Bouwen aan wonen op maat | Minor hogeschool Saxion - twee studenten voor een gebouw

Draag bij aan oplossingen voor de woningcrisis en duurzame stedelijke ontwikkeling

Ben jij een ambitieuze student met interesse in gebiedsontwikkeling of de gebouwde leefomgeving. Wil je meewerken aan oplossingen voor de woningcrisis en bijdragen aan duurzame stedelijke ontwikkeling? Dan biedt de minor Bouwen aan wonen op maat jou de kans om in een multidisciplinair team voor een echte opdrachtgever in de praktijk aan de slag te gaan!

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk

Omdat het maximale aantal plekken voor deze minor bereikt is, kan je je niet meer aanmelden

Vragen over deze minor?

André Bus
  • Code

    M.1295

  • Start

    september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    30

  • Locatie

    Deventer

  • Minor Type

    B: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (check 'Doelgroep')

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

In de Nationale Woon- en bouwagenda is vastgelegd dat er in  Nederland voor 2030 maar liefst 900.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Het grootste deel van deze toekomstige woningen moet gebouwd worden in bestaande steden en dorpen. Voor een stad als Deventer wordt ingezet op 11.000 woningen. Dat vraagt voor de realisatie om de inzet van veel verschillende professionals die goed samenwerken en elkaar aanvullen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

  • bouwen op de juiste plek met een goede ruimtelijke kwaliteit;
  • voor de juiste doelgroepen met aandacht voor eerlijke kansen en betaalbare woonlasten op de woningmarkt;
  • verkennen hoe de woningbouwopgave innovatief kan bijdragen aan het oplossen van andere  maatschappelijke opgaven. Denk bijvoorbeeld aan klimaatadaptatie, energietransitie, circulair bouwen en gezond en veilig wonen.

Wat maakt deze minor bijzonder?

  • Je werkt, ondersteund door diverse professionals, aan praktijkopdrachten van bijvoorbeeld gemeenten, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en adviesbureaus.
  • Je ontwikkelt vaardigheden om mee te werken aan het ontwikkelen van innovatieve woningbouwbouwplannen, op locaties die bijdragen aan de vorming van duurzame steden, kernen en gemeenschappen.
  • Je koppelt op die manier jouw kennis aan de grote nationale bouwopgave.
  • Wij beperken je niet tot één vakgebied. Je krijgt via een gebiedsgerichte benadering met focus op wonen kennis van onder andere ruimtelijke, economische, juridische en bouwtechnische aspecten met aandacht voor participatie en duurzaamheid.

Meld je aan en profiteer van de unieke kans om in samenwerking met het werkveld de complexiteit van de woningbouwopgave te doorgronden en je te ontwikkelen tot een young professional die het wonen in Nederland voor nieuwe generaties vorm geeft.

In de minor staat de enorme woonbouwopgave waar Nederland voor staat centraal. Om er in 2030 maar liefst 900.000 woningen bij te kunnen bouwen is er een grote vraag naar professionals vanuit verschillende disciplines. Deze minor geeft inzicht in hoe de woningmarkten in Nederland werken en welke partijen hierin een belangrijke rol vervullen. Dit helpt je om vanuit je eigen vakgebied de complexiteit van de woningbouwopgave te doorgronden en het vergroot je professionele vaardigheden om met andere disciplines samen te werken. 

We vragen je om voor een opdrachtgever in de praktijk een concreet woningbouwplan op te leveren. Op die manier leer je de abstracte opgave voor Nederland: 'het bouwen van 900.000 woningen', te vertalen naar een concrete invulling op een locatie met aandacht voor het gebied en rekening houdend met de wensen van bepaalde doelgroepen. Opdrachtgevers uit de praktijk zijn bijvoorbeeld: gemeenten,  projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, investeerders of andere partijen die woningen bouwen.

