Ad Information Security

Informatie is goud waard. Ontdek de waarde van informatie voor bedrijven en organisaties en leer hoe je deze kunt beveiligen. Ben je klaar voor een boeiende Ad-opleiding in informatiebeveiliging? Deze studie start vanaf september 2024!

Belang van informatie en informatiebeveiliging 

Kwalitatief goede informatie is voor bedrijven en organisaties van het grootste belang. Het bepaalt hoe een bedrijf kan groeien, vernieuwen en zich kan aanpassen aan de steeds veranderende omgeving. Het is daarom belangrijk deze informatie goed te beveiligen. Als je kiest voor de Ad-opleiding Information Security draag je niet alleen bij aan het succes van een bedrijf of organisatie, maar ook aan een sterke en goed functionerende samenleving.  

Waar kun je na de opleiding aan de slag en wat ga je doen?

Binnen bedrijven en organisaties kun je aan de slag als Information Security Officer en ben je de rechterhand van de securitymanager. Wat ga je doen in deze functie?

  • Je signaleert en analyseert risico's voor informatiebeveiliging. Je brengt kwetsbaarheden en dreigingen in kaart en bepaalt welke risico’s met voorrang moeten worden aangepakt. 
  • Vervolgens ontwerp je samenhangende informatiebeveiligingsmaatregelen om specifieke risico's te verminderen. Zo adviseer je bijvoorbeeld over de installatie van een toegangscontrolesysteem om bepaalde ruimtes te beveiligen tegen onbevoegden. Je werkt daarbij samen met specialisten om tot de beste oplossingen te komen. 
  • Jouw rol beperkt zich niet tot achter de schermen. Je draagt actief bij aan de uitvoering van beveiligingsmaatregelen. Ook evalueer je regelmatig de effectiviteit van de genomen maatregelen. Je voert checks uit en rapporteert je bevindingen aan de securitymanager. Zo draag je bij aan het continu verbeteren van de informatiebeveiliging. 

Wat leer je in de Ad-opleiding Information Security? 

Het studieprogramma bestaat uit verschillende modules in zes leerlijnen. Hieronder lichten we de leerlijnen toe. 

In het eerste kwartaal van het eerste jaar leer je alles over dreigingen, kwetsbaarheden en risico's, en veelvoorkomende aanvalstechnieken zoals malware en phishing. In het tweede kwartaal duik je dieper in de informatiebeveiliging en leer je waarom het belangrijk is veiligheidsvraagstukken integraal te benaderen. Integraal wil zeggen dat je oog hebt voor zowel de gebouwen en de personen die er werken als de organisatorische en informatietechnologische aspecten. 

In deze leerlijn ontdek je de cruciale rol van menselijk gedrag in informatiebeveiliging. Je leert hoe veilig werken met informatie samenhangt met veiligheidsbewustzijn. Je leert ook hoe je het beveiligingsbewustzijn van medewerkers kunt vergroten door bijvoorbeeld voorlichting en instructies. 

In het derde kwartaal van het eerste jaar verdiep je je in IT-security. Je leert de IT-infrastructuur in kaart te brengen en te classificeren. Ook leer je hoe je een risico-/impactanalyses uitvoert volgens de methodiek van Security Risk Management. In het tweede jaar maak je kennis met geavanceerde concepten zoals Red teaming en Blue teaming, waarbij je aanvallen simuleert om informatiebeveiligingsmaatregelen te testen en te verbeteren. 

Privacybescherming en naleving van beveiligingsnormen staan centraal in deze leerlijn. Je maakt kennis met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en leert waarom het handelen in overeenstemming met de AVG de kans beperkt op ongeautoriseerde toegang, diefstal of lekken van belangrijke informatie.  Je maakt ook kennis met de ISO 27001-norm en leert deze norm toepassen op een concrete praktijkcasus. 

Belangrijk voor het werk van de Information Security Officer zijn de sociale en communicatieve vaardigheden. In deze leerlijn verbeter je jouw schrijfvaardigheid met specifieke modules in het eerste en tweede jaar. Je leert functionele teksten opstellen en gestructureerde rapportages schrijven over risicoanalyses en evaluaties. De module projectmatig werken en samenwerken volg je al in het eerste kwartaal van het eerste jaar. 

Alle opgedane kennis en vaardigheden leer je toepassen in projecten en praktijkopdrachten. In het eerste jaar werk je in kleine groepen aan casuïstiek uit de praktijk. Verspreid over het tweede jaar voer je twee grote praktijkopdrachten uit in het werkveld. Zo kom je direct in contact met bedrijven en organisaties in de regio om waardevolle werkervaring op te doen. De uitwerkingen van deze twee opdrachten neem je op in jouw examendossier en vormen het bewijs dat je klaar bent om als Information Security Officer aan de slag te kunnen.  

Studieloopbaanontwikkeling: samen op weg naar succes 

Bij ons draait het niet alleen om kennis en vaardigheden, maar ook om je persoonlijke ontwikkeling. Daarom werk je gedurende de hele opleiding in thuisgroepen, waarin je elkaar ondersteunt en stimuleert. Onze studiecoach staat klaar om je te begeleiden op jouw unieke pad naar succes.  

Welke beroepen kun je kiezen met de Ad Information Security?

  • Information Security Officer
  • Adviseur Informatie Beveiliging 

Toelatingseisen 

De Ad Information Security is toegankelijk voor alle studenten met een erkend mbo-niveau 4 diploma of een havo-diploma of vwo-diploma. Er zijn geen eisen wat betreft het profiel of het vakkenpakket.

Meer informatie?

Nieuwsgierig geworden? We houden je graag op de hoogte! Deze opleiding start in Apeldoorn vanaf september 2024. Hieronder vind je een interesseformulier waar je je gegevens kunt achterlaten. Wij houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen van de opleiding. Tip: bekijk nu alvast de open dagen om te zien welke oriëntatiemogelijkheden er zijn voor deze opleiding.

Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij drs. Christiaan Kiffen, teamleider Safety & Security Management via c.l.kiffen@saxion.nl.