Smart Functional Materials

Sustainable & Functional Textiles

Sustainable & Functional Textiles zijn overal en worden vandaag de dag steeds duurzamer, slimmer en functioneler. De textielindustrie innoveert dankzij nieuwe technologie, slimme materialen en duurzame processen.

Ook de maatschappij staat voor complexe vraagstukken waarbij slimme en functionele materialen bijdragen aan oplossingen. Digitalisering van productienetwerken maakt snelle marktintroductie van innovaties mogelijk. Dankzij praktijkgericht onderzoek in samenwerking met bedrijven, onderzoekers en studenten, ontwikkelt het lectoraat Sustainable & Functional Textiles (SFT) innovatieve concepten en producten.

The future of fashion and textiles is materials!

De belangrijkste onderzoeksgebieden van lectoraat Sustainable & Functional Textiles zijn

Duurzame textiel 

Binnen de onderzoekslijn duurzame textiel worden nieuwe materialen ontwikkeld, zoals SaXcell, een innovatieve gerecyclede cellulose vezel. Biomaterialen en lokaal geproduceerde vezels worden onderzocht. Ontwerp voor hergebruik (design for recycling), LCA’s en circulaire economie van de textielketen zijn belangrijke thema’s. 

Actuele projecten

Interactieve slimme textiel

Interactieve slimme textiel is textiel dat reageert op veranderingen in de omgeving. Denk aan de integratie van elektronica in textiel waardoor kleding lichaamsfuncties als hartslag en temperatuur kan meten. Integratie van sensoren en actuatoren in textiel maakt het mogelijk een exo-skeleton van textiel te ontwerpen, die ondersteuning kan bieden bij het lopen.

Actuele projecten

Oppervlaktebewerking van textiel

Binnen de onderzoekslijn oppervlaktebewerking van textiel vallen veel verschillende oppervlaktebewerkingstechnieken. Zoals finish, coat en lamineer technieken, maar ook het 3D printen op textiel. Digitalisering brengt nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld oppervlaktebewerking zodanig dat textiel meer comfort biedt, of nanodeeltjes die zich aan textiel hechten. De aanpassingen van materiaaleigenschappen maakt het textiel innovatief en functioneel. Lees hieroonder meer over de actuele projecten binnen de onderzoekslijn oppervlaktebewerking van textiel:

Actuele projecten

Meer weten?

Textiel is tegenwoordig veel meer dan alleen stoffen produceren. Dat ontdek je ook in ons unieke laboratorium. Zo testen we bijvoorbeeld hoe snel een stof begint te pluizen, of we onderzoeken van welke materialen een stof is gemaakt.

TextielLAB
Textiellab

Samenwerken

Dankzij multidisciplinaire samenwerking tussen bedrijfsleven, lectoraten en onderwijs worden innovatieve concepten en producten ontwikkeld. Samenwerking is zowel op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Het lectoraat is ook sterk verbonden met het textielonderwijs bij Saxion. 

Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen:

Studenten overleggen samen

Nieuws van dit lectoraat

Onderzoeksteam

Evenementen van dit lectoraat