Cases

In dit werkpakket worden concrete ontwerpprojecten uitgevoerd waarbij de zorgverleners centraal staan in het ontwerpproces. Hierbij gaat het zowel om producten op gebied van communicatie, bijvoorbeeld digitale zorgafstemming tussen familie, huisarts en mantelzorg, als om fysieke producten die het werk ondersteunen, bijvoorbeeld een tillift. Deze projecten worden samen uitgevoerd met partners, MKB en zorginstellingen. Hierin worden bestaande en nieuwe producten (her)ontworpen, waarbij gebruik gemaakt wordt van de ontwerp- en onderzoeksmethodieken. Deze cases leiden niet alleen tot nieuwe innovaties, maar ook tot inzichten in de praktische toepasbaarheid van de ontwerp- en onderzoeksmethodieken bij ontwerp voor de doelgroep zorgverleners.

Steunkousaantrekhulp

Binnen de thuiszorg gaan veel klachten over het aan- en uittrekken van steunkousen. Er zijn al diverse hulpmiddelen op de markt, maar deze werken niet goed, niet naar tevredenheid of houden geen rekening met de zorgverlener.
Binnen dit onderzoek wordt er onderzoek gedaan naar de wijze waarop het aantrekken van steunkousen bij cliënten verbeterd kan worden zodat dit minder belastend is voor de zorgverlener. Er zijn meerdere zorgverleners geobserveerd en geïnterviewd en op basis van deze ervaringen zijn conceptoplossingen ontworpen. Een prototype wordt momenteel ontwikkeld en getest.
Verwacht wordt dat het onderzoek in februari 2013 geheel is afgerond. Bent u geïnteresseerd in de resultaten? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Digitale zorgmap

Zorg voor een thuis verblijvende patiënt vereist veel afstemming. Tussen de patiënt en zijn verzorgers, maar ook tussen verzorgers onderling. Voor deze afstemming wordt de ‘zorgmap’ gebruikt. In de praktijk blijkt het lastig om effectief, efficiënt en prettig om te gaan met de zorgmap.
Binnen dit onderzoek wordt gekeken naar de manier waarop moderne multimediatechnologieën het gebruik van de zorgmap efficiënter, effectiever en prettiger kunnen maken. Er wordt onderzoek gedaan naar de huidige ervaringen van zorgverleners met de zorgmap. Op basis daarvan worden concepten voor de digitale zorgmap ontwikkeld en deze worden geëvalueerd. Ten slotte wordt een werkend prototype gebouwd die voldoet aan de gebruikerseisen.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Sensoren dementie

Voor dementerende ouderen geldt tegenwoordig dat het streven is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. De verzorging van de persoon wordt dan meestal gedeeld door mantelzorgers en professionele thuiszorgverleners. De thuissituatie is vaak toch niet helemaal veilig en daarom worden er technologieën ingezet. Met deze technologieën kan op afstand een beeld worden verkregen van de situatie in de woning. Daarbij valt te denken aan personenalarmering of sensoren in huis.
In de praktijk is het vaak moeilijk om deze alarmeringen op waarde te schatten. Het is van belang dat zorgverleners de inhoud en de ernst van de informatie goed begrijpen. Binnen dit onderzoek worden de alarmen en sensoren die op dit moment worden gebruikt in kaart gebracht en op welke wijze de zorgverleners hierover willen worden ingelicht. Op basis hiervan worden user interfaces ontwikkeld die wel duidelijk zijn voor de verzorgers op afstand.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Gebruiksonderzoek planningssystemen

Informatie over dit onderzoek volgt binnenkort.

Tillift voor de thuisomgeving

Op basis van het doelgroepenonderzoek (werkpakket 1: Verkennen doelgroep zorgverleners), kwamen er issues naar voren omtrent de tillift. De tillift zorgt vaak voor veel ergernissen en problemen onder zorgverleners.
Binnen  dit onderzoek wordt middels gebruiksonderzoek inzicht verkregen in de problemen tijdens het gebruik van de tillift tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Hiervoor worden observaties en interviews uitgevoerd. Op basis van de resultaten uit het onderzoek wordt een (her)ontwerp gemaakt.
Het onderzoek wordt naar verwachting in februari 2013 afgerond.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Training in hulpmiddelgebruik (e-learning)

