Verkennen doelgroep zorgverleners

Bij ontwerpen voor een specifieke doelgroep is karakterisering van de doelgroep en achtergrondinformatie noodzakelijk. In dit werkpakket worden zowel de professionele thuiszorgverlener als de mantelzorger in kaart gebracht. Er wordt onderzoek gedaan naar demografische gegevens, het zorgproces, wensen en behoeften van zorgverleners, problemen waar zorgverleners tegen aan lopen, hulpmiddelen die gebruikt worden, taken en werkwijzen.

Daarnaast is er een aantal specifieke aandachtsgebieden:

  • veiligheidsbeleving
  • medicijnproblematiek
  • communicatie met allochtone cliënten
  • cognitieve en fysieke problemen
  • toekomstscenario’s.

Verkennen doelgroep professionele thuiszorg

In de thuiszorg wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen,  bijvoorbeeld een steunkous aantrekhulp, tillift of douchestoel. Dergelijke hulpmiddelen worden veelal ontworpen vanuit het perspectief van de cliënt, terwijl de zorgverlener meestal de gebruiker is. Dit leidt tot problemen zoals o.a. fysieke klachten. Over doelgroep is nog weinig kennis beschikbaar.

In dit onderzoek is informatie verzameld over deze specifieke doelgroep. Daarbij is een uitgebreide sequential exploratory needs assessment uitgevoerd om persona’s op te stellen van de thuiszorgverleners en daarnaast knelpunten en cases voor vervolgonderzoek (werkpakket 3: Cases) te identificeren. Er is een deskresearch uitgevoerd en er zijn observaties en interviews gehouden met zowel thuiszorgmedewerkers als deskundigen.
Op basis van de gemaakte persona’s en knelpunten wordt een aantal sub-projecten uitgewerkt binnen het project.

Bent u geïnteresseerd in dit rapport over de professionele thuiszorg en wilt u het hele rapport inzien? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Verkennen doelgroep mantelzorg

Naast de professionele thuiszorg, is ook informatie verzameld over de mantelzorg. Binnen dit onderzoek is er deskresearch uitgevoerd en zijn er mantelzorgers geïnterviewd en geobserveerd.
Er is onder andere gekeken naar de wensen en behoeften van deze doelgroep in het algemeen en t.a.v. producten en technologie, de kenmerken van deze doelgroep, de problemen die zij ondervinden etc.
Bekijk de resultaten uit het deskresearch in het deelverslag (PDF, 1,80MB).
Binnen het onderzoek zijn persona’s van mantelzorgers opgesteld. 

Veiligheidsbeleving in de thuiszorg

Binnen dit onderzoek is gekeken naar de veiligheid en veiligheidsgevoelens van thuiszorgverleners en naar de mogelijkheden om deze te verbeteren.
Studenten van de minor Criminaliteitspreventie (Saxion) en van de minor Co- Design Studio (Hogeschool Utrecht) hebben in dit onderzoeksproject samengewerkt. De probleemanalyse voor de veiligheid en veiligheidsbeleving is onder medewerkers van Carinova verricht en heeft enkele interessante oplossingsrichtingen en concrete input voor ontwerpers opgeleverd. De HU-studenten hebben enkele ontwerprichtingen verder uitgewerkt en gevisualiseerd voor verbetering van de veiligheid en veiligheidsbeleving in de thuiszorg.
Alle resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in één rapport. Dit rapport kunt u opvragen bij Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Werkhoogte inventarisatie

Binnen dit onderzoek wordt een inventarisatie uitgevoerd naar de werkhoogtes en werkhoudingen van zorgverleners. De fysieke en cognitieve ergonomische problemen die thuiszorgverleners ondervinden worden in kaart gebracht. Dit wordt gedaan door middel van desk research, observaties en interviews met thuiszorgverleners en AVR-adviseurs. Hierbij wordt onder andere ook gekeken naar ARBO. Als eindresultaat wordt er een (visuele) rapportage opgeleverd waarin de meest voorkomende knelpunten m.b.t. werkhoogte en conceptualisatie van de oplossingsrichting in worden beschreven. Dit project gaat nog van start.