Je wordt uitgedaagd om enerzijds creatief en vernieuwend aan de slag te gaan met concrete woningbouwplannen, om bij te dragen aan de woningbouwopgave. Maar er wordt vanuit het werkveld ook groot belang gehecht aan de realiteitswaarde van die plannen. Om daarin een goede balans te houden is het moduul over twee kwartielen verdeeld in een voorbereidende en uitvoerende fase.  

Onderdelen kwartiel 1 

  • Wonen: regelgeving en financiering (5 ECTS)
    Veel studenten hebben in de basis wel juridische en economisch, financiële vakken gehad, maar woningmarkten kennen daarin de nodige specificaties. Deze module geeft je inzicht in de keten van idee tot realisatie vanuit ruimtelijk, juridische en financiële kaders en de daaruit voorkomende randvoorwaarden als je aan concrete woningbouwplannen werkt.
  • Doelgroepen, wie gaat waar wonen? (5 ECTS)
    Vaak leggen opleidingen zich toe op fysieke zaken, zoals bijvoorbeeld typologieën van woningen, maar daadwerkelijk inzicht in wie waar woont of wil wonen ontbreekt vaak. Deze module brengt hierin verdieping aan. Voor diverse groepen woonconsumenten en met name die groep die nu in de knel zitten of dat dreigen te raken.
  • Praktijk deel 1: Woningmarkt- en locatieanalyse (5ects)
    Geen enkel plan komt tot stand zonder een goede analyse vooraf. Je krijgt aan het begin van de minor een opgave en locatie aangewezen waarvoor je daadwerkelijk een woningbouwplan moet maken. Een organisatie uit de praktijk is opdrachtgever. Dit onderdeel versterkt het onderzoekend vermogen. Afronding van deze fase in de vorm van een programma van eisen is een go/no go om met de daadwerkelijke planvorming aan de slag te gaan.

Kwartiel 2: de praktijk is volledig leidend

  • Opstellen woningbouwplan (10 ECTS)
    Op basis van de onderdelen uit kwartiel 1 ga je een plan maken. Daarvoor worden diverse workshops georganiseerd samen met het werkveld, dat nodig is om het goed te kunnen doen. Ook stimuleren we de studententeams om eerder opgedane kennis en ervaringen uit de eigen stamopleiding onderling uit te wisselen. Het contact met de opdrachtgevers wordt geïntensiveerd door onder andere samen met studenten workshops, gastlessen en excursies te organiseren.
  • Jouw woontoekomst? (5 ECTS)
    Het is belangrijk dat je leert om je eigen positie in te nemen bij het realiseren van woningbouwplannen. In de vorm van een individueel portfolio dagen we je uit om een eigen visie te ontwikkelen rond het thema Wonen. Onderdeel hiervan kan een meerdaags regionaal evenement zijn waarin je samen met andere partijen aan oplossingen werkt voor concrete vraagstukken. Of een buitenlandse excursie om de eigen horizon te verbreden en te ontdekken hoe in andere landen met woningbouwvraagstukken wordt omgegaan.  

De minor is toegankelijk voor geïnteresseerde studenten van opleidingen uit:

  • het domein built environment: ruimtelijke ontwikkeling (RO), bouwkunde (BK), stedenbouw en stedenbouwkundig ontwerpen (SO), klimaat & management (KM), bouw technische bedrijfskunde (BTB), integrale veiligheidskunde (IVK) en archeologie.
  • het economisch domein: vastgoedkunde (VG), bouwmanagement en vastgoed, facility management (FM), bedrijfskunde (BK)
  • Bestuurskunde (BK), publiekmanagement (PM),  Management van de leefomgeving (ML) en vergelijkbare opleidingen in verband met de complexe besluitvormingsprocessen rond woningbouwprojecten in combinatie met diverse transitie opgaves, sustainable development goals (SDG’ s) en het toenemend belang van participatie.  

Via Kies op maat zijn studenten met vergelijkbare studies van andere hogescholen van harte welkom. Zeker als ze vanuit hun interesse en opleiding kansen zien om een waardevolle bijdrage aan de kwaliteit en kwantiteit van de woningbouwopgave in Nederland te leveren. 

