Ingo Hoff.JPG
Business

TEDx verlegt grenzen in een unieke setting

Leestijd Minuten

Met de huidige terreurdreiging staat de discussie over grenzen op scherp. Moeten we onze landen en onszelf afsluiten voor vreemdelingen of levert dat alleen maar meer problemen op? De drie sprekers van 'TEDxSaxionUniversitySalon: Crossing Borders' denken het antwoord te weten.

Het is een bijzondere editie, zelfs voor TEDx begrippen. De gebruikelijke theaterzaal is deze keer omgeruild voor een speciale trein van Enschede naar Münster. Het publiek dat op de stoelen plaatsneemt is een multicultureel gezelschap, perfect passend bij het onderwerp 'Crossing Borders'.

Chagrijnige Duitsers en uitbundige Nederlanders

De eerste spreker, journalist Merlijn Schoonenboom, gaat staan op het geïmproviseerde podium, terwijl de trein langzaam Duitsland binnenrijdt. De grens overgaan is voor hem een bekend fenomeen, hij reist regelmatig van Berlijn naar Amsterdam. Zijn favoriete station? “Bad Bentheim, daar is de wisseling van de wacht. De chagrijnige Duitse conducteur wordt vervangen door een iets te vrolijke Nederlander. Deze clichés en cultuurshocks inspireren mij als journalist.” Volgens Schoonenboom zijn grenzen namelijk niet alleen maar negatief  maar kunnen we er juist heel veel van leren: “Een grens is het einde van iets, maar ook het begin van iets nieuws. Nederland en Duitsland hebben steeds meer dezelfde problemen. Eigenlijk moeten we wat kwaliteiten van elkaar overnemen. Zo zouden Duitsers wel wat losser mogen worden en Nederlanders kunnen echt wat opsteken van de punctualiteit van Duitsers. Samen kunnen we obstakels overwinnen.”

Anne Frank als inspiratiebron

“We kunnen allemaal iets leren van Anne Frank.” Zodra spreker Ingo Hoff die woorden uitspreekt, hangt het publiek aan zijn lippen. “Anne was zo levenslustig, ze kon fantastisch reflecteren en zag in het achterhuis een wereld die groter was dan de hare.” Het inspireerde hem zo dat hij met twee vrienden van de Anne-Frank-Straße in Gronau naar het Anne Frank Huis in Amsterdam liep, maarliefst 175 kilometer. Tijdens die wandeling ging hij zijn fysieke grens over maar haalde hij elfduizend euro op voor het goede doel. “Ik voelde niet alleen pijn, maar ook trots. We hebben een lange weg te gaan naar een open wereld, maar het is net als een lange wandeling,” sluit Hoff lachend af.

‘Pas op dat in Europa niet hetzelfde gebeurd als in Syrië’

Riham Sabbagh

Riham Sabbagh is gek op reizen. En tot 2011 kon dat ook in Syrië, als je je ID-kaart maar bij je had. Maar zes jaar geleden kwamen er overal checkpoints in haar thuisland, zelfs als je alleen maar van de ene kant van Aleppo naar de andere kant wilde reizen. De grenzen hadden enorm veel impact op Sabbagh. “In 2015 wilde ik met mijn moeder en jongere broertje naar Libanon reizen. Bij een checkpoint werden we aangehouden en de officier vertelde dat mijn broertje het leger in moest. Onzin, want zijn dienstplicht was uitgesteld omdat hij studeerde. We werden niet gehoord en wisten het leger zijn dood zou worden, hij zou een schietschijf worden voor ISIS.” Gelukkig had de familie geluk en mochten ze terugkeren naar Aleppo. Maar voor de familie Sabbagh was het de druppel: ze waren niet meer veilig in hun thuisland.

Inmiddels woont Sabbagh in Duitsland en pleit ze ervoor dat we onze grenzen openhouden. “Van nature zijn we bang voor het onbekende, maar die verdeeldheid is enorm gevaarlijk. We moeten met elkaar praten en onze verschillen omarmen. In Syrië begonnen de problemen door grenzen en verdeeldheid. Laat dat in Europa niet gebeuren.” Haar verhaal maakt duidelijk diepe indruk op het publiek. Ze ontvangt een luid applaus. En haar moeder en broertje die twee jaar geleden aan het noodlot ontsnapten? Die zitten ook in de trein en klappen misschien wel het hardst van iedereen.

Gerelateerde artikelen

Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

18 maart 2024
Jan Willem Meinsma en Jantine Kriens (foto: Niki Polman) Corporate

‘Geloof in eigen kracht’ en ‘regionaal aanpakken’ centrale thema’s bij afscheid Saxion-bestuurder Jan Willem Meinsma

31 januari 2024
Over het Pioneers in HealthCare Innovatiefonds 2024 Corporate

Pioneers in HealthCare bestaat 10 jaar: regionale zorginnovaties krijgen impuls met voucher