Smart Functional Materials

Sustainable & Functional Textiles

Sustainable & Functional Textiles zijn overal en worden vandaag de dag steeds duurzamer, slimmer en functioneler. De textielindustrie innoveert dankzij nieuwe technologie, slimme materialen en duurzame processen.

Ook de maatschappij staat voor complexe vraagstukken waarbij slimme en functionele materialen bijdragen aan oplossingen. Digitalisering van productienetwerken maakt snelle marktintroductie van innovaties mogelijk. Dankzij praktijkgericht onderzoek in samenwerking met bedrijven, onderzoekers en studenten, ontwikkelt het lectoraat Sustainable & Functional Textiles (SFT) innovatieve concepten en producten.

The future of fashion and textiles is functional and sustainable!

De belangrijkste onderzoeksgebieden van lectoraat Sustainable & Functional Textiles zijn

Sustainable Textiles

In de onderzoekslijn Sustainable Textiles worden de kansen en uitdagingen voor een circulaire textielindustrie onderzocht. Denk hierbij aan het inzamelen van gebruikt textiel “afval”, het sorteren, vervezelen, maar ook het spinnen en weven van nieuwe producten. De focus van het onderzoek ligt zowel op het ontwerpproces (design voor hergebruik) als op textielrecycling met innovatieve technologieën gebaseerd op mechanische en chemische processen. SaXcell® (Saxion en cellulose) is een voorbeeld voor een innovatief chemisch recycling proces, ontwikkeld door het lectoraat SFT en inmiddels een zelfstandig bedrijf. Daarnaast zijn lokale productie van textiel, biomaterialen en een transparante waardeketen (traceerbaarheid) belangrijke onderzoeksgebieden in deze onderzoekslijn.

Actuele projecten

Functional Textiles

Aan textiel worden al eeuwenlang extra functionaliteiten toegevoegd: kleurstoffen en pigmenten uiteraard, maar ook producten zoals bijenwas om weefsels waterdicht te maken. Tegenwoordig komen daar allerlei kunststoffen (composieten), laminaten (denk aan vloertegels), en nabehandelingen zoals plasma, prints en recent ook geleidende patronen en garens bij. Die laatste maken het mogelijk om sensoren, actuatoren en andere ‘elektronica’ (denk aan flexibele zonnecellen) te integreren in het textiel. Toepassingen hiervoor vind je in medische hulpmiddelen, sport & fitness, maar ook textiele architectuur.

Actuele projecten

Meer weten?

Textiel is tegenwoordig veel meer dan alleen stoffen produceren. Dat ontdek je ook in ons unieke laboratorium. Zo testen we bijvoorbeeld hoe snel een stof begint te pluizen, of we onderzoeken van welke materialen een stof is gemaakt.

Circulair Textiel Lab
Textiellab

Samenwerken

Dankzij multidisciplinaire samenwerking tussen bedrijfsleven, lectoraten en onderwijs worden innovatieve concepten en producten ontwikkeld. Samenwerking is zowel op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Het lectoraat is ook sterk verbonden met het textielonderwijs bij Saxion.

Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen:

Studenten overleggen samen

Nieuws van dit lectoraat

Onderzoeksteam

Evenementen van dit lectoraat