Deze minor is een verdiepende minor voor studenten die tijdens hun opleiding direct of indirect in aanraking zijn gekomen met gebieds- en/of locatieontwikkeling. Dat gebeurt in de regel vooral vanuit één invalshoek (de eigen opleiding) en vaak gericht op een breed scala aan mogelijke invullingen binnen die gebiedsopgave.

In deze minor leer je in een multidisciplinair team hoe je vanuit het perspectief van een opdrachtgever, een gebied tot ontwikkeling kan brengen met focus op het thema wonen. Dit sluit direct aan op de grote woonopgave die ons land op dit moment kent. Aan de hand van dit thema leer je ook specifieker de randvoorwaarden te hanteren die bij dergelijke complexe opgaven horen: economisch/financieel, juridisch, bouwtechnisch, wensen van doelgroepen en participatie. Een extra uitdaging in deze tijd is de verknoping van die woonopgave met andere grote opgaven. Denk aan klimaatadaptatie in brede zin en meer specifiek, de richtlijn water en bodem, de impact van de energietransitie op de woonopgave, de kansen voor circulair bouwen en rekening houden met de gezondheid van bewoners. 

Kwartiel 1

  • Regelgeving en financiering van Wonen (5 ECTS) | Schriftelijke toets in de vorm van open vragen
  • Doelgroepen: wie gaat waar wonen? (5 ECTS) | Werkstuk om inzicht in onderlinge verbanden aan te tonen
  • Praktijk deel 1: Woningmarkt- en locatieanalyse (5 ECTS) | Groepswerkstuk, uitmondend in een nota van uitgangspunten. Feedback van de opdrachtgever wordt meegenomen in beoordeling.

Kwartiel 2

  • Praktijk deel 2: Opstellen woningbouwplan (10 ECTS) | Groepswerkstuk, uitmondend in een masterplan woningbouw. Feedback van de opdrachtgever wordt meegenomen in beoordeling.  
  • Module:  “Jouw woontoekomst” (5 ECTS) | Individueel portfolio waarmee je jouw visie en professionaliteit t.a.v. de woonopgave weet te duiden.

Afgelopen studiejaar hebben 27 studenten afkomstig van zeven verschillende opleidingen van vier hogescholen aan de minor Bouwen aan wonen op maat meegedaan. Zij hebben de minor als zeer leerzaam en leuk ervaren. De minor is met gemiddeld een 8.1 (N =20) hoog gewaardeerd door de studenten. Een prachtige score waar we als interdisciplinair docententeam trots op zijn.  

De gemeente Deventer heeft als opdrachtgever twee locaties aangereikt waar onze deelnemers mee aan de slag zijn gegaan. De zes teams konden kiezen uit de inbreidingslocatie “De Marke Noord” of een uitbreidingslocatie “Wechelerhoek”. Studenten zijn hierin ook ondersteund door professionals verbonden aan het platform wonen Deventer en Woonkeuken Overijssel. Post | Feed | LinkedIn

Via het netwerk van de woonkeuken is in een driedaagse snelkookpan gewerkt aan oplossingen voor woningbouwvraagstukken voor de gemeente Almelo en Hengelo. https://youtu.be/vZGOFTJRiLk | Provincie Overijssel Woonkeuken Rijssen Holten Deze contacten en gesprekken boden de studenten goed inzicht in de belangen, rollen en daarmee de complexiteit van de opdracht. Ook hebben meerdere studenten via de minor opgedane relaties een  stage of afstudeerplek gevonden.

Tot slot, de gemeente Deventer zelf was als opdrachtgever erg enthousiast over deze nieuwe intensieve manier van samenwerken en aangenaam verrast over het aangeleverde werk. Post | Feed | LinkedIn  

Hieronder vind je twee afbeeldingen van door studenten ontwikkelde masterplannen. De teams hebben op een creatieve en realistische wijze invulling weten te geven aan de woningopgave in Deventer op verschillende locaties.

BaWOM-1.png
BaWOM-2.png
Bouwen aan wonen op maat | Minor hogeschool Saxion