Ontwikkelingen op gebied van nanodepositie en -elektrolyse maken het in principe mogelijk om zonnecellen en batterijen filamentniveau (textieldraden) te construeren. Door deze draden te weven en te koppelen aan embedded elektronica, ontstaat een systeem met autonome energievoorziening.

DivNurse2 (2).JPG Saxion-8521.jpg Saxion-8510.jpg Saxion-86612.jpg Texenergie-1.jpg texenergie-2.jpg texenergie-3 texenergie-4.jpg texenergie-5.jpg TexEnergie texenergie-7.jpg texenergie-8.jpg

Opvang en opslag van energie in textiel

In het project Texenergie onderzoeken we samen met een aantal projectpartners de opvang en de opslagfunctie van energie in textiel. Vervolgens kijken we hoe we werkbare vormen van opvang en opslag in textiel kunnen integreren. Door hieruit verschillende werkende demonstrators te ontwikkelen leggen we de relatie naar praktische toepassing en industriƫle produceerbaarheid.

Samen met onze partners hebben we de ambitie om met een absolute doorbraak in textieltechnologie te komen. Zonnecellen en energieopslag in de beoogde vorm van meegeweven draden maakt textiel tot een volstrekt nieuw functioneel materiaal met enorme toepassingsmogelijkheden. Het is duidelijk dat we hierin forse technische knelpunten moeten oplossen. Met dit project ontwikkelen we samen met Avans kennis die leidt tot nieuwe productinitiatieven bij bedrijven en state-of-art cases voor het onderwijs. Met het project leggen we de basis voor nieuwe productinnovaties door autonome energievoorziening te integreren in textiel

Partners Texenergie

Thales, Phillips research, Bonar, Artex, Teijin Aramid, Polyned, Modint, De Berkel, Johan van den Acker, DPI-Value centre, TenCate, OICAM, de Saxion-lectoraten Sustainable & Functional Textiles, Industrial Design, Mechatronica, Ambient Intelligence en Nanotechnologie en het Avans-lectoraat Solar productietechnologie en equipmentontwikkeling.

Looptijd

Texenergie loopt vanaf september 2015 tot september 2019.

Projectwebsite, meer informatie/contact

Meer informatie is te vinden op de projectwebsite.

U kunt ook contact opnemen met Jan Mahy (lector Sustainable & Functional Textiles) of met Eliza Bottenberg, projectleider.

Dit onderzoek is medegefinancierd door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (onderdeel van NWO).