Medicijnproblematiek inventarisatie

Eén van de taken van zowel professionele thuiszorgers als mantelzorgers is het toedienen van medicijnen en injecties bij de patiënt die zij verzorgen. Hierbij treden nogal eens problemen op. Te denken valt aan medicatiefouten, prikincidenten, het vergeten af te strepen van medicijnen in de zorgmap en hygiëne aspecten. Deze problemen hebben invloed op de veiligheidsbeleving en het (on)zekerheidsgevoel van zorgverleners.
In dit onderzoek wordt een inventariserende studie uitgevoerd naar de medicijnproblematiek in de thuiszorg. Daarbij worden ontwerpkansen geïnventariseerd. Het ontwerpbureau Moorgen verwerkt alle resultaten in een rapport. Dit rapport is eind januari 2013 beschikbaar. Bekijk de tussenrapportage van het project.

Communicatie met allochtone cliënten

De behoefte aan thuiszorg neemt toe, ook onder allochtone cliënten. Uit bestaand onderzoek blijkt dat de wensen, behoeften en reacties van allochtone cliënten in sommige opzichten anders zijn dan die van autochtone Nederlanders en dat de communicatie tussen zorgverleners en allochtone cliënten vaak moeizaam verloopt. Zorgverleners begrijpen ‘andere’ culturele en religieuze leefwerelden soms niet goed. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van zorg.
Binnen dit onderzoek wordt gekeken hoe de bestaande middelen voor de communicatie tussen autochtone zorgverleners en allochtone cliënten inspelen op de communicatieproblemen en hoe deze worden gewaardeerd door zorgverleners. Daarnaast wordt gekeken naar de problemen die optreden en welke wensen en behoeften thuiszorgverleners hebben t.a.v. hulpmiddelen. Tevens wordt gekeken naar mogelijkheden voor verbeteringen van de huidige hulpmiddelen of ontwerpkansen voor nieuwe oplossingen.

Ter afsluiting van dit onderzoek wordt een themasessie georganiseerd op 30 januari 2013 in Utrecht. Bekijk de uitnodiging met daarin de onderwerpen en  de wijze van aanmelden.

Werkomgeving zorgverlener: woning cliënt

Voor professionele thuiszorgverleners is de werkomgeving iedere keer anders. Bij iedere cliënt treffen ze een andere thuisomgeving, en daarmee andere werkomgeving aan. In dit subproject wordt onderzoek gedaan naar de werkomgeving van de zorgverlener.
Grote of kleine woningen geven veel of weinig bewegingsruimte. Gelijkvloerse woningen of eengezinshuizen met meerdere verdiepingen. Schone of juist vieze woningen, met de nodige invloed op de hygiëne. En cliënten die keurig alle hulpmiddelen in huis hebben of cliënten die dat niet hebben.
In dit subproject worden woningen waar thuiszorgverleners komen bezocht en situatieschetsen gemaakt. Ook wordt nagedacht over mogelijke oplossingen voor de zorgverlener en wordt een aantal concrete voorstellen gedaan.

Toekomstscenario´s

Binnen de thuiszorg zijn veel ontwikkelingen gaande: veranderingen in financiële structuren, cliënten die in toenemende mate regie willen behouden over het in stand houden van hun eigen gezondheidstoestand en allerlei technologische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld zorg op afstand. Deze ontwikkelingen hebben invloed op de toekomst van de organisatie van thuiszorg door mantelzorgers en professionele zorgverleners.
Binnen dit onderzoek worden de factoren en technologische ontwikkelingen die relevant zijn voor benodigde veranderingen in het organiseren van de thuiszorg door mantelzorgers en professionele zorgverleners in kaart gebracht. Er worden roadmaps ontwikkeld met factoren en ontwikkelingen die een rol gaan spelen. Aan de hand van deze roadmaps zal een beeld gegeven worden van de ontwikkelingen binnen de thuiszorg en hoe de toekomst eruit zal zien voor de professionele thuiszorgverlener en mantelzorger.