventie van delirium, maar er is nog weinig bekend over de potentiële voordelen en beperkingen van andere XR-technologieën, voor welke patiënten bepaalde technologieën het beste werken (qua gebruiksvriendelijkheid, ervaring, motivatie, enz.) en de beste manieren om ze in de klinische praktijk toe te passen.

In dit project willen we onderzoeken hoe XR-technologie langdurige IC-patienten kan helpen bij vroege mobilitatie, met speciale aandacht voor angst voor beweging, personalisatie naar de mogelijkheden en behoeften van het individue, en langduring gebruik over meerdere sessies. Dit project zal inzicht bieden in de voordelen en beperkingen van kant-en-klare XR-technologieën voor verschillende (groepen) IC-patiënten. Daarnaast zal het ook kennis verschaffen over de behoeften en acceptatie van IC-patiënten en personeel, wat essentieel is voor een succesvolle implementatie en helpt bij het definiëren van een geschikte richting voor vervolgonderzoek en ontwikkeling.

Partners

Saxion, Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente, SyncVR, InMotion VR, HoloMoves. 

Looptijd

2023-2024

Financiering

Dit KIEM-GoCI project is mogelijk gemaakt door, https://regieorgaan-sia.nl/

Contactpersoon

For more information pleas contact  Danny Plass , 'website info' or projectleader Richard Evering, r.m.h.evering@saxion.nl.