Zowel mantelzorgers als thuiszorgmedewerkers gebruiken vele hulpmiddelen tijdens hun werk. Deze producten zijn lang niet altijd zelf verklarend en gebruikers voelen zich niet altijd vertrouwd met het gebruik van de producten. Uit die gedachte is het idee ontstaan trainingsvideo’s te produceren die beide gebruikers vertrouwd en bekwaam maken met de verschillende hulpmiddelen.
Binnen dit onderzoek is, gezien de hoeveelheid van producten waar video’s voor geproduceerd kan worden, gekozen voor een informatie kit. Hierin zit de benodigde informatie om een goed onderbouwde instructie video te bouwen. Op dit moment worden er filmpjes ontwikkeld.
Verwacht wordt dat in het voorjaar van 2013 het onderzoek is afgerond.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Gebruiksonderzoek WeHelpen

In Nederland bestaan er websites voor mantelzorgers die de hulp rondom een patiënt makkelijker organiseren. Eén daarvan is wehelpen.nl. Via deze website kan de mantelzorger samen met de zorgvrager alle zorg plannen, een zorgmap bijhouden en deze informatie delen.
Binnen dit onderzoek wordt door middel van functieanalyses, gebruiksonderzoek en interviews met mantelzorgers, professionele thuiszorgverleners en hulpbehoevenden de website(s) geëvalueerd. Daarbij wordt inzicht verkregen in de gewenste en goed werkende tools. Het eindrapport bevat aanbevelingen voor aanpassing of verbetering van dergelijke websites. Dit onderzoek wordt naar verwachting in februari 2013 afgerond.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Vergroten veiligheidsbeleving door herkenbaar te zijn als zorgverlener

Op basis van het onderzoek naar de veiligheidsbeleving van de zorgverlener (zie werkpakket 1, Verkennen doelgroep zorgverleners), zijn er diverse aspecten naar voren gekomen die de fysieke en sociale veiligheid van zorgverleners kan beïnvloeden. Op basis van deze inzichten zijn oplossingen aanbevolen en één daarvan is het vergroten van de herkenbaarheid van de zorgverlener.
Binnen dit onderzoek wordt gekeken naar de manieren waarop de herkenbaarheid van de zorgverlener kan worden vergroot. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in verschillende situaties waarin een zorgverlener juist wel of niet herkenbaar wil zijn. Door middel van interviews met deskundigen en zorgverleners worden hier aanbevelingen voor geformuleerd.

Dit project gaat nog starten. Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Vergroten veiligheidsbeleving met behulp van safety-app

Een andere aanbevolen oplossing om de veiligheidheidsbeleving van de zorgverlener te vergroten is een safety-app. Een mobiele toepassing waarmee de thuiszorgmedewerker o.a. collega’s of mensen in het netwerk van de cliënt kan inschakelen wanneer de zorgverlener zich bedreigt voelt of locatie gestuurd ervaringen van andere zorgverleners kan oproepen.
Er bestaat een app waarmee anderen gealarmeerd kunnen worden als je in paniek bent of bijvoorbeeld wordt bedreigd. Binnen dit onderzoek wordt onderzocht of deze app aansluit bij de beleving van de zorgverlener. Wordt het veiligheidsgevoel vergroot met gebruik van deze app? Daarbij wordt gekeken naar de manier waarop alarm geslagen kan worden en hoe de omgeving van de zorgverlener erbij betrokken kan worden. Het eindrapport bevat conclusies en aanbevelingen voor een goed werkende safety-app die aansluit bij de wensen en eisen van de zorgverlener.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl.

Technologiewaaier voor de mantelzorger

Mantelzorgers zijn niet altijd goed op de hoogte welke hulpmiddelen er zijn. Ook het regelen van hulpmiddelen of andere ondersteuningsvormen ten behoeve van het verlenen van zorg is lastig, doordat mantelzorgers veel verschillende instanties en organisaties moeten benaderen. Het lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn (Saxion) heeft een technologiewaaier ontwikkeld waarin een overzicht wordt gegeven van beschikbare hulpmiddelen (veelal technologieën) die toegepast kunnen worden in het verlenen van zorg.
Momenteel wordt de technologiewaaier gedigitaliseerd in een website. Deze technologiewaaier is bedoeld voor de professionele zorgverlener, maar kan ook mantelzorgers ondersteunen gericht hulpmiddelen of technologieën te selecteren.In dit onderzoek wordt onderzocht aan welke eisen en wensen de technologiewaaier moet voldoen om de mantelzorger te ondersteunen.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar Karin Overbeek, k.overbeek@saxion.nl