Zorg check.jpg

Interprofessionele minor Revalidatie: de patiënt staat centraal

Gedurende een aantal ‘patiënt journeys’ leer je alles over de revalidatie. Van ziekenhuisopname, de tijd in het revalidatiecentrum tot het moment dat de patiënt weer naar huis gaat. De thema’s die aan bod komen zijn (traumatisch) hersenletsel, multitrauma met orthopedisch- en intern letsel en longrevalidatie. De minor onderscheidt zich door een uitgebreide module interprofessioneel samenwerken en een module coaching en advisering. Deze vaardigheden zullen je helpen als je gaat werken met deze complexe doelgroep.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Josien Kosse
  • Code

    M.1345

  • Start

    februari

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    30

  • Locatie

    Enschede

  • Minor Type

    B: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (check 'Doelgroep')

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

Als toekomstig zorgprofessional in de revalidatie zal je jezelf leren onderscheiden in een aantal kerntaken. Dat betekent dat je niet alleen kennis en vaardigheden van een enkele beroepsgroep centraal stelt, maar ook samenwerkt en afstemt met andere disciplines. De patiënt staat daarbij centraal, met als doel de zelfredzaamheid en het maatschappelijk functioneren van deze patiënt te verbeteren.

Tijdens de minor breng je verdieping in je eigen kennis aan. Vanuit je eigen discipline breng je kennis en vaardigheden in en draag je dit over aan medestudenten. Zo kom je ook in contact met het werk van andere disciplines. Net zoals het echt in de revalidatie gaat! In praktijklessen, workshops, werkgroepen en integratielessen koppel je theorie aan praktijk. Om de verbinding met de revalidatie te optimaliseren volg je colleges van gastdocenten uit het werkveld. Ook volg je clinics, zowel bij Saxion als op externe locaties, waarin je samen ‘echte’ patiënten onderzoekt en behandelt.

Minor Revalidatie.jpg

Je start de minor met een intakegesprek waarin jij je verwachtingen en doelen bespreekt. Vervolgens werk je binnen 4 modules aan 5 kerntaken van de revalidatieprofessional.:

  1. Interprofessionele gepersonaliseerde zorg verlenen: Je maakt kennis met een aantal ‘patiënt journeys’ op basis van waargebeurde verhalen. In het interprofessionele team, dat je samen met jouw medestudenten vormt, onderzoek en behandel je de ‘patiënt’ tijdens de revalidatie. Alle stappen die in een revalidatietraject aan bod komen zullen in deze module worden behandeld. (2 x 5 EC).
  2. Coaching en advisering: je leert in deze module om een patiënt met complexe pathologie te begeleiden en coachen waarbij je aansluit bij de beleefwereld en hulpvraag van deze specifieke patiënt. (10 EC)
  3. Persoonlijke- en professionele ontwikkeling: Je wordt je meer bewust van je eigen perspectief en dat van je patiënten en collega’s. Dit met als doel om interprofessioneel samenwerken te optimaliseren. (10 EC).

Wanneer je interesse hebt om in de revalidatiezorg te werken, waaronder ook in de ziekenhuisfase, is deze minor geschikt voor jou. De minor is zowel verdiepend als verbredend. Je verdiept je over het aandeel in de revalidatie van jouw discipline, maar verbreed ook je blik over het aandeel van andere disciplines in de revalidatie.

Deze minor is ontwikkeld voor studenten verpleegkunde, gezondheid & technologie, ergotherapie, psychomotorische therapie en fysiotherapie. Doe je een andere zorggerelateerde opleiding? Dan kan de minor ook interessant zijn voor jou! Neem in dat geval contact op met de contactpersoon om daarin heldere verwachtingen te scheppen.

Voor de kerntaak interprofessionele gepersonaliseerde zorg zijn er 2 toetsmomenten:

  1. In dit performance assessment voor 5 ECTS voer je in groep van 4-6 medestudenten een behandelplanbespreking. Je brengt monodisciplinaire- en interprofessionele informatie in mbt voortgang en eventuele bijstelling van het behandelplan en kunt deze onderbouwen en verantwoorden. Je handelt je op basis van shared decision making.
  2. Op basis van een behandelplan van een patiënt journey, werk je één subdoel uit waarin een gezondheidsrisico op korte of lange termijn naar voren komt in een posterpresentatie voor 5 ECTS. Je onderbouwt dit risico met relevante literatuur en evidence-based kennis.  De onderbouwing wordt geplaatst binnen een interprofessioneel kader.

Voor de kerntaak coaching en advisering is er een toets voor 5 ECTS waarin je een presentatie geeft op basis van video-opname waarin je een patiënt met complexe (multi)-pathologie begeleidt, adviseert en coacht waarbij de student aansluit bij de beleefwereld en hulpvraag van de patiënt.  

Voor de kerntaak persoonlijke- en professionele ontwikkeling is er een ontwikkelassessment voor 5 ECTS waarin je de ontwikkeling op interprofessioneel samenwerken toont. Je toont aan dat je het eigen perspectief kan relativeren en open staat voor perspectieven van de patiënt en het interprofessionele team. Daarnaast laat je bewustzijn zien van eigen sterktes en zwaktes en verbeterpunten waarbij je gebruik maakt van een persoonlijk ontwikkelplan. 

Studenten zeggen over deze minor:

  • "De clinics hebben echt een toegevoegde waarde om het geleerde in de praktijk te brengen. Hier kon je met echte patiënten aan de slag."
  • "Door de theorie in de praktijk te brengen kon ik de theorie nog beter begrijpen."
  • "Het interprofessioneel samenwerken heeft mij veel inzicht in de andere disciplines opgeleverd. Dat vind ik erg waardevol."
  • "Interprofessioneel samenwerken vind ik verrassend interessant en logisch. Ik denk dat dit echt belangrijk is met het oog op de toekomst."
  • "Zeker een leuke minor door kennis te maken met de andere vakgebieden, de gastdocenten en uitstapjes naar het werkveld. Ook de docenten heb ik als erg prettig ervaren."
  • "Fijne tips en trucs heb ik onthouden, die ik toe pas ik in de praktijk!"
  • "Het is een waardevolle toevoeging geweest aan mijn studie ergotherapie."

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids