Geschiedenis.jpg

Geschiedenis

Kom je kennis van de geschiedenis bij deze minor grondig opfrissen en uitbouwen. Enthousiaste docenten nemen je bij de hand tijdens een tocht door verschillende tijdvakken uit de westerse geschiedenis. Gedurende de minor krijg je globaal de hele geschiedenis voorgeschoteld, vanaf de Oudheid tot en met het heden.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Frank Brinkman
  • Code

    M.837

  • Start

    februari, september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    32

  • Locatie

    Deventer

  • Minor Type

    A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

Om niet alleen de feiten juist op een rijtje te krijgen maar om ook de historische context beter te begrijpen, worden de typische geschiedenisvakken omlijst met beelden door bijdragen vanuit het vak kunstgeschiedenis en leer je een historisch figuur via een biografiestudie beter kennen. Daarnaast is er circa 1 keer per 2-3 weken een (verplichte) excursie naar een museum om de feiten beeld te geven. Deze excursies worden door de minorstudenten zelf georganiseerd en van een inleiding voorzien.

Tot slot wordt bij de vakken 'historiografie en onderzoek' en 'historisch onderzoek' de basis gelegd om intellectueel weerbaarder te worden en te leren onderbouwen waarom bepaalde zaken in de geschiedschrijving zijn zoals ze zijn, of juist niet zijn.

Door het vergroten van je kennis krijg je beter zicht op de loop van de geschiedenis en de invloed daarvan op het heden. Je leert de historische component binnen actuele vraagstukken binnen jouw vakgebied beter te zien en te hanteren bij het komen tot nieuwe inzichten/ oplossingen. Daarnaast word je intellectueel meer weerbaar door kennis van de verschillende filosofische tradities. 

Je leert hoe je historisch onderzoek doet. Zo krijg je ook vaardigheden om primaire bronnen (archief) en secundaire bronnen op waarde te schatten. Je leert historische feiten tot historische sensaties om te vormen door kennis van kunstgeschiedenis in samenhang met kennis over de algemene loop der geschiedenis.

Schilderij uit het Rijksmuseum: Vier generaties van de prinsen van Oranje
Bron afbeelding

Twee lesdagen in Deventer (maandag en donderdag) en de derde dag een excursie (woensdag).

We behandelen de belangrijke perioden uit de geschiedenis: de Klassieke Oudheid, de Middeleeuwen, de Vroeg Moderne Tijd, de periode van de Revoluties, Ideologieën en Wereldoorlogen en de westerse geschiedenis van 1945 tot nu. Speciale aandacht is er voor kunstgeschiedenis en een historisch persoon die je door een biografiestudie beter leert kennen. We staan stil bij Historiografie en Historisch onderzoek. Wanneer je onderzoek doet moet je de juiste onderzoeksvraag kunnen stellen. Vervolgens moet je de juiste bronnen vinden en op de juiste manier interpreteren om tot een degelijk verslag te komen. Met deze kennis merk je dat je in het dagelijks leven anders tegen de wereld aankijkt.

De lessen zijn klassikaal. Je leest 200-300 pagina’s per week. We gaan regelmatig op excursie naar een museum in Nederland en we ondernemen een 3-daagse reis naar Berlijn (kosten € 199). Deze reis valt op een weekend plus de maandag. Bij de excursies geldt een aanwezigheidsplicht van 70% of 90% als je niet mee gaat op de trip naar het buitenland. Toegang tot de Nederlandse musea betaal je zelf, we adviseren je daarom om een Museumkaart aan te schaffen. Voor het vervoer gebruik je je OV-kaart.

Iedere kennismodule wordt afgesloten met een schriftelijke toets. De vakken ‘historiografie en onderzoek’, ‘historisch onderzoek’ en 'biografie' sluit je af met een paper. De excursies worden afgetekend.

  • Voltijd studenten Pabo met een propedeuse zijn van harte welkom. Geschiedenis tijdens je pabo-opleiding spitst zich doorgaans toe op de vaderlandse geschiedenis. Er valt alleen zo veel meer te leren wanneer je deze vanuit een internationaler perspectief bekijkt.
  • Daarnaast staat de minor open voor hbo-studenten met een propedeuse. Ook studenten die geen pabo-achtergrond hebben kunnen de minor volgen. We hebben inmiddels al studenten van bijna alle type opleidingen en uit alle hoeken van het land mogen ontvangen. Denk aan journalistiek, archeologie, commerciële-economie, vastgoed en makelaardij, mediaopleidingen, sociaal-juridische dienstverlening, accountancy en bestuurskunde.
  • Studenten van de tweedegraads lerarenopleiding, anders dan ‘geschiedenis’.

  • Studenten die een tweedegraadslerarenopleiding geschiedenis volgen of afgerond hebben.
  • Studenten die een BA of MA geschiedenis in hun vooropleiding gehad hebben.

“Wanneer je passie bij geschiedenis ligt of je wilt er meer van weten, dan ben je hier goed op je plek.”

“Na deze minor heb je een veel betere kijk op de wereld. Ik was onder de indruk van hoeveel je leert en hoeveel beter je dingen in de wereld begrijpt.”

“Als je van geschiedenis houdt is het echt fantastisch. Ontzettende leuke en gepassioneerde docenten en deze keer een ontzettende leuke groep. Leuke activiteiten en ruimte voor plezier en niet alleen maar luisteren. Echt geen spijt van gehad.”

“Het is erg goed georganiseerd, je weet precies wat je kunt verwachten en ik vond het ontzettend interessant.”

“Er is gevarieerde lesstof, je leert historisch onderzoeken en er zijn mogelijkheden voor leuke excursies.”